Η κοινή Συνέντευξη Τύπου του ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη και των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου

ypes press002
ypes press002

ΥΜΑ-Θ: Με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων υπουργών, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή. Σήμερα, ολοκληρώσαμε ένα πολύ καλό συντονιστικό έργο σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ, αλλά και το συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αξιολόγηση στις 18 Απριλίου, όπου οι αξιολογητές του ΒΙΕ θα έρθουν και θα αξιολογήσουν τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τις διευκρινίσεις, στις οποίες θα χρειαστεί να εμβαθύνουμε σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

Ήταν, καταρχήν, μία πολύ εποικοδομητική συνεδρίαση, όπου εκφράστηκε από όλους τους υφυπουργούς και υπουργούς η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, προκειμένου, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας απέμεινε, να γίνει το καλύτερο, μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές προθεσμίες, να καταφέρουμε το μέγιστο.

Η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ παίρνει τη μορφή της διεκδίκησης για τη Βόρεια Ελλάδα ενός μεγάλου γεγονότος, το οποίο θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα έργα σε μια τροχιά ανάπτυξης και σε μια νέα εποχή και τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ακολουθούν ερωτήσεις των δημοσιογράφων και απαντήσεις των συμμετεχόντων στη συνέντευξη:

Σε ερώτηση “εάν έχει επιλυθεί το θέμα του οικοπέδου του ΤΕΙ και εάν ο ΥΜΑ-Θ είχε κάποια επαφή με τον πρόεδρό του κ. Ιωαννίδη”, ο κ. Τσιαρτσιώνης απάντησε:

“Το θέμα του οικοπέδου είναι μία υπόθεση, η οποία θα έπρεπε και θα θέλαμε να είχε προχωρήσει πολύ περισσότερο. Είναι όμως, μπροστά μας όλη η διάσταση του θέματος, την αντιμετωπίζουμε με πολύ καλό κλίμα και με πρόθεση για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών”.

Σε ερώτηση “εάν υπάρχει έστω θεωρητικά ενδεχόμενο να πάμε σε αλλαγή της χωροθέτησης”, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε:

“Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από την υποχρέωση και τη δέσμευση του φακέλου”.

Σε ερώτηση, για το ίδιο θέμα, “εάν η συζήτηση κυμαίνεται στα πλαίσια και τα όρια των απαιτήσεων που εκφράστηκαν από το ΤΕΙ ή έχει αντιπροτείνει κάτι άλλο”, ο κ. υπουργός απάντησε:

“Η συζήτησή μας είναι πράγματι στα πλαίσια μιας κοινά αποδεκτής λύσης, της οποίας βέβαια, τις λεπτομέρειες θα τις εξετάσουμε μετά την αξιολόγηση του Απριλίου και σε όλο το διάστημα μέχρι την τελική διεκδίκηση της ψηφοφορίας που θα γίνει το Δεκέμβριο. Επαναλαμβάνω, θα ήμασταν πολύ ευτυχέστεροι, αν αυτά είχαν προχωρήσει”.

Σε ερώτηση “εάν υπάρχει σκέψη για αλλαγή κάποιου στοιχείου του φακέλου διεκδίκησης”, ο ΥΜΑ-Θ απάντησε:

“Δεν αλλάζει κανένα στοιχείο του φακέλου, έτσι όπως συντάχθηκε και παρουσιάστηκε, άλλωστε είναι και όρος. Έχει υποβληθεί στην πληρότητά του. Αυτό που θα εξεταστεί από τις 18 έως τις 24 Απρίλη, είναι η ακρίβεια των στοιχείων και, ενδεχομένως, κάποιες λεπτομέρειες που θα χρειαστούν περαιτέρω αποσαφήνισης”.

Σε ερώτηση προς τον κ. Στυλιανίδη, σχετικά με την εντόπιση καθυστερήσεων και σε ποιο επίπεδο έχουν γίνει αυτές”, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε:

“Κοιτάξτε, η υπόθεση της ΕΧΡΟ έχει δύο κεφάλαια: το ένα αφορά τη διαδικασία διεκδίκησης και το άλλο τη διαδικασία πραγμάτωσης της Έκθεσης με επιτυχία. Εμείς, ως ΥΠΕΞ, εμπλεκόμεθα στη διαδικασία της διεκδίκησης. Εκεί εντοπίζω τις καθυστερήσεις. Δηλαδή, δεν έχουμε αναλυτικούς φακέλους ανά κράτος που έχει δικαίωμα ψήφου για να δούμε σε τι επίπεδο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση, πού θα στοχεύσει, ώστε να είναι αποτελεσματική. Δεύτερον, οι επαφές που έχουν γίνει σε διμερές επίπεδο είναι πολύ περιορισμένες αριθμητικά, τρίτον, έχω την αίσθηση από μια πρώτη επαφή με το ζήτημα ότι δεν είναι πλήρης η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα, ώστε να είναι και πειστική. Δηλαδή, σας λέω ένα πολύ απλό: δεν έχουν διανεμηθεί στα 91 κράτη ακόμα οι φάκελοι παρουσίασης. Δεν έχουν γίνει σε περισσότερα – αν δεν κάνω λάθος – από 30 κράτη, ούτε καν επαφές. Οι μόνες επαφές που ξεκίνησαν να γίνονται ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο, παρότι η ενθάρρυνση ήταν να γίνουν και σε επίπεδο πρεσβευτικό, έγιναν σε επίπεδο εμπορικού και οικονομικού συμβούλου σε πολλές περιπτώσεις. Καταλαβαίνετε ότι σε μια τόσο σοβαρή διεκδίκηση, θα πρέπει ο πήχης να ανεβεί όσο το δυνατό ψηλότερα. Διότι, η εμπειρία μας δείχνει ότι η απόφαση είναι πολιτική κατά κύριο λόγο, αφού βεβαίως έχουν διασφαλιστεί οι όροι τεχνοκρατικής υποστήριξης της ελληνικής πρότασης, της πρότασης της Θεσσαλονίκης. Με αυτή την έννοια, θα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, πολύ συντονισμένα και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Σε ερώτηση προς τον ΥΜΑ-Θ, εάν είναι αληθές ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός συντονιστικός φορέας, στο πρότυπο του “Αθήνα 2004”, ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε:

“Ναι, είναι αληθές. Καταρχήν, η νομοθεσία που διέπει την εκτέλεση των έργων της δημιουργίας των εγκαταστάσεων της ΕΧΡΟ είναι η ίδια που ισχύει για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων των Αθηνών. Κατά δεύτερον, υπάρχει η πρόθεση να σχηματιστεί αυτό το όργανο και βέβαια, δεν είναι τόσο επίκαιρο τώρα, αλλά θα είναι μπροστά μας αμέσως μετά την αξιολόγηση του Απριλίου.

Ο φορέας υλοποίησης θα δημιουργηθεί, αφού μας ανατεθεί η ΕΧΡΟ, απλώς σήμερα γίνονται οι προκαταρκτικές ενέργειες”.

Σε ερώτηση προς τον ΥΜΑ-Θ “εάν, δεδομένου ότι απαιτείται ευρύτερη αποδοχή και συναίνεση, κάτι που διαταράσσεται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου, συμμερίζεται τις ανησυχίες του και εάν προτίθεται να πράξει κάτι για να τις αντιμετωπίσει και ακόμη εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει το ισχύον θεσμικό καθεστώς, ώστε να τεθεί ο δήμαρχος επικεφαλής της προσπάθειας”, ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε:

“Τις ανησυχίες του κ. Παπαγεωργόπουλου κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, τις συμμεριζόμαστε όλοι μας. Είναι ανησυχίες που εκφράζουν την πορεία που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, υπήρξαν τρομακτικές καθυστερήσεις. Αυτό βέβαια, σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση, δεν είναι δεσμευτικό έργο, αλλά οπωσδήποτε θα διευκόλυνε κατά πολύ, αν αυτά είχαν προχωρήσει. Αν σήμερα συζητάμε ακόμη για το Μετρό, το οποίο βέβαια δεν είναι δεσμευτικό έργο για τη λειτουργία και τη διεκδίκηση, αλλά βεβαίως θα διευκόλυνε την όλη κατάσταση. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για την τελική τακτοποίηση του οικοπέδου τις οποίες εξέφρασε και ο κ. Παπαγεωργόπουλος, τις συμμεριζόμαστε όλοι και λέμε ότι θα έπρεπε να είχανε προχωρήσει πολύ περισσότερο. Σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια αρτηρία, αλλά και τον προαστιακό, θα έπρεπε να είχανε προχωρήσει περισσότερο. Όσο για το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής ο δήμαρχος, σας απαντώ ότι έχουν θεσμοθετηθεί τρία όργανα: Η Διυπουργική Επιτροπή, η ΣΕΔ και η Εκτελεστική Γραμματεία στην οποία συμμετέχουν και ο κ. δήμαρχος και ο κ. νομάρχης.

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο κ. Ορφανός : “Στη μέση του ποταμού δεν αλλάζεις άλογο..”. Να απαντήσω και κάτι στη βασική ερώτηση που τέθηκε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις προεκλογικές της δηλώσεις ότι τα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν και αυτό είναι βασικό, ούτως ή άλλως”.

Επίσης, για το θέμα αυτό, ο κ. Τσιτουρίδης συμπλήρωσε: “Και δεν νομίζω να διαταράσσεται η ομοψυχία, όταν επισημαίνουμε υπερδεκαετείς καθυστερήσεις σε έργα που έπρεπε να λειτουργούν ήδη και δεν ξεκίνησαν. Μη συγχέουμε πράγματα, δηλαδή την ομοψυχία με βάσιμες αιτιάσεις και παρατηρήσεις”.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης σημείωσε ότι “είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς τουλάχιστον το πόσο έχουν καθυστερήσει τα έργα υποδομής που φυσικά θα συνέβαλλαν στην καλύτερη διοργάνωση της ΕΧΡΟ”.

Σε παράκληση δημοσιογράφου να επανέλθει ο ΥΜΑ-Θ στο θέμα της διυπουργικής που μόλις συνεδρίασε και να εκφράσει την άποψή του, αν το γεγονός της πραγματοποίησής της δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στο λαό της περιοχής και αν αυτές δικαιολογούνται”, ο κ. υπουργός είπε:

“Υψηλές προσδοκίες δικαιολογούνται με την έννοια του ότι η ΕΧΡΟ και η διοργάνωσή της θα μπορεί να υποβοηθήσει ως μοχλός υποκίνησης όλης της διαδικασίας εκτέλεσης των μεγάλων έργων που χρονίζουν. Από εκεί και πέρα, η ΕΧΡΟ και η έκβασή της, από μόνη της, δεν μπορεί να καθορίσει ή να σταματήσει μια προοπτική που από τη δική μας κυβέρνηση και προεκλογικά έχει υποσχεθεί, αλλά και πολύ σύντομα πρέπει να μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. Εμείς ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πότε θα αρχίσουν αυτά τα έργα και με ποια προτεραιότητα να βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Σαλαγκούδης, συμπληρώνοντας:

“Διυπουργική με τέτοια συμμετοχή για το θέμα της ΕΧΡΟ του 2008 δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Αυτό νομίζω σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 και φυσικά σημαίνει ότι, εάν είχαμε και λίγο παραπάνω χρόνο, όλη η διεκδίκηση θα γινόταν από όλες τις πλευρές από όλους τους υπεύθυνους υπουργούς που εμπλέκονται με έναν πολύ καλύτερο τρόπο”.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε:

“Αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει είναι η μετρημένη αισιοδοξία στο πεδίο της διεκδίκησης. Δεν πρέπει όμως, ούτε να υπερτιμήσουμε ούτε να υποτιμήσουμε τις άλλες δύο υποψηφιότητες. Είναι μια μάχη που βρίσκεται μπροστά μας και θα πρέπει να τη δώσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε σε αυτή τη μάχη και συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και αδυναμίες που έχουμε κληρονομήσει. Ο χρόνος μειώνει τη δύναμη των πλεονεκτημάτων της θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα τα πλεονεκτήματα, εάν η συστηματική δουλειά για τη διεκδίκηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα και πιο συντονισμένα. Πάντως, είναι στόχος και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Αλλά θα γίνει μάχη.

Όσον αφορά το ΥΠΕΞ, αυτή τη στιγμή έχει δοθεί εντολή εδώ και 3 μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να δημιουργηθεί ένας φάκελος για κάθε κράτος – μέλος, στον οποίο θα μπορούμε να δούμε αν πάσα στιγμή ποιες είναι οι σχέσεις και σε ποιο επίπεδο της Ελλάδος με το κράτος αυτό. Τι βοήθειες έχουμε δώσει, σε ποιο επίπεδο, πού τους έχουμε στηρίξει, πού χρειάζονται τη δική μας στήριξη και πού μπορούμε τέλος πάντων να βρούμε σημείο συνάντησης. Στη συνέχεια, θα γίνουν ρηματικές ανακοινώσεις σε όλες τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες σε όλα τα κράτη – μέλη, ώστε να ενημερωθούν σε πολιτικό επίπεδο οι κυβερνήσεις τους για το πολιτικό ενδιαφέρον που έχει η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει τη διοργάνωση του 2008 για τη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει, μετά από ενημέρωσή μας βέβαια στο κάθε κράτος και στους διπλωματικούς αντιπροσώπους, δηλαδή, στους Πρέσβεις των κρατών που βρίσκονται στη Ελλάδα και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία, θα αναβαθμίζουμε συνεχώς την πίεση. Και σε επίπεδο αρμόδιου υπουργού ή υφυπουργού πιθανόν να γίνουν οι σχετικές επικοινωνίες με τους ομολόγους τους με διάφορους τρόπους. Ο καλύτερος βέβαια τρόπος είναι η δια ζώσης επικοινωνία, αλλά, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, θα γίνεται σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, αν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις, εμείς θα τις εισηγηθούμε. Πάντως, από την πλευρά μας, θα εξαντληθούν όλα τα δυνατά μέσα για να είναι επιτυχής η διεκδίκηση. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, παρότι είμαστε μετρημένα αισιόδοξοι, ότι είναι μια κρίσιμη μάχη όπου έχουμε έμπειρους συναγωνιστές στην προσπάθεια αυτή και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους. Είναι μια μάχη σημαντική και χρειάζεται υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικού λόγου, σε επίπεδο αγοράς, σε επίπεδο φορέων, σε δημοσιογραφικό επίπεδο κτλ.

Σε ερώτηση “κατά πόσο θα αξιοποιηθεί η διοργάνωση της Ολυμπιάδας για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ, καθότι θα έρθουν στη χώρα μας τόσοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο”, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε:

“Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα δύο υπουργείων εδώ. Όσον αφορά το δικό μου κομμάτι, θα σας πω ότι εκτίμησή μας είναι από τις πρώτες πολιτικές επαφές που έχουμε κάνει με ομόλογούς μας σε χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου, ότι σίγουρα η Ολυμπιάδα θα παίξει ρόλο. Δηλαδή, η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Αθήνα θα λειτουργήσει θετικά στη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ. Από εκεί και μετά, είναι στην πρόθεσή μας, πολιτικά πρόσωπα με βαρύνουσα σημασία για τη διαμόρφωση της ψήφου που θα επισκεφτούν τη χώρα μας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων ή και με δική μας πρόσκληση, να ενημερωθούν σωστά για το θέμα και να προσεγγιστούν με τον πρέποντα τρόπο για να πειστούν ότι η Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη υποψηφιότητα”.

Σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ορφανός τόνισε από την πλευρά του:

“Ούτως ή άλλως και εμείς από το δικό μας υπουργείο έχουμε προετοιμαστεί για τις δραστηριότητες εκείνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι μόνο, γιατί πολλές αποστολές έρχονται συνεχώς. Προχθές ήρθε στο υπουργείο ο υπουργός Αθλητισμού της Κούβας, κάναμε την ανάλογη ενημέρωση και θα ενημερώνουμε επίσης, όλους αυτούς με τους οποίους θα έχουμε επαφές το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε – όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης – η γενική ισχυρή εικόνα της Ελλάδος, η οποία θα προκύψει από την επιτυχημένη διοργάνωση, θα δώσει τη δυνατότητα της ευκολότερης υπερψήφισης. Είμαστε αισιόδοξοι, τα πράγματα θα πάνε καλά. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι από μόνη της θα φέρει την ψήφο, αλλά απλώς τη δυνατότητα για να ρίξουμε το ειδικό βάρος που χρειάζεται για να κερδίσουμε την όλη διαδικασία. Αισιόδοξοι μεν, μετρημένοι δε, θα κάνουμε όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα”.

Τέλος, απαντώντας ο ΥΜΑ-Θ στην ερώτηση: “Από τη μέχρι σήμερα ενημέρωση, έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχει τρομερό παρασκήνιο, δηλαδή, θα μετρήσουν τελικά τα κουκιά. Και ήθελα να ξέρω, εάν υπάρχει ένα υλικό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί εμπιστευτικό και εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό, όσον αφορά την προσπάθεια επηρεασμού των κρατών και της ψήφου τους, όπως και αυτό που ειπώθηκε ότι η δουλειά στον τομέα αυτό είναι ελλιπής, πόσο πολύ δικαιολογεί μια αποθάρρυνση;”, τόνισε:

“Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο αγώνα, όπως σας είπαμε όλοι μας. Έχουμε τρεις σταθμούς: Αυτόν του Απριλίου της αξιολόγησης, μία παρουσίαση τον Ιούνιο και την τελική ψηφοφορία το Δεκέμβριο. Αρχίζει μετά την αξιολόγηση του Απριλίου, ένας διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο στα κράτη – μέλη τα οποία ψηφίζουν και είναι 92, για το Δεκέμβριο. Εγώ θα ζητήσω τη δική σας κατανόηση, αλλά και τη συνεργασία. Καταλαβαίνετε ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, καταλαβαίνετε ότι οι δύο άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν την ΕΧΡΟ είναι και επίσης ως προτάσεις αρκετά δυνατές και όπως είναι φανερό, όλα αυτά παρακολουθούνται από όλους μας. Θα ζητούσα δηλαδή, να μη δημιουργούμε εκ του μη όντος προβλήματα και να τα αναδεικνύουμε, αλλά να επικεντρωνόμαστε πάντα στην ουσία των γεγονότων που τρέχουν. Είναι κρίμα να δημιουργούμε ένα κλίμα, όταν συμπολίτευση και αντιπολίτευση και όλοι οι φορείς, αλλά και οι πολίτες είμαστε συντονισμένοι σ’ αυτή τη διεκδίκηση, η ελάχιστη παραφωνία, όταν μεγιστοποιείται, μόνο ζημιά κάνει στην όλη προσπάθεια”.


Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” και στη δημοσιογράφο Μαρούλα Πλήκα
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «POLIS NEWS» ΚΑΙ ΣΤΗ Μ. ΠΑΠΑ