ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ 69ΗΣ ΔΕΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

ypes press002
ypes press002

Η 69η ΔΕΘ ανοίγει φέτος τις πύλες της σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, η οποία σηματοδοτεί το δυναμικό παρόν, αλλά και το ελπιδοφόρο μέλλον της χώρας μας στο οικονομικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και διπλωματικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς. Η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας απέδειξε πανηγυρικά τις ικανότητες των Ελλήνων και τις δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας να δημιουργεί, να πρωτοπορεί και να συμβάλλει καινοτόμα, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στην παγκόσμια κοινότητα, ως μία υπολογίσιμη χώρα που διαθέτει κύρος, αξιοπιστία, όραμα και προοπτική.

Λίγους μήνες πριν, στην Ε.Ε., συντελέσθηκε η μεγαλύτερη διεύρυνση από ιδρύσεώς της. Τα σύνορα της ευρωπαϊκής οικογένειας απλώθηκαν προς Ανατολάς «ακουμπώντας» την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι ευοίωνες όσο ποτέ.

Δίνεται πλέον στην Ελλάδα η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, αναπτύσσοντας νέους δίαυλους διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με τους γείτονές της και σύντομα εταίρους της. Γινόμαστε η «γέφυρα» επικοινωνίας της Ε.Ε. με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πόλος έλξης που καλύπτει όλο το φάσμα των σύγχρονων  δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, με την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Στο «συμβόλαιο τιμής» που υπέγραψε η ΝΔ με τους πολίτες, δεσμευόμαστε όλοι να εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα επικεντρωμένοι σε ένα στόχο: να προχωρήσει η χώρα μπροστά με ταχύτερους ρυθμούς, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη και ευημερία.

Υπό αυτές τις ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη καλείται να διαδραματίσει το δικό της πολυσήμαντο  ρόλο. Το ρόλο  που δικαιούται και της αξίζει, πιστή στην ιστορική ταυτότητά της, την ιδιαίτερη προσφορά της στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλά και στη δυναμική που «κρύβει» μέσα της τόσα χρόνια.

Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, διεκδικούν τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008. Ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, που δεν θα περιορίζεται μόνον σε οικονομικές ανταλλαγές και εμπορικές συνεργασίες, αλλά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα επίκεντρο ανάπτυξης και ορόσημο για τη συμπόρευση, την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργική συνύπαρξη όλων των λαών και των πολιτισμών της περιοχής, σε ένα συνεχώς διαμορφούμενο νέο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο.

Η υπόθεση της EXPO 2008 ξεπερνά τον εθνικό χαρακτήρα μίας διεκδίκησης. Αποκτά έντονη διεθνική ταυτότητα, μετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και  σε «νησίδα» συνένωσης των γειτονικών λαών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το ίδιο το προτεινόμενο θέμα της EXPO 2008, «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ – TERRA MATER, Γνώση της Γης, Γεωργία, Διατροφή», αγκαλιάζει όλους τους λαούς της γειτονιάς μας, αλλά και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Γηραιάς Ηπείρου. Αγκαλιάζει όλη την υφήλιο, συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στο διεθνή προβληματισμό για το μέλλον του πλανήτη και τη σωστή αξιοποίηση των φυσικών πόρων του. Το ίδιο το θέμα προσφέρει όλα τα εχέγγυα για πολύπλευρες συνεργασίες, επιχειρηματική δράση, επενδυτική δραστηριότητα.

Η EXPO 2008 θα ισχυροποιήσει το κύρος και τη διεθνή θέση της Ελλάδας, θα προβάλλει το πρόσωπο και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της, τις υποδομές φιλοξενίας της, αλλά και το Μητροπολιτικό ρόλο της στη ΝΑ Ευρώπη. 

Νέες πολυεπίπεδες προοπτικές συνεργασίας θα βρουν πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στις εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών  που θα συμμετάσχουν και τους εκπροσώπους των φορέων της δικής μας χώρας (σε κυβερνητικό, περιφερειακό, αυτοδιοικητικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται δυναμικά. Μπαίνει σε νέα τροχιά, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες, τις υποδομές και τα προϊόντα της, με σκοπό να ενισχύσει τη διεθνή ακτινοβολία της και τον εμπορικό προσανατολισμό της, καθώς ο ρόλος του μοναδικού εθνικού εκθεσιακού φορέα μας, αναμένεται πρωταγωνιστικός στη θετική έκβαση της διπλωματικής «μάχης» για τη διοργάνωση της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΕΘ ξαναγεννιέται και αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερες και πιο ενισχυμένες διεθνείς συμμετοχές και εμπορικοί επισκέπτες, με διοργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο.

Διοργάνωση παράλληλων συνεδριακών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Διοργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ευρείας κλίμακας. Ειδικά αφιερώματα σε κατηγορίες εκθεμάτων υψηλής ποιότητας και εμπορικότητας. Ενισχυμένο marketing, μέσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα και διαγωνισμοί.

Ανανεωμένος εξοπλισμός περιπτέρων και πλήρης υποστήριξη σε κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα όσο ποτέ, είναι αφιερωμένη στο σύγχρονο ρόλο που καλείται να παίξει η πόλη στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Το όραμα μας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και Θράκη την αιχμή του δόρατος της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης εκφράστηκαν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΜΑ-Θ.
Μετά από 15 χρόνια, η έλευση πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να μπει επί τέλους η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
Δεν διστάζουμε να λέμε ότι η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον «προμαχώνα της ανάπτυξης», να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αποτελέσει έναν ευρύτερο πόλο ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα χώρο με ασφάλεια, σύγχρονες υποδομές, νέες δυναμικές, επενδύσεις και περισσότερη εργασία για όλους. Μόνον έτσι θα ανατραπεί η συνεχιζόμενη δημογραφική μείωση και αλλοίωση.

Στοχεύουμε άμεσα:

· Στην υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα οριστικοποιηθούν τα μεγάλα έργα και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. 

 Στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας και στην ισόρροπη ανάπτυξη, δίνοντας κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις για επενδυτικά ανοίγματα, αλλά και στις παλαιές  για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

· Στην απλοποίηση του Φορολογικού Συστήματος, που θα απεμπλέκει τον επιχειρηματία από τα γνώριμα πολυσύνθετα γραφειοκρατικά γρανάζια και δεν θα αποτρέπει την όποια επενδυτική πρωτοβουλία, ειδικά στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας..
Η πολιτική μας δίνει έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, με συγκροτημένες πολιτικές για τη στήριξη του Αγροτικού Κόσμου, της Τουριστικής Βιομηχανίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Η γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί και τη συνοριακή χερσαία επαφή της χώρας με 4 κράτη (Αλβανία- FYROM- Βουλγαρία- Τουρκία), προσδιορίζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς της άξονες.

Η περιοχή, πρέπει και δικαιούται, να μετατραπεί σε ενεργειακό, εμπορευματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής  Μεσογείου. 

Προωθούμε:

1. Την αύξηση της επιχειρηματικότητας, με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο επιχειρηματικής και εξαγωγικής δράσης στα Βαλκάνια.

2. Την ενίσχυση του προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, ως κύριας διόδου πρόσβασης για τους ξένους επενδυτές στη Ν.Α. Ευρώπη.

3. Την αλλαγή του τουριστικού προφίλ της Μακεδονίας και Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη βάση.

4. Τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με νέες τεχνικές  καλλιέργειας, στοχευμένες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως βιολογικά προϊόντα), αναδεικνύοντας διεθνώς τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής.

5. Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και δημιουργίας διμερών και πολυμερών σχέσεων  με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

6. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του  Γ´ Κ.Π.Σ. και την  προετοιμασία για το Δ´ Κ.Π.Σ.

7. Τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, η αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης.

Παράλληλα, οι τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να συγκροτηθούν σε δίκτυο, όπου τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας, θα αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης, δια του οποίου, όλες μαζί ,θα αποκτήσουν το αναγκαίο-στον σύγχρονο διεθνή οξυμένο ανταγωνισμό-οικονομικό μέγεθος.

Το ΥΜΑΘ ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται στον γεωγραφικό χώρο ευθύνης του αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης.

Αλλάζουμε τη δομή του υπουργείου με τη δημιουργία 18 διευθύνσεων σε πλήρη σύνδεση και αντιστοιχία με τα υπουργεία, προκειμένου να μπορέσουν να ασκηθούν οι συναρμοδιότητες του ΥΜΑΘ, αλλά και να υπάρξει πραγματική κυβερνητική και διοικητική αποκέντρωση. Θα αποσυμφορήσει πολλές υπηρεσίες στην Αθήνα και θα ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία φορέων και πολιτών που αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα.

Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διαδικτύωση της Β. Ελλάδας μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Αναβαθμίζεται έτσι ο συντονιστικός ρόλος του ΥΜΑΘ δια μέσου μίας ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στο γεωγραφικό χώρο ευθύνης μας αλλά και πέρα από αυτόν, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Το ΥΜΑΘ μετατρέπεται  σε «στρατηγείο ανάπτυξης» για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και αναπτυξιακός πόλος για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Το σύνθημα «η γη γυρίζει… στην 69η ΔΕΘ» αποκαλύπτει τους στόχους της διοργάνωσης που ευελπιστούμε να σηματοδοτήσει την αναγέννηση, όχι μόνο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αλλά της Βόρειας Ελλάδας και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΚΕΡΔΟΣ’ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 69η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΙΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ