ΑΡΘΡΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΚΕΡΔΟΣ’ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 69η ΔΕΘ

ypes press002
ypes press002

Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας το περασμένο διάστημα, σε συνδυασμό με το δυσκίνητο γραφειοκρατικό κράτος και τις παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις δημιούργησαν, δικαιολογημένα, στην κοινή γνώμη και στους εκπροσώπους των φορέων, την εντύπωση ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη Βόρεια Ελλάδα.

Η καχυποψία δεν αλλάζει εύκολα παρά μόνο με απτά δείγματα γραφής, αλλά και με ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης που διανοίγονται για τη Μακεδονία και Θράκη είναι πολυσήμαντες και «κρύβουν» μία τεράστια δυναμική για τον τόπο.

Το όραμα μας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και Θράκη την αιχμή του δόρατος της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης εκφράστηκαν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΜΑ-Θ.

Εργαζόμαστε  για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας. Δημιουργούμε (με το νέο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο) ένα γόνιμο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, την ίδρυση επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενθαρρύνουμε έμπρακτα τη νέα επιχειρηματικότητα. Στεκόμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο να κρατηθεί και να ευημερήσει στη γη του. Προωθούμε συγκροτημένο πλαίσιο μέτρων για να βάλουμε φραγμό στην ακρίβεια. Δίνουμε έμφαση στην προστασία του καταναλωτή και την ποιότητα των τροφίμων. Επενδύουμε σε μια επανάσταση ποιότητας.

Το ΥΜΑ-Θ θα παίξει το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου για το Βορειοελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή. Ήδη σχεδιάζουμε αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του, ώστε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου προσαρμόζουμε πλήρως τη δομή του υπουργείου. Δημοπρατούμε έργο για τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα Σχέδιο Παρακολούθησης της Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας το υπουργείο και τις υπηρεσίες του σε κομβικό σημείο πληροφόρησης σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Ετοιμάζουμε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ε.Ε. για εφαρμογή του από το Δ´ Κ.Π.Σ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το κεφάλαιο «τουρισμός» αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής μας. Επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός του «τουριστικού προφίλ» της Μακεδονίας και Θράκης με στόχο τον 12μηνο εναλλακτικό τουρισμό.

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού, στην επιδότηση των έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, στην ενίσχυση των έργων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και την προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων κλινών σε παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη και τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στην αντικειμενικοποίηση και απλούστευση του συστήματος αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων και στην επιδότηση με υψηλό ποσοστό των έργων, που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της απασχόλησης, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

ΕXPO 2008

Παράλληλα, όμως με την προοπτική ανάληψης της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη, η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική.

Οι προβλέψεις με τα σημερινά δεδομένα μιλούν για 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες τη χρονιά εκείνη στην Ελλάδα. Ένας συνδυασμός επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων μπορεί να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών και σε άμεση σύνδεση με όλα τα πολιτιστικά γεγονότα που θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν την Παγκόσμια Έκθεση, μετατρέπουν τη Βόρεια Ελλάδα σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη.

Για μας, η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι πολιτική απόφαση με οικονομικό, βαθιά κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρα. Ο Έλληνας αγρότης τίθεται στην πρώτη γραμμή της κοινής προσπάθειας για ευημερία και προκοπή.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην υιοθέτηση νέων, πιο αποδοτικών και φιλικών προς στο περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, στην τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.

Στις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, στις Βρυξέλες, διεκδικήσαμε, διαπραγματευτήκαμε και διασφαλίσαμε το μέλλον των παραγωγών και των προϊόντων μας. Με τη νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια θα μειωθούν σημαντικά οι οφειλές των αγροτών μας.

Η Αγροτική Τράπεζα εγκαταλείπει οριστικά λογικές και πρακτικές του χθες και μετατρέπεται σε πραγματικό ίδρυμα ταμειακών διευκολύνσεων και στήριξης των αγροτών. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με όλα τα αναγκαία μέσα σε προσωπικό και πιστώσεις. Ξεκινάμε και θα ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό του Ασφαλιστικού Συστήματος στην Αγροτική Παραγωγή ώστε να καταβάλλονται άμεσα οι αποζημιώσεις.
 
Kυρίαρχος στόχος μας είναι να γίνει η Eλλάδα μία από τις πρώτες επιλογές για την πραγματοποίηση επενδύσεων στους τομείς στους οποίους διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος προχωρούμε στην  απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στην αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, σε οργανωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και στη δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών υποδομών.
Ενισχύουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Ενεργοποιήσαμε άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών με στόχο να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την εξαγωγική προσπάθεια.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΚΙΝΗΤΡΑ

Αναπτύσσουμε, κάθε προσπάθεια για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, τους λαούς, τους πολίτες της ΝΑ Ευρώπης.

Επιδιώκουμε διμερείς συμφωνίες ‘’Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού’’. Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και την αναβάθμιση των βασικών υποδομών (των αεροδρομίων και των λιμανιών) στη Β. Ελλάδα, ώστε να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τις επαφές και την άμεση επικοινωνία μας. Προωθούμε με νέους ρυθμούς την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε. Θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει η Β. Ελλάδα πύλη που οδηγεί τα Βαλκάνια στη Νέα Εποχή.

Τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η Βόρεια Ελλάδα μπορούν να  αποτελέσουν κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Κέντρο πολιτιστικού και παραγωγικού δυναμισμού. Κέντρο παγκόσμιων εκθεσιακών και συνεδριακών γεγονότων. 

Η ΕXPO 2008 θα αποτελέσει ευκαιρία να προβληθεί σε όλο τον κόσμο η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονίας μας, ως τόπος δημιουργικής συνάντησης των πολιτισμών, ως διεθνές κέντρο προαγωγής της γνώσης και της συνεργασίας.

Το ανοιχτό κάλεσμά μας προς όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης να συμβάλλουν ενεργά στη συνδιαμόρφωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008, εφόσον ανατεθεί η διοργάνωση της στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής βούλησης της χώρας μας για τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των λαών της περιοχής μας.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ‘ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 69ΗΣ Δ.Ε.Θ.