Συνέντευξη ΥΜΑ-Θ στην εφημερίδα “Αδέσμευτος Τύπος” στη δημοσιογράφο Τάνια Μυλωνά

1485306133
1485306133

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, υπέρμαχος της σκληρής δουλειάς και όχι των εντυπώσεων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, τρεις μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει κατηγορηθεί μόνο για ένα πράγμα: ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να παραβρίσκεται στις διάφορες κοσμικές και άλλες εκδηλώσεις όπου τον καλούν! Σε μια εφ ´όλης της ύλης συνέντευξη στον “Α.Τ” μιλά για πρώτη φορά για την πολιτική του υπουργείου του σχετικά με το καυτό θέμα της διάσωσης των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων της πόλης, για την ανάδειξη της αποκαλούμενης “Αρχαιολογικής Εγνατίας”, με την οικονομική στήριξη του σχετικού αρχαιολογικού έργου, αποκαλύπτει επίσημα τα διεθνή ονόματα που θα στηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα ανάληψης της EXPO 2008, ενώ διαβεβαιώνει πως με την προσωπική βούληση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα μεγάλα έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη, τα ? “πέτρινα χρόνια” για τη Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Ακόμη, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μιλά επίσης για πρώτη φορά για την οικογένειά του, τη ζωή και τα πιστεύω του.


1. Κύριε Τσιαρτσιώνη, στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η Γενική Συνέλευση των μελών του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων. Τι ακριβώς θα συμβεί στη νέα αυτή παρουσίαση των επιχειρημάτων της πλευράς μας;

Στο Παρίσι θα κάνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια για την επίσημη παρουσίαση του Φακέλου Υποψηφιότητά της Θεσσαλονίκης.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει το σύνολο των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης, καθώς και δύο κυβερνητικά στελέχη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στο πλευρό μας θα βρίσκονται για να συμμετάσχουν ενεργά τρία “λαμπερά ονόματα” διεθνούς εμβέλειας, που θα αναλάβουν το λεπτό αλλά συνάμα γοητευτικό έργο της παρουσίασης της πρότασής μας στα μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων.

Ο κος Αλέξης Κωστάλας ο οποίος αποτελεί τη “σταθερή” παρουσία στην προσπάθεια διεκδίκησης.

Ο ταλαντούχος δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, δημοφιλής σε Ελλάδα και Γαλλία όπου διαμένουν τα περισσότερα μέλη του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων, ΒΙΕ. Και η διάσημη ελληνίδα τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη, που η προσφορά της στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα και η συμβολή της στη διεθνή προβολή της χώρας μας ήταν και είναι τεράστια.

Η προσφορά μάλιστα των τριών αυτών προσωπικοτήτων, σε αυτή την εθνική μας προσπάθεια, είναι ανιδιοτελής και θέλω να τους ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της Ελλάδας για την ευγενή και άμεση ανταπόκρισή τους.

Όσον αφορά στην παρουσίαση αυτή καθαυτή, επίκεντρό της θα είναι φυσικά η Θεσσαλονίκη, ο πολιτισμός και η μακραίωνη ιστορία έξι χιλιάδων χρόνων της περιοχής, η δυναμική πολιτική συστράτευση στο όλο εγχείρημα και το θέμα της ΕXPO “TERRA MATER – ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ” βαρύνουσας σημασίας για όλη την ανθρωπότητα.

2. Ποια είναι τα επόμενα ‘βήματα’ που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2004(οπότε και θα επιλέγει η διοργανώτρια πόλη της ΕΧΡΟ),ώστε να επιτύχουμε τον εθνικό μας στόχο, όπως τον χαρακτηρίσατε;

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Θεσσαλονίκη απέσπασε ήδη τα θετικά σχόλια από την ελεγκτική επιτροπή του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, όταν τα μέλη του επισκέφθηκαν τη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο, το ίδιο εκτιμούμε ότι θα συμβεί και στη Γενική Συνέλευση του Παρισιού.

Η πρότασή μας έχει καταγράψει καλές εντυπώσεις και η Θεσσαλονίκη θεωρείται το “καλό χαρτί” ανάμεσα στη Σαραγόσα και την Τεργέστη. Ωστόσο, υπάρχει μπροστά μας ένας “διπλωματικός μαραθώνιος” και η έκβαση του εγχειρήματος θα κριθεί στη “διεθνή σκακιέρα”, όπου εκεί δεν φτάνουν μόνον οι καλές εντυπώσεις του Φακέλου Υποψηφιότητας.

Πρέπει να πείσουμε τα 92 κράτη μέλη του ΒΙΕ να δώσουν τη θετική τους ψήφο το Δεκέμβριο, στη μυστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διμερείς επαφές με τους ηγέτες και τους αρχηγούς κρατών, που θα βρίσκονται στη χώρα μας εκείνο το διάστημα, ώστε να προωθήσουμε την ιδέα.

Παράλληλα, μέχρι το Νοέμβριο του 2004, το ΥΜΑ-Θ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, προγραμματίζει μία σειρά διμερών επαφών με όλες τις αντιπροσωπείες των χωρών που μετέχουν στο ΒΙΕ, με σκοπό την προώθηση της υποψηφιότητάς μας.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να επισημάνουμε και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν παραλείπει, σε κάθε συνάντησή του με αρχηγούς κρατών και ομολόγους του, να θέτει το θέμα της EXPO 2008.

3. Σύμφωνα με έρευνες του ΑΠΘ,οι δείκτες θορύβου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια που έχει θέσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγειας.Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια κάνουν θραύση στη συμπρωτεύουσα και αποδίδονται στην υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ανακαλύφθηκε νέος επικίνδυνος καρκινογόνος ρύπος,σε τιμές πολύ επάνω από τα επιτρεπτά όρια που έχει βάλει η Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, καρκινογόνα άλατα έχουν εντοπιστεί στο πόσιμο νερό 52 περιοχών της Θεσσαλονίκης (λόγω αλόγιστης χρήσης των λιπασμάτων).Πέρα από τον αυτονόητο προβληματισμό για την ποιότητα της ζωής μας, υπάρχει κίνδυνος τα σοβαρά αυτά αρνητικά σημεία να στερήσουν την ευκαιρία να φιλοξενήσει η πόλη μας την ΕΧΡΟ 2008;

Τα αρνητικά σημεία στα οποία αναφέρεστε δεν εμφανίζονται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγαλουπόλεις διεθνώς. Μη θεωρείτε ότι η Σαραγόσα και η Τεργέστη δεν αντιμετωπίζουν και αυτές παρόμοια ή άλλου είδους προβλήματα.

Με την έναρξη των έργων υποδομής, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση πως θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά και με ένα σωστό προγραμματισμό αυτών, πιστεύουμε πως όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη πρόβλημα να φιλοξενήσει την EXPO 2008, αλλά θα αποκτήσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συνυποψήφιων πόλεων.

Όσο για την ποιότητα ζωής μας, ήδη, το ΥΜΑ-Θ, έχει αναθέσει σε ειδικούς επιστήμονες την ανάλυση όλων των δεδομένων και πολύ σύντομα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα εισαγάγουμε μεθόδους και τεχνικές μείωσης, τόσο των ατμοσφαιρικών ρύπων, όσο και των όποιων ουσιών στο πόσιμο νερό.

Ο πρωθυπουργός προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση, έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και την προστασία του. Άλλωστε, αυτό το ενδιαφέρον της χώρας μας καταδεικνύεται και μέσα από το προτεινόμενο θέμα της EXPO 2008 “TERRA MATER”, το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες για έναν παγκόσμιο προβληματισμό γύρω από τα θέματα ζωτικής σημασίας της γης και του μέλλοντός της.

4. Κλείνοντας το θέμα ΕΧΡΟ, θα λέγατε ότι η προσπάθεια για την ανάληψη της, υποστηρίχθηκε και υποστηρίζεται επαρκώς από τα ΜΜΕ; Καθώς πρόσφατη έρευνα της Μetron Analysis, έδειξε πως μόνο το 6% των πολιτών ήταν ικανοποιητικά ενημερωμένο για την υπόθεση της ΕΧΡΟ 2008?

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ενημέρωση για την EXPO 2008 είναι υπόθεση όλων μας.

Σε αυτό το εθνικό εγχείρημα, η συμβολή των ελληνικών ΜΜΕ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, όσο και για την προβολή αυτής της προσπάθειας μέχρι το Δεκέμβριο.

Η επιτυχής έκβαση θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η επιτυχία θα συμβάλλει στη διεθνή προβολή της χώρας μας, αλλά και στην ισχυροποίηση του διεθνούς κύρους της. Η επιτυχία θα ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Το τελευταίο διάστημα θα λέγαμε πως η προσπάθειά μας βρίσκει “ευήκοα ώτα” στα ΜΜΕ, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται προοδευτικά.

Δυστυχώς, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ο κόσμος νόμιζε πως επρόκειτο για μία Διεθνή Έκθεση, όπως αυτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης. Λειτουργούν δύο κέντρα ενημέρωσης, ένα αποκλειστικά για σχολεία και ένα στο κέντρο της πόλης για όλους τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αντιπροσωπεία της HELEXPO θα βρίσκεται στην Αθήνα ώστε να προωθήσει τη διαφημιστική καμπάνια μέσω ενημερωτικού υλικού και παράλληλων εκδηλώσεων.Ενημερωτικός χώρος θα υπάρχει και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

5. Όταν αναλάβατε ως Υπουργός Μακεδονίας -Θράκης, στις πρώτες κιόλας δηλώσεις σας εκφράσατε την επιθυμία το Υπουργείο σας να παίξει ουσιαστικό ρόλο στα πράγματα της Β.Ελλαδας και να καταστεί ‘στρατηγείο’ ανάπτυξης της όλης περιοχής. Ποια ‘βήματα’ έχουν γίνει έκτοτε προς την κατεύθυνση αυτή;

Με αλλαγές στη δομή και λειτουργία του, που σχεδιάζονται, το ΥΜΑ-Θ πρέπει να παίξει το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου για το Βορειοελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας, Πολιτεία και Φορείς, σε ένα σαφές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, άμεσης εφαρμογής.

Το μοντέλο, που η κυβέρνησή μας προωθεί, βασίζεται στην εφαρμογή πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη που θα εξαλείφουν τις περιφερειακές δυσλειτουργίες και ανισότητες, προωθώντας τη στήριξη τοπικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών, που θα ενδυναμώνουν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, καθιστώντας τες ελκυστικές για επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η πόλη αποτελεί σημείο αναφοράς για μια περιοχή, στην οποία εξασκούνται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και των τριών κλάδων της οικονομίας, από την παραγωγή και τη μεταποίηση, το εμπόριο και τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό μέχρι την ανάπτυξη της καινοτομίας και των τεχνολογιών. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε προσαρμόσει πλήρως τη δομή του υπουργείου, προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο με επιτυχία.

6. Πριν λίγο καιρό είχατε συνάντηση στο Υπουργείο με φορείς της ευρύτερης περιοχής, σχετικά με την προώθηση του τουρισμού στη Β.Ελλαδα. Πήρατε κάποιες σχετικές αποφάσεις;

Θέσαμε τις βάσεις για μία συγκεκριμένη στόχευση που θα αλλάξει ριζικά το τουριστικό προφίλ της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις δράσεις που θα ληφθούν.

Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο φυσικό πλούτο. Η προώθηση του παραδοσιακού, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού, όπως είναι η οργάνωση του θαλάσσιου και του ορεινού τουρισμού, αλλά και η παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι ένα από τα ζητήματα αιχμής της περιφερειακής μας πολιτικής.

Η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει την τουριστική της ανάπτυξη, μόνον, στο κλασσικό πρότυπο “ήλιος και θάλασσα”, ενώ διαθέτει πλούσιους αναξιοποίητους πόρους για τις “νέες” μορφές τουρισμού (χειμερινός, θρησκευτικός, ιαματικός, συνεδριακός, περιπατητικός, αθλητικός, πολιτιστικός τουρισμός).

Θέλουμε να αναδείξουμε το πλούσιο απόθεμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να δημιουργήσουμε “θύλακες” ανάπτυξης σε κάθε χωριό, σε κάθε νόμο, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε σημείο της Βόρειας Ελλάδας, αξιοποιώντας τη δυναμική κάθε περιοχής, ενισχύοντας τον 12μηνο τουρισμό.

Επιδίωξη μας είναι να συγκροτηθούν κατάλληλα δια-περιφερειακά δίκτυα τουριστικών προορισμών, κλασικού και εναλλακτικού τουρισμού, και να αξιοποιηθεί προς τον σκοπό αυτό η δημόσια, ακίνητη, τουριστική περιουσία.

7. Το ΥΜΑ-Θ είναι εποπτεύων φορέας του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).Μάλιστα πριν λίγο καιρό επισκεφθήκατε και το Άγον Όρος .Μετά τις επαφές που είχατε εκεί, μελετάτε κάποιες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό;

Το Άγιον Όρος αποτελεί μία θρησκευτική, πολιτιστική, καλλιτεχνική αλλά και περιβαλλοντική οντότητα, μοναδική και ανεκτίμητη στον ελληνικό αλλά και παγκόσμιο χώρο.

Το ΥΜΑ-Θ με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτή την κληρονομιά, απέναντι σε αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη της Ορθοδοξίας, είναι αρωγός και συμπαραστάτης της Αθωνικής Πολιτείας, ώστε να διαφυλάξουμε σαν “κόρη οφθαλμού” την ιστορική συνέχειά της. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ποτέ, ότι τούτη την πατρίδα κλήρος και λαός την κράτησαν και την έφτιαξαν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά πάσης φύσεως έργα στον Άγιον Όρος, με έμφαση στην αναστήλωση και συντήρηση των ιερών μονών και των κειμηλίων.

Το θλιβερό γεγονός της μεγάλης καταστροφής της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου από πυρκαγιά, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της πυρασφάλειας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά τη μελέτη αποτίμησης της καταστροφής, προκειμένου να δούμε το μέγεθος της ζημιάς για να συνδράμουμε άμεσα.

Σε συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εξετάζουμε μία δέσμη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί μία παρόμοια καταστροφή στο μέλλον. Απαιτείται η βελτίωση και ενίσχυση του σχεδίου πυροπροστασίας, η εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας σε όλες τις μονές, αλλά και η συνεχής εκπαίδευση των μοναχών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων.

Είμαστε πάντα σε ανοιχτό διάλογο και τακτική επικοινωνία με τη Μοναστική Πολιτεία.

8. Το ΥΜΑ-Θ υποστηρίζει -οικονομικά-το αρχαιολογικό έργο στην περιοχή. Έχετε κάνει κάποιους ανάλογους προγραμματισμούς για το επόμενο διάστημα;

Το ΥΜΑ-Θ στηρίζει ετησίως, το αρχαιολογικό έργο που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Χρηματοδοτούνται έργα ανασκαφής, έρευνας, ανάδειξης, αρχαιολογικών χώρων, και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους 16 νομούς της Μακεδονίας & Θράκης.

Σε συντονισμό με το ΥΠΠΟ και με στενή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, επιδιώκουμε να αναδείξουμε την αποκαλούμενη “Αρχαιολογική Εγνατία”. Είναι μία προσπάθεια να ανακαλύψουμε και να διασώσουμε την ιστορική αλήθεια της Μακεδονίας αλλά και την αυθεντικότητα του αρχαιολογικού πλούτου και της ιστορικής συνέχειας της Βόρειας Ελλάδας.

9. Πρόσφατα επισκέφθηκε το ΥΜΑ-Θ ο κ Καραμανλής(ήταν μάλιστα η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού),δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την πρόοδο των μεγάλων έργων της περιοχής. Από τη συζήτηση που είχατε μαζί του, θα λέγατε ότι πέρασαν πια τα …’πέτρινα χρόνια’ για τη Θεσσαλονίκη ή υπάρχουν ακόμη αρκετά ‘αγκάθια’ που εμποδίζουν την αναπτυξιακή πορεία της Β.Ελλαδας;

Μετά από 15 χρόνια, η έλευση πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πορεία των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Έγινε μία πολύ γόνιμη σύσκεψη με εποικοδομητικές προτάσεις, έτσι ώστε πολύ γρήγορα τα μεγάλα έργα που αφορούν την ολοκλήρωση της Εγνατίας, τις οδικές συνδέσεις, το Μετρό, την υποθαλάσσια αρτηρία, το αεροδρόμιο, το λιμάνι αλλά και τα μικρότερα έργα, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δικαιούνται και θα αποτελέσουν την “αιχμή του δόρατος” της περιφερειακής ανάπτυξης για τη χώρα. Η παρουσία του πρωθυπουργού υποδηλώνει και την προσωπική του βούληση να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα μεγάλα έργα ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε, και ο ίδιος μέσα από την πολύχρονη πολιτική του διαδρομή, στην πόλη που τον ανέδειξε και τον τίμησε, έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων και της περιοχής. Μία νέα και ελπιδοφόρα εποχή ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα με έργα και όχι ανέξοδες εξαγγελίες.

10. Το φως στο γραφείο σας μένει συχνά αναμμένο ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Φαίνεται πως έχετε ανασκουμπωθεί για τα καλά, ώστε με συνέπεια και δουλειά να πετύχετε όσα οραματίζεστε. Ωστόσο, εκτός από τον πολιτικό υπάρχει και ο άνθρωπος. Σας μένει χρόνος για τις δυο κόρες σας, για την οικογένεια σας; Για να πάρετε μια ‘ανάσα’ κι εσείς ο ίδιος;

Δυστυχώς αυτή την περίοδο το 24ωρο δε φθάνει για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Παλεύουμε διαρκώς με τον χρόνο και προς το παρόν εκείνος βγαίνει νικητής. Είναι βέβαιο όμως ότι η εργασία είναι εκείνη που δεν σε προδίδει ποτέ και σίγουρα με αυτό τον τρόπο, μακροπρόθεσμα, θα τα καταφέρουμε.

Όμως, ως συνήθως, εκείνος που την “πληρώνει” σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η οικογένεια. Ευτυχώς, οι κόρες μου διανύουν τα φοιτητικά τους χρόνια και η ζωή τους είναι πολύ γεμάτη και ενδιαφέρουσα.

Όσο για τον ελεύθερο χρόνο, αυτός έχει περιορισθεί στο ελάχιστο, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό να συμβαίνει σε τέτοιες περιόδους προσπάθειας.

11. Ποια είναι η φιλοσοφία που διέπει τη ζωή σας;

Κάθε άνθρωπος βρίσκει και τη δική του φιλοσοφία για τη ζωή. Πιστεύω πως το “να είσαι ο εαυτός σου” είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ισορροπίας για τον καθένα.

Η εργασία και η αγάπη για το συνάνθρωπο, πρέπει να χαρακτηρίζουν αυτόν που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά. Για μένα αυτό είναι μία διαρκής επιδίωξη.

12. Ποια είναι η προσωπικότητα που θαυμάζετε (από τον ελληνικό ή διεθνή χώρο) και γιατί;

Θαυμάζω όλους εκείνους, που με όραμα για τη ζωή και την αποστολή τους, μπορούν και γίνονται χρήσιμοι στην ανθρωπότητα. Η προσωπικότητα του Γκάντι, του ειρηνιστή, ανθρωπιστή, του ηγέτη της “μη βίας”, είναι για μένα μία από τις πιο δυνατές μορφές της ιστορίας.

13. Ξαναγυρνάμε στον πολιτικό .Πρόσφατα σας ετέθη στη Βουλή από την αντιπολίτευση το καυτό θέμα της κατεδάφισης διατηρητέων κτιρίων της πόλης. Πράγματι, υπάρχουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη συνολικά 500 περίπου καταγεγραμμένα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξε κανένα σχέδιο συντήρησης και διάσωσης τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι τώρα ‘ανησυχεί’ για την τύχη τους. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Υπάρχει λύση;

Είναι γεγονός ότι το σημερινό νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των αρμόδιων φορέων.

Συντονιζόμαστε με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ για την οριοθέτηση αποτελεσματικών διαδικασιών. Το ΥΜΑΘ, με τις μικρές οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει, χρηματοδοτεί τους Δήμους της περιφέρειας για την αναπαλαίωση διατηρητέων δημοτικών κτιρίων για πολιτιστικές χρήσεις.

Στο θέμα των ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων, κινούμαστε με επίκεντρο την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και του παράλληλου σεβασμού της ιδιοκτησίας του πολίτη, ο οποίος δεν πρέπει να υπόκειται σε χρονοβόρα γραφειοκρατική ταλαιπωρία όταν επιδιώκει την αξιοποίηση ενός διατηρητέου.

Επιπρόσθετα με τα ισχύοντα μέτρα δανειοδοτήσεων και της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης στις ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, εξετάζουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ορισμένων εργασιών αναστήλωσης κτιρίων σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, μέσω κοινών προγραμμάτων με άλλα συναρμόδια Υπουργεία.

Ως ένας πρόσφορος τρόπος αξιοποίησης της περιουσίας του πολίτη και διατήρησης των μνημείων μας, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται και στην εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων προσθήκης στα κτίρια ήσσονος αρχιτεκτονικής αξίας, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.

14.Κλείνοντας, θα μας σχολιάσετε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Ν.Δ., της κεντροδεξιάς παράταξης και της κεντροδεξιάς πολιτικής στη χώρα. Οι πολίτες με τη ψήφο τους επιδοκιμάζουν τα πρώτα δείγματα ύφους, ήθους και διαφάνειας της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και δίδουν σε μια ισχυρή κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να χειριστεί τα δύσκολα θέματα της οικονομικής πολιτικής, αλλά και να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλους του χρόνου, πρέπει να κινηθούμε με σταθερούς και γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να κτίσουμε το νέο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό ανάπτυξης, για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25.


Προηγούμενο άρθροΑρθρο του ΥΜΑ-Θ κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας Πληροφόρησης & Πολιτισμού (Ε.Κ.Ε.Π.Π.)
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη-συζήτηση ΥΜΑ-Θ με το δημοσιογράφο Θανάση Νικολαϊδη στην Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης