ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008

ypes press002
ypes press002

Στο πλαίσιο της τελικής φάσης διεκδίκησης στο Παρίσι

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου 2004, στο Παρίσι, οι αντιπροσωπείες των τριών υποψηφίων πόλεων, (Θεσσαλονίκης, Σαραγόσας και Τεργέστης), οι οποίες διεκδικούν τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ του 2008.

Από την πλευρά της Ελλάδας, στη συνέντευξη Τύπου, εκτός του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη, μετείχαν από τη διυπουργική επιτροπή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος. Από την εκτελεστική γραμματεία, μετείχαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της HELEXPO Α.Ε. κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Α.Ε. κ. Θέμης Καρτσιώτης και ο εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Δημήτρης Μπακατσέλος. Παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΥΜΑ-Θ καθηγητής Λουκάς Ανανίκας και ο συντονιστής της επιτροπής Αγροτικών Προϊόντων και Εμπορίου της Βουλής κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Ο ΥΜΑ-Θ, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, είπε ότι: «Είναι η μόνη από τις τρεις υποψήφιες πόλεις που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο. Είναι η μόνη που ακόμα και σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των επισκεπτών που προβλέψαμε για το 2008, γιατί και σήμερα διαθέτει μια υποδομή, περίπου, 140.000 κλινών». Επιπλέον, όπως επισήμανε ο υπουργός, «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής, στην οποία επεκτείνεται η αρχιτεκτονική της Νέας Ευρώπης».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσιαρτσιώνης μίλησε για το θέμα «Μητέρα Γη- Terra Matter», που  «κατά γενική ομολογία, είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τη συγκεκριμένη Παγκόσμια Έκθεση, στη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι το μοναδικό θέμα,  το οποίο στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας των 18 μηνών δεν υπέστη καμία απολύτως αλλαγή και αλλοίωση».

Όσον αφορά το Εxpo Site, ο ΥΜΑ-Θ τόνισε ότι είναι και αυτό ένα ακόμη από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για δημόσια γη που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση. «Είναι η μοναδική περίπτωση στη διαδικασία αυτή των υποψηφιοτήτων, που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα νομιμοποίησης, ούτως ώστε οι εργασίες κατασκευής να μπορούν να ξεκινήσουν την επομένη της ανάθεσης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τσιαρτσιώνης και στο θέμα της  ασφάλειας. «Η κυβέρνησή μας έχει επενδύσει για την ασφάλεια της χώρας και των μεγάλων γεγονότων ένα υπέρογκο ποσό που έχει θωρακίσει τη χώρα και την πόλη μας από κάθε πιθανή προσβολή. Εξάλλου, όλοι είστε γνώστες των σχολίων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τέσσερις μήνες πριν. Κατά διεθνή ομολογία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν η αρτιότερη και ωραιότερη διοργάνωση στην ιστορία του Ολυμπισμού», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΥΜΑ-Θ,  γνωρίζει πολύ καλά το μέγεθός της, αλλά και τη θέση της στη διεθνή σκηνή: «Διεκδικεί ως μικρή χώρα, αλλά ισχυρή οικονομικά και κοινωνικά, τη διοργάνωση τέτοιων γεγονότων. Και είναι δικαίωμά της αναφαίρετο, δίνοντας έτσι το παράδειγμα και στις άλλες μικρές χώρες του κόσμου, για ισότιμη συμμετοχή στις διεθνείς σχέσεις».

Τέλος, ο κ. Τσιαρτσιώνης ανέφερε σχετικά με την αυριανή Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ, πως  «εμείς θα αναφερθούμε μόνον θετικά στις δικές μας προτάσεις και ιδέες και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις και υπερβάσεις των κανόνων και των συμφωνιών μας με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΒΙΕ. Θα προβάλουμε τα τελευταία επιχειρήματα που ενισχύουν την υποψηφιότητά μας και είμαστε σίγουροι, όπως και πριν από 18 μήνες, όπου κατά κοινή ομολογία κάναμε την καλύτερη παρουσίαση, έτσι και αύριο, θα είμαστε οι καλύτεροι από τους τρεις. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Είναι η καλύτερη και πλέον ενδεδειγμένη για το ΒΙΕ στη σημερινή συγκυρία».

Η ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης της ΕΧΡΟ 2008 θα γίνει με μυστική ψηφοφορία των χωρών-μελών του ΒΙΕ, το απόγευμα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου 2004.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

«Τελειώνει αύριο η πρώτη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την Πρώτη Αναγνωρισμένη Παγκόσμια Έκθεση του 21ου αιώνα.  Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί επί ίσοις όροις την ανάθεση. Είναι εκ των πραγμάτων η μεγαλύτερη από τις τρεις υποψήφιες πόλεις. Είναι η μόνη από τις τρεις υποψήφιες που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο. Είναι η μόνη που ακόμη και σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των επισκεπτών που προβλέψαμε για το 2008 γιατί και σήμερα διαθέτει μιαν υποδομή περίπου 140.000 κλινών.

Το έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής στην οποία επεκτείνεται σήμερα η Αρχιτεκτονική της Νέας Ευρώπης. Μια περιοχή που οι λαοί της αγωνίζονται για την ανάπτυξη, έχοντας περάσει από περιπέτειες και εντάσεις που έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους. Είναι εξάλλου καιρός και το ΒΙΕ, αναδεικνύοντας το ρόλο του στη διεθνή κοινότητα και τη σημασία των Παγκοσμίων Εκθέσεων να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των Παγκοσμίων Εκθέσεων σε ανάλογες περιοχές. Γιατί, για παράδειγμα, η διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Έκθεσης για τρίτη φορά στα τελευταία χρόνια στην Ιβηρική Χερσόνησο μάλλον δείχνει υπερβολή.

Εμείς επιλέξαμε ένα δρόμο που βοηθάει κατ’ αρχάς στη μαζικοποίηση των Παγκοσμίων Εκθέσεων και κατά δεύτερον αναδεικνύει τη δυνατότητα των μικρών χωρών να συμμετέχουν με τις ιδέες και προτάσεις τους ισότιμα σ’ αυτές τις διαδικασίες. Είναι από τη μια μεριά το θέμα που έχουμε επιλέξει και που κατά κοινή ομολογία είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τη συγκεκριμένη Παγκόσμια Έκθεση στη συγκεκριμένη στιγμή, και από την άλλη ο τρόπος με τον οποίο προτείναμε να διοργανωθεί η Παγκόσμια Έκθεση δημιουργώντας ευέλικτα σχήματα και ανατρέποντας τις λογικές της γραμμικής ανάπτυξης της έκθεσης. Είναι το μοναδικό θέμα το οποίο στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας των 18 μηνών δεν υπέστη καμία απολύτως αλλαγή και αλλοίωση. Για τη Μητέρα Γη μίλησε η κυρία Ειρήνη Παπά τον Ιούνιο του 2003 στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ, γι’ αυτήν σας μιλάμε και σήμερα.

Ένα ακόμη από τα σημαντικά μας πλεονεκτήματα είναι η δημόσια γη που η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφερε για το Expo Site. Είναι η μοναδική περίπτωση στη διαδικασία αυτή των υποψηφιοτήτων που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα νομιμοποίησης ούτως ώστε οι εργασίες κατασκευής να μπορούν να ξεκινήσουν την επομένη της ανάθεσης. Και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία φάση όπου δεν θα βρεθεί εύκολα αντικαταστάτης σε περίπτωση που  αυτός που θα αναλάβει τη διοργάνωση υπαναχωρήσει λόγω καθυστερήσεων ή όποιων άλλων προβλημάτων.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και σε ένα επιπλέον σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της υποψηφιότητάς μας. Η ασφάλεια. Και δεν θέλω εδώ να μιλήσω συγκριτικά με τις άλλες υποψηφιότητες. Απλώς να τονίσω πως η Κυβέρνησή μας έχει επενδύσει για την ασφάλεια της χώρας και των μεγάλων γεγονότων ένα υπέρογκο ποσό που έχει θωρακίσει τη χώρα και την πόλη μας από κάθε πιθανή προσβολή. Εξάλλου, όλοι είστε γνώστες των σχολίων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τέσσερις  μήνες πριν.

Και μιας και ήρθαμε στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία: πρώτον, τη διεθνή ομολογία πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν η αρτιότερη και ωραιότερη διοργάνωση στην ιστορία του Ολυμπισμού. Πράγμα που παραδέχθηκε δημοσία ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κύριος Ζακ Ρογκ. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική μικρή χώρα που διοργάνωσε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες και ίσως να μην υπάρξει δεύτερη στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος. Αυτό και μόνο, το δεύτερο, κρατήστε το ως υποσημείωση. Γιατί η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά το μέγεθός της αλλά και τη θέση της στη διεθνή σκηνή και διεκδικεί ως μικρή χώρα αλλά ισχυρή οικονομικά και κοινωνικά τη διοργάνωση τέτοιων γεγονότων. Και είναι δικαίωμά της αναφαίρετο δίνοντας έτσι το παράδειγμα και στις άλλες μικρές χώρες του κόσμου για ισότιμη συμμετοχή στις διεθνείς σχέσεις.

Στην αυριανή Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ εμείς θα αναφερθούμε μόνον θετικά στις δικές μας προτάσεις και ιδέες και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις και υπερβάσεις των κανόνων και των συμφωνιών μας με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΒΙΕ. Θα προβάλουμε τα τελευταία επιχειρήματα που ενισχύουν την υποψηφιότητά μας και είμαστε σίγουροι, όπως και πριν από 18 μήνες, όπου κατά κοινή ομολογία κάναμε την καλύτερη παρουσίαση, έτσι και αύριο θα είμαστε οι καλύτεροι από τους τρεις. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Είναι η καλύτερη και πλέον ενδεδειγμένη για το ΒΙΕ στη σημερινή συγκυρία».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008