Σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 απο τη Θεσσαλονίκη υπο την προεδρία του ΥΜΑ-Θ κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη
Στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίασε, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, η Διυπουργική Επιτροπή για τη διεκδίκηση της EXPO 2008 από τη Θεσ/νίκη.
Η σύγκληση των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης.
Στη Διυπουργική Επιτροπή μετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης και οι Υφυπουργοί: Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Πολιτισμού κ. Γιώργος Ορφανός, Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονταν προς συζήτηση τα εξής θέματα:
– Ενημέρωση των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής
– Εισήγηση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη
– Παρουσίαση του Φακέλου Υποψηφιότητας
– Συντονισμός ενεργειών συναρμόδιων Υπουργείων ενόψει της επίσκεψης της Ε.Ε. του ΒΙΕ στις 18-23 Απριλίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
– Οικονομικά θέματα
– Προτάσεις
Στην εισήγησή του, ο ΥΜΑ-Θ κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, ενημέρωσε τους Υφυπουργούς για τη μέχρι τώρα πορεία των ενεργειών διεκδίκησης της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη.
Επισήμανε την ανάγκη για συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων ενόψει της αξιολόγησης της πρότασης υποψηφιότητας από τα μέλη της Ε.Ε. του ΒΙΕ στις 18-23 Απριλίου, χαρακτηρίζοντας την ημερομηνία “Σταθμό” στην πορεία διεκδίκησης.
Ο ΥΜΑ-Θ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δουλέψουν όλοι, κυβέρνηση και φορείς, με συνέπεια, αναλαμβάνοντας έστω και σε αυτήν την ύστατη ώρα, τις απαραίτητες δράσεις για την επιτυχή έκβαση του εθνικού εγχειρήματος. Έκανε λόγο για ανάγκη συναίνεσης, συστράτευσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων.
Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε στις διαδικασίες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, οπότε και θα επιλεγεί η διοργανώτρια πόλη.
Ο ΥΜΑ-Θ επισήμανε πως από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο πρέπει να ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος στο εξωτερικό, για να πειστούν όλοι ότι η ανάληψη της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη, θα είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.
Χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης “υπολογίσιμο αντίπαλο” σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες πόλεις. Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα εκείνα τα οικονομικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που ισχυροποιούν την υποψηφιότητά της και υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχής έκβαση της υποψηφιότητας θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.