ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ypes press002
ypes press002

Ανασυγκρότηση στη Ν.Α Ευρώπη: Πρόκληση Συνεργασίας Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γεώργιος Πασχαλίδης, κήρυξε σήμερα το πρωί στο “Ηλέκτρα Παλάς”, την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα: ” Ανασυγκρότηση στη ΝΑ Ευρώπη: Πρόκληση Συνεργασίας Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα “. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Πασχαλίδης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

” Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο για την Ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια και τη συνεργασία Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα. Τέσσερα χρόνια μετά το 1999, νομίζω πως η υπόθεση της ανασυγκρότησης έχει κάνει βήματα μπροστά, όμως, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα.

Ένα κρίσιμο στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτι που έχει γίνει πράξη μέχρι τώρα στις χώρες της ΕΕ και αυτή την εμπειρία θέλουμε να τη μεταφέρουμε και στις βαλκανικές χώρες. Νομίζω πως χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, καλύτερες μεθόδους, πιο αποτελεσματικές, χρειαζόμαστε συμβατά διοικητικά συστήματα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Νομίζω πως αυτό το μοντέλο της ανασυγκρότησης εδώ στα Βαλκάνια μπορεί και πρέπει να μεταφερθεί ως μέθοδος, ως εμπειρία, και σε άλλες περιοχές του κόσμου που θα χρειαστούν αυτή τη διαδικασία της ανασυγκρότησης, για παράδειγμα, στο Ιράκ. Πιστεύω πως η επόμενη ώρα στο Ιράκ θα πρέπει να έχει πιο ενισχυμένους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να είναι παρόντες οι διεθνείς οργανισμοί, δηλαδή, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η ΕΕ. Αυτή η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να σημάνει μια σύγκρουση πολιτισμών, θρησκειών, μια σύγκρουση Ανατολής – Δύσης.

Θέλω να πιστεύω πως η επόμενη ημέρα θα είναι μια ημέρα σταθερότητας, ειρήνης, δημοκρατίας, η επόμενη ημέρα θα είναι ένας κόσμος που σιγά σιγά θα αναπτύσσεται συμμετρικά. Γιατί, όσο ο κόσμος αναπτύσσεται ασύμμετρα, θα απειλείται και ασύμμετρα”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ” εάν η αδυναμία των Διεθνών Οργανισμών είναι κάτι που προβληματίζει την ελληνική πλευρά “, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε:

” Μέχρι τώρα, είχαμε μια διεθνή νομιμότητα υπό διαρκή αίρεση. Νομίζω πως πρέπει να περάσουμε σε μια διεθνή νομιμότητα ισχυρή και εύχομαι και πιστεύω αυτή η κρίση του τελευταίου μήνα να βοηθήσει στην αποτελεσματική μετεξέλιξη των διεθνών οργανισμών και ανάμεσα σε αυτούς και του ΟΗΕ “.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται τελευταία και αν ο κ. Υπουργός πιστεύει ότι με το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, το κλίμα θα έχει αναστραφεί για το ΠΑΣΟΚ, ο ΥΜΑ-Θ δήλωσε:

” Οι δημοσκοπήσεις έρχονται, ξανάρχονται, τις διαβάζουμε. Είναι ένα ανάγνωσμα στις εφημερίδες, είναι ένα θέαμα στις τηλεοράσεις. Σημασία έχει ποιος κερδίζει τις εκλογές και μέχρι τώρα, έχει φανεί πως τις εκλογές τις κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει για μας, για το ΠΑΣΟΚ, περισσότερη δουλειά, με συνέπεια στο πρόγραμμά μας, με μια επαγγελία πειστική για την Ελλάδα μετά το 2004 και μια βαθιά ρηξικέλευθη ανανέωση. Με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε και τον Απρίλιο του 2004, να είμαστε πάλι πρώτο κόμμα “. Απαντώντας σε ερώτηση πώς σχολιάζει τα πρόσφατα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Metron Analysis και δείχνουν ότι οι Έλληνες βλέπουν θετικά την Ελληνική Προεδρία, ο κ. Υπουργός τόνισε: ” Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελληνική Προεδρία πραγματοποιείται σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία. Έχει ένα βαρύ φορτίο, προσπαθεί να ισορροπήσει τις διατλαντικές σχέσεις, να αναστηλώσει την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία πληγώθηκε με ό,τι συνέβη τους προηγούμενους τρεις μήνες ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Είναι ένα δύσκολο έργο και πιστεύω ότι τα καταφέρνει καλά με τους υπεύθυνους χειρισμούς του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη “.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ
Επόμενο άρθροΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (19-21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003)