Συνέντευξη ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “City Press” και στο δημοσιογράφο Μακάριο Λαζαρίδη

1485306133
1485306133

ΕΡ. Θα ήθελα αρχικά να μου δώσετε τον βασικό άξονα της πολιτικής σας στο υπουργείο..

ΑΠ. Το ΥΜΑΘ πρέπει να μετατραπεί σε “στρατηγείο” της ανάπτυξης. Η ίδια η δυναμική της περιοχής το απαιτεί και το επιβάλλει. Με την αναδιάρθρωση της δομής του, με έναν πιο “γενναίο” προϋπολογισμό, αλλά και με μία μεγαλύτερη ευελιξία στις πολιτικές δράσεις, μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του αποτελεσματικά για την ευημερία των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.

ΕΡ. Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, ο πρώτος σας στόχος;

ΑΠ. Κύριο μέλημα της νέας διακυβέρνησης και του πρωθυπουργού, είναι η ανάπτυξη, η ευημερία και οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, η απελευθέρωση και η αξιοποίηση της δυναμικής που “κρύβουν” μέσα τους όλοι οι Έλληνες, χωρίς προκαταλήψεις και διαχωριστικές γραμμές. Με βάση αυτή τη λογική, όραμά μας είναι να υλοποιήσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα αποδείξουν στους πολίτες της Μακεδονίας και Θράκης ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε για την έναρξη ή και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (μετρό, τραμ, προαστιακό σιδηρόδρομο, υποθαλάσσια αρτηρία, χώροι στάθμευσης, θαλάσσια συγκοινωνία), αναδεικνύοντας την πόλη σε πραγματική “Μητρόπολη των Βαλκανίων”. Επίσης για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008, της οποία η διεξαγωγή θα φέρει πολλαπλά οφέλη στον τουρισμό και τον εκθεσιακό τουρισμό και θα αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

ΕΡ. Ποιοι τομείς ακολουθούν;

ΑΠ. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, με γενναία κίνητρα, η αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, η οργάνωση του δωδεκάμηνου τουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της κάθε περιοχής, καθώς και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις χώρες της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης.

Επιδίωξή μας είναι να υλοποιήσουμε την προσδοκία του Βορειοελλαδίτη, που δεν είναι άλλη από το να καταστεί η περιοχή ο αναπτυξιακός πόλος μίας μεγάλης ενδοχώρας που συμπεριλαμβάνει τη ΝΑ Ευρώπη και, γιατί όχι, την Παρευξείνια Ζώνη.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι η υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων θα καταδείξει και την διαφορά στην πολιτική της ΝΔ από αυτήν που ασκούσε επί σειρά ετών το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε σχεδιάζοντας και εξαγγέλλοντας. Η υλοποίηση έπασχε. Η περιφέρεια δεν βρέθηκε στις προτεραιότητές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η διάχυση της ανάπτυξης περιορίστηκε σε “λογιστικά νούμερα”, εξαγγελίες που έμειναν στα “χαρτιά” και πολιτικές που δεν απέδωσαν.

Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις δεν έγιναν για να “χαϊδέψουν” τα αυτιά των ψηφοφόρων, αλλά για να δώσουν προοπτική στις προσδοκίες όλων των Ελλήνων για ισότητα, αξιοκρατία, αξιοσύνη, ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία και ευημερία για όλους, χωρίς διακρίσεις, διαχωριστικές γραμμές ή κομματικές εξαρτήσεις.

ΕΡ. Που βρίσκεται η υπόθεση της διεκδίκησης, για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης, της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008;

ΑΠ. Τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ελεγκτική Επιτροπή του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ), προκειμένου να αξιολογήσει το Φάκελο Υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης.

Οι εντυπώσεις της Επιτροπής ήταν θετικότατες, τόσο από την πληρότητα του Φακέλου, όσο και από την παρουσίασή του. Παράλληλα, τα μέλη του ΒΙΕ εκφράσθηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την πόλη της Θεσσαλονίκης, την αναπτυσσόμενη δυναμική της, το επίπεδο φιλοξενίας της, τον πολιτιστικό πλούτο της, αλλά και το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής. Έτσι ο πρώτος στόχος της χώρας μας επετεύχθη.

Τον Ιούνιο στο Παρίσι, στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ, ευελπιστούμε ότι την άριστη εικόνα που αποκόμισαν τα μέλη της Επιτροπής, θα την εισπράξουμε με μία θετική εισήγηση για την υποψηφιότητά μας. Από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο απαιτείται ένας διπλωματικός μαραθώνιος από τη χώρα μας, προκειμένου να πείσουμε τα 92 κράτη-μέλη του ΒΙΕ ότι η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης είναι η καλύτερη. Η τελική επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την EXPO 2008, θα γίνει το Δεκέμβριο με μυστική ψηφοφορία. Δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτα. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και συντονισμός, ώστε η έκβαση να είναι επιτυχής.

ΕΡ. Τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στον τομέα των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει;

ΑΠ. Η δημιουργία υποδομών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Νέας Πολιτικής μας.

Όλα τα έργα πνοής θα δρομολογηθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, γιατί αυτό επιβάλει η πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Μέχρι το τέλος του έτους, όλα τα έργα θα περάσουν στη φάση της υλοποίησής τους, αφού γίνει η καταγραφή των προτεραιοτήτων, ώστε να μιλήσουμε πλέον με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης.


Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη στο περιοδικό “Τεχνογράφημα” στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτα
Επόμενο άρθροΑρθρο του ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα ‘ΕΞΠΡΕΣ’