Συνέντευξη ΥΜΑ-Θ κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος της Κυριακής” και στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μητράκη

1485306133
1485306133

ΕΡ. Ποια είναι κατά την άποψή σας, τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κριθούν από την επίσκεψη των “ελεγκτών” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

ΑΠ. Η Ελεγκτική Επιτροπή του ΒΙΕ έχει στόχο να εξακριβώσει εάν υπάρχει στη χώρα μας το απαιτούμενο κλίμα συναίνεσης, αλλά και συστράτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια απαιτείται: σύνεση από όλους, συντονισμός, λεπτοί χειρισμοί και εμμονή στον “κοινό στόχο” για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα εκείνα τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που μπορούν από μόνα τους να αναδείξουν τη μοναδικότητά της.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης, πρέπει να καταδειχθεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από όλα τα κόμματα και τους φορείς αλλά και ότι η πόλη και θέλει και μπορεί να διοργανώσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2008.

ΕΡ. Από την προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ υπάρχουν κάποια σημεία που τα θεωρείτε “αδύνατα”;

ΑΠ. Θα υπήρχαν πολλά αδύνατα σημεία εάν από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας δεν επιστρατεύαμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο που “διέρρευσε”.

Μετά την πυρετώδη προετοιμασία όλων αυτών των ημερών, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να έχουμε μία άρτια παρουσίαση του Φακέλου Υποψηφιότητας που θα μετρήσει θετικά για την τελική επιτυχία το Δεκέμβριο.

Το οικόπεδο

ΕΡ. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα της παραχώρησης του οικοπέδου των ΤΕΙ για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της ΕΧΡΟ;

ΑΠ. Το θέμα του οικοπέδου είναι μία υπόθεση την οποία αντιμετωπίζουμε με πολύ καλό κλίμα. Πρόθεσή μας είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών και η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά από το φορέα υλοποίησης της EXPO 2008, σε συνεργασία πάντοτε με το ΤΕΙ, εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια διεκδίκησης το Δεκέμβριο του 2004.

Το θέμα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων της EXPO 2008 είναι μία από τις δεσμεύσεις του Φακέλου Υποψηφιότητας που δεν μπορούν -πλέον – να μεταβληθούν. Επομένως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σενάρια περί ενδεχόμενης αλλαγής της χωροθέτησης.

ΕΡ. Σε συνέντευξή του στον “Α”, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναρωτήθηκε εάν ο χρόνος επαρκεί για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την ΕΧΡΟ. Έχετε κι εσείς τέτοιου είδους ερωτηματικά;

ΑΠ. Οι ανησυχίες του Δημάρχου είναι απόλυτα δικαιολογημένες όσον αφορά τα μεγάλα έργα της πόλης. Θα πρέπει να “τρέξουμε” πολύ γρήγορα όμως για την υλοποίηση των υποδομών της EXPO. Θα πρέπει να κάνουμε χρήση της νομοθεσίας που διέπει την εκτέλεση αυτών των έργων και είναι η ίδια που ισχύει για την εκτέλεση των Ολυμπιακών Έργων της Αθήνας. Εφόσον μας ανατεθεί η διοργάνωση το Δεκέμβριο, θα συσταθεί ειδικός φορέας ανάλογος του “Αθήνα 2004” – ήδη βρισκόμαστε στη φάση των απαραίτητων προκαταρκτικών ενεργειών. Πιστεύουμε ότι εντός τριών ετών μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομών της EXPO.

ΕΡ. Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι θα κριθεί η ανάθεση της ΕΧΡΟ και ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης έναντι της Τεργέστης και της Σαραγόσας;

ΑΠ. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητάς μας αφορούν τον γεωπολιτικό μας ρόλο αλλά και την επιλογή του θέματος της Παγκόσμιας Έκθεσης.

Η Ελλάδα αποτελεί τη “γέφυρα” της κοινωνικο-οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και με αυτοτελείς πρωτοβουλίες όπως το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η παροχή τεχνογνωσίας με διμερείς συμφωνίες.

Το 2008 θα έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε. η Βουλγαρία και η Ρουμανία, “συνδέοντας” εδαφικά την Ελλάδα με την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη σε ένα ενιαίο γεωγραφικό χώρο, με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, φέρνοντας και τη Θεσσαλονίκη ακόμη πιο κοντά στην Ε.Ε.

Επίσης, η επιλογή του θέματος “Μητέρα γη” προσδίδει μεγάλη δυναμική στην υποψηφιότητά μας. Η γνώση της γης, η γεωργία και η διατροφή είναι επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελλάδα έχει άμεση συνάφεια με το προτεινόμενο θέμα, καθώς είναι μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη γη και την καλλιέργειά της, με ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής που χρονολογούνται πριν από 12.000 χρόνια.

Αλλά και σε επίπεδο συμβολισμού, λειτουργούμε ως “πύλη της γης” καθώς εδώ ξεκίνησε ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας.


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «POLIS NEWS» ΚΑΙ ΣΤΗ Μ. ΠΑΠΑ
Επόμενο άρθροΚοινή Συνέντευξη Τύπου των Μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων ΒΙΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008