ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ‘ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ

ypes press002
ypes press002

Η 69η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί γεγονός. Με την πολύχρονη ιστορική διαδρομή και παρουσία της, τις καινοτόμες αντιλήψεις της, αλλά και τις πρωτοποριακές – «μπροστά από την εποχή τους» – δράσεις της, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης  κατέκτησε επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου οικονομικού γεγονότος της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ορόσημου της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η χρονική συγκυρία, με τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς ανατολάς και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, ισχυροποιεί όσο ποτέ τη γεωστρατηγική θέση μας, αναδεικνύοντας την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και προώθησης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Η ΔΕΘ, με το «βαρύ» όνομά της και την πολύχρονη τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να πρωτοστατήσει στο τοπικό και διεθνές εκθεσιακό γίγνεσθαι, αλλά και να εγγυηθεί  για την επιτυχή οργάνωση ή συνδιοργάνωση σημαντικών εκθεσιακών ή άλλων εκδηλώσεων.

Η ΔΕΘ ξαναγεννιέται και αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερες και πιο ενισχυμένες διεθνείς συμμετοχές και εμπορικοί επισκέπτες, με διοργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της δομής και λειτουργίας, τόσο της HELEXPO, όσο και της ΔΕΘ. Θέλουμε και τους δύο οργανισμούς να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στηρίζει τις πολιτικές  για την ισχυροποίηση του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, εντός και εκτός συνόρων.
Παράλληλα, η διεκδίκηση της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη προδιαγράφει μία νέα ενεργό και δυναμική συμμετοχή της ΔΕΘ, σε ένα πολυεπίπεδο παγκόσμιο γεγονός με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, τη Βόρεια Ελλάδα, την επικράτεια, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Επιδίωξή μας είναι να προσδώσουμε νέα ταυτότητα στο μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να διοργανωθεί μια στοχευμένη διεθνής έκθεση εμπορικών κατευθύνσεων. Να προσελκύσουμε τους επισκέπτες της με διαφορετικό τρόπο: από την γενική παραδοσιακή μορφή που φθίνει ενδιαφέροντος, να αναδείξουμε ως λόγο επίσκεψης τα ίδια τα εκθέματα και βέβαια τις εκδηλώσεις που παράλληλα θα διοργανώνονται.

Για το λόγο αυτό, η νέα διοίκηση της HELEXPO διοργανώνει ειδικά αφιερώματα, όπου παρουσιάζονται οι επερχόμενες εξελίξεις, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση σε συγκεκριμένους κλάδους της παραγωγής που αφορούν κυρίως το μέσο καταναλωτή και την καθημερινότητά του.

Παράλληλα, η HELEXPO προγραμματίζει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως το πρώτο Συνέδριο για την αποτίμηση των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις μεγάλες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, επιδείξεις αερομοντελισμού, δύο παραστάσεις παιδικού θεάτρου και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Προκειμένου να επικοινωνήσουμε τη διοργάνωση με τους πολίτες, η HELEXPO αναπτύσσει συνέργιες με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τους τοπικούς φορείς, ώστε η πόλη να ντυθεί στα χρώματα της Έκθεσης, ενώ προετοιμάζουμε ένα «ισχυρό» πρόγραμμα προβολής.

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της HELEXPO και η επιβεβαίωση των δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης να πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου διεθνή εκθεσιακά γεγονότα, ενόψει της τελικής απόφασης για την ανάθεση της αναγνωρισμένης διεθνούς έκθεσης ΕΧΡΟ του 2008, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το σύνθημα «η γη γυρίζει… στην 69η ΔΕΘ» αποκαλύπτει τους στόχους της διοργάνωσης που ευελπιστούμε να σηματοδοτήσει την αναγέννηση, όχι μόνο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα όσο ποτέ, είναι αφιερωμένη στο σύγχρονο ρόλο που καλείται να παίξει η πόλη στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘Η ΑΠΟΨΗ’
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 17/9/2004