Συνέντευξη ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” και στη δημοσιογράφο Μαρούλα Πλήκα

ypes press002
ypes press002

Η ΕΧΡΟ και τα μεγάλα έργα οι προτεραιότητές μας για την πόλη

ΕΡ. Κύριε υπουργέ, παραλαμβάνοντας το ΥΜΑΘ είπατε ότι πρόκειται για ένα υπουργείο που “τα έχει όλα και τίποτε”. Τι σκοπεύετε να κάνετε, ώστε το άθροισμα αυτών των δύο να μην είναι το “τίποτε”;

ΑΠ. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, μαζί με το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι τα δύο περιφερειακά μη “θεματικά” Υπουργεία τα οποία έχουν όμως στον γεωγραφικό τους χώρο την ευθύνη συντονισμού και υποστήριξης ολόκληρου του φάσματος του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς η αναβάθμισή του δεν περνά μέσα από τη διεκδίκηση περισσότερων αρμοδιοτήτων, τις οποίες ούτως ή άλλως έχουν, αλλά από την ενίσχυση της δομής τους, του προϋπολογισμού τους και της βελτιστοποίησης της απόδοσής τους. Το ΥΜΑΘ πρέπει να αποτελέσει το “στρατηγείο” της ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, προωθώντας και υλοποιώντας πολιτικές. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον “προμαχώνα της ανάπτυξης”, με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

ΕΡ. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής σας για τον βορειοελλαδικό χώρο;

ΑΠ. Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, προσδοκούν ανάπτυξη και ίσες ευκαιρίες. Διψούν για μία αλλαγή στη βεβαρημένη και μίζερη καθημερινότητά τους. Θέλουν να εισπράξουν από την κεντρική εξουσία αυτό που θεωρούν ότι στερήθηκαν πολλές δεκαετίες.

Πρέπει να προτάξουμε άμεσα:

– την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στην περιφέρεια και το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης,

– τη συντονισμένη διεκδίκηση του “εθνικού” στόχου για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008 στη Θεσσαλονίκη

– την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ισχυρά κίνητρα για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα, ώστε να υπάρξουν ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, όπου η συνεχής εγκατάλειψη έχει οδηγήσει σε δημογραφική αλλοίωση.

– Την προώθηση των πολιτικών μας για την αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, που είναι κυρίαρχος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

– Την οργάνωση του θαλάσσιου και ορεινού τουρισμού με την παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει την τουριστική της ανάπτυξη μόνο στο κλασικό πρότυπο “ήλιος και θάλασσα”, ενώ διαθέτει πλούσιους αναξιοποίητους πόρους για τις “νέες” μορφές τουρισμού

– Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και μίας νέας οικονομικής συνεργασίας με χώρες τις Ν.Α. Ευρώπης καθώς αυτές εισέρχονται πλέον σε μία περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο συστατικό για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς για τη χώρα διαμορφώνεται προς βορράν μία νέα “επαφή” με την Ευρώπη των 25.

Οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κουραστεί από τις ανέξοδες εξαγγελίες τις τελευταίας δεκαετίας. Γνωρίζουν καλά τι πρέπει να γίνει και δε χρειάζονται νέες υποσχέσεις. Εκείνο που περιμένουν από εμάς είναι πλέον ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι οι έλληνες υπερψήφισαν την ΝΔ διότι πείσθηκαν από το πρόγραμμα που παρουσιάσατε ή διότι κουράστηκαν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά και θέλησαν να το “τιμωρήσουν” για τις πολιτικές που ακολούθησε;

ΑΠ. Οι έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν στη ΝΔ την εντολή για πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ο Κώστας Καραμανλής, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, κατάφερε να παρουσιάσει στους πολίτες μία πειστική και αξιόπιστη πρόταση για τη νέα και σύγχρονη διακυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα.

Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις δεν έγιναν για να “χαϊδέψουν” τα αυτιά των ψηφοφόρων, αλλά για να δώσουν προοπτική στις προσδοκίες όλων των ελλήνων για ισότητα, αξιοκρατία, αξιοσύνη, ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία και ευημερία για όλους χωρίς διακρίσεις, διαχωριστικές γραμμές ή κομματικές εξαρτήσεις. Δουλέψαμε και αγωνιστήκαμε όλοι με εθνικό όραμα και προοπτική. Δουλέψαμε για την πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον χωρίς ακρότητες, χωρίς μισαλλοδοξίες, απαλλαγμένοι από κάθε αλαζονική συμπεριφορά, σεβόμενοι τους πολίτες. Έτσι θα δουλέψουμε για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας και για το συμφέρον όλων των ελλήνων.

ΕΡ. Η κυβέρνηση δικαιούται μια μικρή περίοδο χάριτος από τον ελληνικό λαό;

ΑΠ. Η προσπάθεια για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβάλλει στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στους πολίτες της χώρας το πνεύμα της “Ολυμπιακής Εκεχειρίας”. Η κυβέρνηση θα εφαρμόζει και θα ακολουθήσει με συνέπεια αυτή τη γραμμή. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε την εντολή να δουλέψουμε σκληρά από την επόμενη των εκλογών, ώστε να υλοποιήσουμε το όραμά μας που είναι το όραμα όλων των πολιτών: μία καλύτερη Ελλάδα για όλους τους έλληνες. Υπάρχει μπροστά μας μόνο σκληρή δουλειά και σεμνότητα, ταπεινότητα και αποτελεσματικότητα έτσι όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους μας.

ΕΡ. Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην νότια βαλκανική. Πιστεύετε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. και στα Βαλκάνια, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων πολεμικών αναφλέξεων στην περιοχή ;

ΑΠ. Η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα ώστε να υπάρχουν συνεχείς δίαυλοι επικοινωνίας με τους γείτονές μας ώστε να εκτονώνεται διπλωματικά η όποια κρίση ελλοχεύει. Εμείς, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης στους γείτονές μας. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα, είναι ο σεβασμός από όλους των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

ΕΡ. Η ΕΧΡΟ 2008 έχει χαρακτηριστεί ως η Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και οι φορείς της πόλης ζητάνε να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα που συνδέονται με τη διοργάνωση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ανάθεσης, η μη. Σεις θεωρείται ορθή αυτό το αίτημα των θεσσαλονικέων.

ΑΠ. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη να αποκτήσει ένα νέο και σύγχρονο πρόσωπο με σεβασμό στην ιστορική της πορεία αλλά και την πολιτιστική της ταυτότητα. Εδώ και δεκαετίες, η πόλη “διψά” για μεγάλα έργα υποδομής που δεν έγιναν. Δικαίως οι πολίτες και οι φορείς διαμαρτύρονται για τις ευκαιρίες που χάθηκαν και για τα “μεγάλα λόγια” που άκουσαν. Δικαίως αυτή η πόλη αντιμετωπίζει την Κεντρική Εξουσία με καχυποψία. Ανεξάρτητα με την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008, η πόλη πρέπει να μπει αμέσως στην τροχιά της ανάπτυξης για να αποκτήσει στην πράξη τον “ψευδεπίγραφο” τίτλο της Μητρόπολης των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο της ανάπτυξης, υπό την έννοια της τήρησης των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση των έργων ζωτικής σημασίας όπως το μετρό, το τραμ, η υποθαλάσσια αρτηρία, οι χώροι στάθμευσης κ.α. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται η ανάπτυξη της πόλης μόνον με τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας. Έργα πνοής πρέπει να γίνουν και θα γίνουν με ή χωρίς την ΕΧΡΟ. Πάντως είναι λυπηρό ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην έναρξη υλοποίησής τους και αυτό επιβαρύνει την προσπάθεια διεκδίκησής της.

ΕΡ. Η κυβέρνηση θα αναγάγει την ΕΧΡΟ 2008 σε εθνική υπόθεση, θα προβεί στον απαιτούμενο διπλωματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τα 92 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο ΒΙΕ, να υποστηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα;

ΑΠ. Στη συνείδηση της κοινής γνώμης έχει ωριμάσει και έχει αποτυπωθεί η ιδέα ότι η ΕΧΡΟ 2008 θα αποτελέσει τη μοναδική “ευκαιρία” ή το εφαλτήριο για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αλλά και ένα σημαντικό μέσο για την πολυπόθητη ανάδειξη της δυναμικής που διαθέτει και κρύβει τόσα χρόνια μέσα της η Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα και πήρα τη συναίνεση και συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο προετοιμάζοντας τη διαδικασία αξιολόγησης της πρότασής μας από το ΒΙΕ, τον Απρίλιο. Ο απαιτούμενος διπλωματικός αγώνας για την υποστήριξη της πρότασής μας από τα 92 κράτη μέλη, θα ενταθεί μετά την επικείμενη αξιολόγηση και μέχρι την τελική ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.

ΕΡ. Μιλήσατε για την αξιολόγηση του Απριλίου και μέχρι τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η γραπτή συγκατάθεση του ΑΤΕΙ-Θ για την παραχώρηση του οικοπέδου του. Είσαστε αισιόδοξος ότι θα διευθετηθεί το θέμα;

ΕΡ. Η εκτίμησή μου είναι ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν με αμοιβαία κατανόηση και έντιμο διάλογο. Θα έπρεπε σήμερα να ήμασταν πιο έτοιμοι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μας περιμένει και εδώ ένας αγώνας δρόμου.

ΑΠ. Πόσες παραιτήσεις διοικήσεων των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υ-ΜΑΘ κάνατε δεκτές και πότε θα έχουμε τις αλλαγές ;

ΕΡ. Την μόνη παραίτηση που έκανα αποδεκτή ήταν του Γ.Γ. του ΥΜΑΘ. Μέχρι την αξιολόγηση της πρότασής μας από το ΒΙΕ (Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων) τον Απρίλιο, ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Ειδικά στη HELEXPO δεν μεταβάλλεται τίποτε.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΕΡ. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων “στοχοποιεί” περισσότερο την Ελλάδα για τρομοκρατικό χτύπημα ;

ΑΠ. Θα απαντούσα με μία ερώτηση: θέλουμε έναν αφύλακτο ή έναν φυλαγμένο “στόχο” ; Γιατί ούτως ή άλλως, ένα παγκόσμιο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ένας πιθανός “στόχος”. Οι ευθύνες λοιπόν και οι υποχρεώσεις μας, ως χώρας, είναι πού μεγάλες και οφείλουμε να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

ΕΡ. Σχεδιάζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας και για τη Θεσσαλονίκη ;

ΑΠ. Είναι εύλογο ότι αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις Ολυμπιακές πόλεις στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.


Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΕ ΜΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008 ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ