ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «POLIS NEWS» ΚΑΙ ΣΤΗ Μ. ΠΑΠΑ

1485306133
1485306133

«Το ΥΜΑ-Θ πρέπει επιτέλους να αποτελέσει το στρατηγείο της ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, προωθώντας και υλοποιώντας πολιτικές», υπογραμμίζει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνης. Στόχος του νέου υπουργού είναι να αναβαθμίσει το ρόλο του υπουργείου, όπου «βρίσκεται η καρδιά της περιφέρειας». Γι αυτό το λόγο υποστηρίζει ότι η «Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον “προμαχώνα της ανάπτυξης”, με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας».

1η ΕΡΩΤΗΣΗ

Έχετε αναλάβει ένα υπουργείο για το οποίο – όπως έχετε πει – έχετε σκοπό να αναβαθμίσετε το ρόλο του, να τον βελτιώσετε. Τι έχετε σκοπό να κάνετε, προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας;

Tο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, βρίσκεται στην «καρδιά» της περιφέρειας. Η Βόρεια Ελλάδα αποτέλεσε ιστορικά τη «ραχοκοκκαλιά» της οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Ο μεθοριακός αυτός χώρος διαθέτει μία τεράστια δυναμική, ένα υγιές παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό, μία ικανή και έμπειρη επιστημονική κοινότητα, που εργάζεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και παραγωγικούς φορείς που στοχεύουν με τις πρωτοβουλίες στους στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Η Μακεδονία και η Θράκη, διαθέτουν ένα σύμπλεγμα πόλεων με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σημαντικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς πόλους.

Αυτός ο ανεκτίμητος πλούτος της περιοχής  δεν αξιοποιήθηκε σωστά, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική του, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η γεωστρατηγική σημασία της Βόρειας Ελλάδας, σχεδόν εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, καταδικάζοντας την περιοχή σε μία μίζερη εσωστρέφεια.

Το ΥΜΑ-Θ πρέπει, επιτέλους,  να αποτελέσει το “στρατηγείο” της ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, προωθώντας και υλοποιώντας πολιτικές. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον “προμαχώνα της ανάπτυξης”, με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι πρέπει να γίνει και δεν χρειάζονται νέες υποσχέσεις και νέα οράματα. Εκείνο που περιμένουν από εμάς, είναι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Το ΥΜΑ-Θ θα αποτελέσει το «βασικό συντελεστή» για το συντονισμό και τη διάχυση των πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται, ώστε  ο τόπος να μπει σε μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης. 

2Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι αρμοδιότητες σας καλύπτουν όλο το χώρο της Βόρειας Ελλάδας, μιας περιοχής αρκετά παραμελημένης, ωστόσο ευαίσθητης με πολλά προβλήματα. Πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε και ποια έχετε θέσει σε προτεραιότητα;

 

Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας αξιώνουν, δικαίως, ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία. Ζητούν ισότιμη μεταχείριση από την Πολιτεία. Ο πολίτης της περιφέρειας ζητά να γίνει το επίκεντρο της πολιτικής μας. Θέλει επιτέλους να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, να ακουστεί η φωνή του και να γίνουν σεβαστά τα προβλήματά του.

Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον  «προμαχώνα της ανάπτυξης». Να γίνει ένας χώρος με ασφάλεια, σύγχρονες υποδομές, νέες επενδύσεις και περισσότερη εργασία για όλους.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, επιβάλλεται:

· Η τόνωση της επιχειρηματικότητας με ισχυρά κίνητρα για τις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.

· Η προώθηση των πολιτικών για αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, που είναι κυρίαρχος στην περιοχή. Εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις νέες ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ε.Ε.

· Η προώθηση του παραδοσιακού, αλλά και εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη βάση. Πρέπει να δημιουργηθούν «θύλακες» ανάπτυξης για την αξιοποίηση και προβολή του φυσικού, πολιτιστικού πλούτου σε κάθε χωριό, νομό και περιφέρεια.

· Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων με πολλαπλά οφέλη για εμάς και τους γείτονές μας. 

3Η  ΕΡΩΤΗΣΗ

Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει «στάσιμη» – τα τελευταία χρόνια – ως προς την ανάπτυξή της. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση;

Κύριο μέλημα της νέας διακυβέρνησης από τη ΝΔ και  του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι: ανάπτυξη, ευημερία  και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, απελευθέρωση και αξιοποίηση της δυναμικής που «κρύβουν» μέσα τους όλοι  οι Έλληνες, χωρίς προκαταλήψεις και διαχωριστικές γραμμές.

Με βάση αυτή τη λογική, για την οποία αγωνιστήκαμε όλοι σκληρά και αποφασιστικά, όραμά μας είναι να υλοποιήσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές οι οποίες θα αποδείξουν στους πολίτες της Μακεδονίας και Θράκης ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους και μεριμνά για αυτούς.

Η δημιουργία υποδομών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Νέας Πολιτικής μας.

Ο σεβασμός της Πολιτείας στην πορεία, την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία κουβαλά μία μακραίωνη ιστορία, περιορίστηκε μόνο σε ευχολόγια και ανέξοδες εξαγγελίες.

Πρέπει να προτάξουμε άμεσα:

· Την  έναρξη ή και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, χώροι στάθμευσης, θαλάσσια συγκοινωνία) αναδεικνύοντας την πόλη σε πραγματική «Μητρόπολη των Βαλκανίων».

· Τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

· Την ενίσχυση της δομής και λειτουργίας της HELEXPO – ΔΕΘ. Θέλουμε έναν οργανισμό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

· Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα τονώσουν την οικονομία.

Θέλουμε να κάνουμε πράξη τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μητρόπολη των Βαλκανίων», δουλεύοντας σκληρά και με αποφασιστικότητα στη «Βαλκανική Πρόκληση», δημιουργώντας ένα μηχανισμό εγγύησης εξαγωγών και ελεύθερων ζωνών εμπορίου και μεταποίησης.

4Η  ΕΡΩΤΗΣΗ

Τα μεγάλα έργα έχουν παρουσιάσει μεγάλη καθυστέρηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε αντίθεση με αυτά των Αθηνών. Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά κάποια από αυτά (Εγνατία Οδός, μετρό κ.ά.);

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν την Κεντρική Εξουσία με καχυποψία και διάθεση καυστικής κριτικής, όσον αφορά τα μεγάλα έργα που δεν έγιναν τόσα χρόνια σε αυτή την πόλη. Οι πολίτες «διψούν» για ανάπτυξη, «διψούν» για μία ελπιδοφόρα προοπτική που θα αναδείξει και θα εκσυγχρονίσει το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα.

Οι Θεσσαλονικείς, δικαίως διαμαρτύρονται για τα έργα που δεν έγιναν, καθώς εδώ και δεκαετίες άκουγαν τις ανέξοδες εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά.

Την ίδια ώρα, στη συνείδηση της Κοινής Γνώμης έχει ωριμάσει η ιδέα ότι η διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 θα εξασφαλίσει την υλοποίηση των μεγάλων έργων.

Θεωρώ ότι είναι λάθος να συνδέεται η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με την EXPO 2008.

Η πόλη έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής, με ή χωρίς την Παγκόσμια Έκθεση. Τα έργα θα δρομολογηθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες κουράστηκαν να περιμένουν.

Βούληση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης είναι να μπει άμεσα  η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα σε «τροχιά ανάπτυξης».

5Η  ΕΡΩΤΗΣΗ

Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι η EXPO 2008, καθώς σε λίγες μέρες «προσγειώνονται» στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής του ΒΙΕ ενόψει της EXPO 2008; Πόσο έτοιμοι είμαστε για να την αναλάβουμε;

Προς ενημέρωση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, συγκάλεσα την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τη διεκδίκηση της ΕXPO 2008 (στις 2 Απριλίου, για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου). Το γεγονός, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη διεκδίκηση.

Δύο υπουργοί και 7 υφυπουργοί, συζητήσαμε εκτενώς όλα τα θέματα που άπτονται της διεκδίκησης και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν  μέχρι το Δεκέμβριο. Τα μέλη της κυβέρνησης, θα εργαστούμε με συντονισμένες δράσεις, ώστε η έκβαση του εγχειρήματος να είναι επιτυχής.

Κύριο μέλημά μας είναι τα μέλη του ΒΙΕ, που καταφθάνουν για ένα εξαήμερο στη χώρα μας (18 έως 23 Απριλίου), να αποκομίσουν θετικές εντυπώσεις από την υποψηφιότητά μας, αλλά και από το γενικότερο κλίμα που θα επικρατεί στη χώρα μας, με επίκεντρο αυτή την εθνική προσπάθεια.

Αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει, είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία στο πεδίο της διεκδίκησης. Δεν πρέπει όμως, ούτε να υπερτιμήσουμε ούτε να υποτιμήσουμε τις άλλες δύο υποψηφιότητες, της Σαραγόσα και της Τεργέστης.

Είναι μια μάχη που βρίσκεται μπροστά μας και θα πρέπει να τη δώσουμε με συντονισμό, συνέπεια και νηφαλιότητα για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έχουμε σε αυτή τη μάχη συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και αδυναμίες που κληρονομήσαμε. Ο χρόνος μειώνει τη δύναμη των πλεονεκτημάτων που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα εάν είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα.

Ο στόχος μας είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Συμμεριζόμαστε όλοι μας τις ανησυχίες που έχουν ακουσθεί. Είναι ανησυχίες που εκφράζονται για τις καθυστερήσεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτά βέβαια, σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση, δεν είναι δεσμευτικά έργα, αλλά εάν αυτά είχαν προχωρήσει, σήμερα θα πρόσθεταν περισσότερους «πόντους» στην προσπάθεια όλων μας.

6Η  ΕΡΩΤΗΣΗ

Συναντηθήκατε με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Παναγιωτόπουλο, όταν επισκέφτηκε για λίγο τη Θεσσαλονίκη. Συζητήσατε για το θέμα της ανεργίας που πλήττει την πόλη και ευρύτερα την περιφέρεια;

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το ζήτημα της ανεργία είναι φλέγον για την περιοχή. Ένας στους δύο άνεργους είναι νέος και δύο στους τρεις είναι γυναίκες. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη. Είναι απόρροια της έλλειψης ουσιαστικών επενδύσεων. Βιομηχανίες από ολόκληρη τη Μακεδονία μεταφέρονται η μία μετά την άλλη στις γειτονικές χώρες. Εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν κάθε χρόνο στο νομό. Διαπιστώσαμε ότι επιβάλλεται να υπάρξουν νέα ισχυρά κίνητρα και συντονισμένες δράσεις για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα.


Προηγούμενο άρθροΗ κοινή Συνέντευξη Τύπου του ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη και των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑ-Θ κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος της Κυριακής” και στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μητράκη