Απάντηση σχετικά με τις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου για το πλαίσιο υποστήριξης των παράλληλων εκδηλώσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (19-21 Ιουνίου 2003)
Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σχετικά με δήθεν έλλειψη ενημέρωσης που έχει ο Δήμος για το πλαίσιο υποστήριξης των παράλληλων εκδηλώσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (19-21 Ιουνίου 2003) υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο και την Δημοτική Σύμβουλο Έλενα Ράπτη στην κοινή συνάντηση εκπροσώπων της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των κοινωνικών κινημάτων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26.03.2003 στο ΥΜΑ-Θ όπου και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της φιλοξενίας των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη τις μέρες διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια υπήρξε συνεργασία μεταξύ ΥΜΑ-Θ και Δήμου Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό των χώρων διαμονής, φιλοξενίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Ακολουθεί το πλαίσιο υποστήριξης “Φιλοξενία – Σεβασμός” όπως παρουσιάστηκε στην συνάντηση της 26-3-2003 και υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες.
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ- Πλαίσιο Υποστήριξης
1.1 Η ευρύτερη Θεσσαλονίκη καλείται να φιλοξενήσει μια σημαντική Σύνοδο Κορυφής στην παρούσα παγκόσμια συγκυρία. Στην ατζέντα αυτής της Συνόδου εκ των πραγμάτων εντάσσεται η αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στο ΙΡΑΚ, μαζί με τα βήματα της ανασυγκρότησης. Είναι λογικό, σ’ αυτή τη μεγάλη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του κόσμου να συμμετέχουν τα φιλειρηνικά κινήματα των πολιτών, όλοι όσοι εκφράζουν απόψεις για τις διαφορετικές εκδοχές της παγκοσμιοποίησης. Θέλουμε μια δίκαιη και προοδευτική παγκοσμιοποίηση που βασίζεται σε ισχυρούς κανόνες διεθνούς νομιμότητας, στην ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, στην ισόρροπη ανάπτυξη, μια παγκοσμιοποίηση που επαναφέρει τις ανθρώπινες αξίες στο επίκεντρο της θεματολογίας, που βλέπει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Μ’ αυτό το σκεπτικό η Θεσσαλονίκη υποδέχεται φιλόξενα τους επισκέπτες της, συγχρόνως όμως ζητά και από εκείνους να σεβαστούν την πόλη και τους πολίτες της.
1.2 Η Θεσσαλονίκη δε φταίει σε τίποτα για τις όποιες αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Για τη φιλοξενία των επισκεπτών προσεγγίζουμε το συναινετικό μοντέλο της Φλωρεντίας και όχι το κατασταλτικό μοντέλο της Γένοβας. Με τη συνεργασία της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και κινημάτων, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο υποστήριξης σε ζητήματα όπως η διαμονή, οι μετακινήσεις, η υγεία και η πρόνοια, η ενημέρωση, η ξενάγηση στην πόλη. Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες ανοιχτή, φιλόξενη, χωρίς απαγορευμένες ζώνες, μ’ ένα περιβάλλον που θα βοηθήσει όλους όσους έρθουν εδώ, να σκεφθούν πώς μετά τις τελευταίες τραυματικές εμπειρίες, θα βρούμε το δρόμο για έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο.
2.1 Με βάση τα παραπάνω προετοιμάζουμε πιθανούς χώρους διαμονής με οργανωμένες μορφές φιλοξενίας, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες στοιχειώδεις υποδομές.
2.2 Φροντίζουμε για τις μετακινήσεις των επισκεπτών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, με την έκδοση ειδικής εβδομαδιαίας κάρτας.
2.3 Φροντίζουμε για την υποστήριξη σε θέματα υγείας και πρόνοιας των επισκεπτών σε συνεργασία με το Α´ και Β´ ΠεΣΥ Θεσσαλονίκης.
2.4 Υποστηρίζουμε, για την ενημέρωση των επισκεπτών, την οργάνωση και λειτουργία Κέντρου Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ. Διαμορφώνουμε ζώνη ανοιχτού διαλόγου στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και ζητούμε το ίδιο να πράξουν και τα ιδιωτικά ΜΜΕ.
2.5 Διαθέτουμε χώρους για παράλληλες εκδηλώσεις, συνεδριάσεις, φόρουμ μετά από συνεννόηση με τους φορείς διοργάνωσης των εκδηλώσεων και την διαμόρφωση κοινού ημερολογίου προγράμματος.
2.6 Υποστηρίζουμε την ξενάγηση των επισκεπτών στα μουσεία και στα μνημεία της πόλης με ειδική έκδοση – χάρτη της Θεσσαλονίκης και τις απαραίτητες σημάνσεις στην πόλη σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Εθνική Χαρτοθήκη υπό την εποπτεία του ΥΜΑ-Θ.
2.7 Δημιουργούμε ιστοσελίδα στη διεύθυνση του ΥΜΑ-Θ για την υποστήριξη, πληροφόρηση και ενημέρωση των επισκεπτών.
2.8 Δημιουργούμε γραφείο παράλληλων εκδηλώσεων της Συνόδου, στο ΥΜΑ-Θ, για την παροχή υποστήριξης και την επισήμανση καθημερινών προβλημάτων.
2.9 Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούμε τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά στο σχέδιο φιλοξενίας να συνεργαστούν με την Συντονιστική Επιτροπή σε θέματα πρακτικής υποστήριξης.
2.10 Δημιουργούμε Συντονιστική Επιτροπή με εκπροσώπους της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των κινημάτων για την συνδιαμόρφωση ενός ενιαίου προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων και την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ:
1. Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
2. Νομάρχης Θεσσαλονίκης
3. Δήμος Θεσσαλονίκης (Σ. Καπετανόπουλος, Ε. Ράπτη)
4. Δήμος Καλαμαριάς
5. Δήμος Πυλαίας
6. Δήμος Αγ. Παύλου
7. Δήμος Τριανδρίας
8. Δήμος Συκεών
9. Δήμος Νεάπολης
10. Δήμος Σταυρούπολης
11. Δήμος Αμπελοκήπων
12. Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού
13. Δήμος Πολίχνης
14. Κοινότητα Ευκαρπίας
15. ΣΒΒΕ
16. ΕΒΕΘ
17. ΔΕΘ – HELEXPO
18. Εμπορικός Σύλλογος
19. Α´ ΠεΣΥ
20. Β´ ΠεΣΥ
21. ΟΑΣΘ
22. ΚΤΕΛ
23. Οργανωτική Επιτροπή Κινημάτων
24. Βιοτεχνικό Επιμελητήριο
25. Επαγγελματικό Επιμελητήριο