Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος

ypes press002
ypes press002

Θεσσαλονίκη,  10 Φεβρουαρίου 2021

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος

Στ. Καλαφάτης: Η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Φίλες και φίλοι, 

Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να είμαι μαζί σας στην καθιερωμένη εκδήλωσή σας η οποία διεξάγεται φέτος διαδικτυακά λόγω πανδημίας.

Οι  Μακεδόνες αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρει στον τόπο μας το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η Κυβέρνηση στηρίζει τις δράσεις της στη γνώση και τη συμβολή σας σε θέματα τεχνικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά που αφορούν σε έργα αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον μας είναι κοινό με επίκεντρο την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις για το κοινό καλό. Οι μηχανικοί αποτελείτε τον βασικότερο κρίκο στην αλυσίδα της ανάπτυξης. Γνωρίζουμε  ότι το έργο σας δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία και την εθνική μας οικονομία.

 

Γνωρίζετε κι εσείς ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το ΤΕΕ ως τον θεσμοθετημένο επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας. Και κατ΄επέκταση τους μηχανικούς, αξιόπιστους συνεργάτες για το κοινό καλό. Γι’ αυτό και επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων για τους μηχανικούς. Η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, θεσμικές τομές που ξεκίνησα από την περίοδο 2012-2014 στο τότε ΥΠΕΚΑ, είναι σήμερα πραγματικότητα, κάνοντας πιο εύκολη, πιο διαυγή και πιο αποτελεσματική τη δουλειά του μηχανικού.

 

Νομίζω, επίσης, ότι όλοι σας γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα που έφερε ο νόμος 4178 του 2013 που εισηγήθηκα για τα αυθαίρετα, ο οποίος έλυσε ζητήματα αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου και επανέλαβε και ο ισχύον νόμος 4495. Πλεονεκτήματα που αφορούν τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, όσο και τη δουλειά των μηχανικών.

Αλλά δεν σταματάμε σε αυτά. Οι ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, οι μηχανικοί ελεγκτές έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ήδη προσφέρουν στην αδειοδοτική διαδικασία, είναι ορισμένες από τις νέες δραστηριότητες μηχανικών, κατ’ ανάθεση του κράτους. Και έρχονται και άλλες που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει: για τις γεωτεχνικές μελέτες, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και είμαστε σε συζήτηση με το ΤΕΕ και για περαιτέρω συνεργασία.

 

Θεωρώ σημαντική την πρόσφατη συνάντησή μας στο Υπουργείο, στην ατζέντα της οποίας θέσαμε, εκτός των άλλων, σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κεντρική Μακεδονία. Έργα δρομολογημένα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα οποία δημιουργούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Αναφέρω επιγραμματικά την Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, την αναβάθμιση του λιμανιού και τη σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, το Thess Intec, το Μετρό και την επέκτασή του δυτικά αλλά και την επέκταση στα δυτικά του Προαστιακού Σιδηρόδρομου έργο που μπαίνει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης.

Στο πλέγμα των έργων περιλαμβάνεται η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και η Μαρίνα Αρετσούς, που  θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής.

Από τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωρίζω ενδεικτικά τη σύνδεση της Έδεσσας με την Εγνατία Οδό, τα αντιπλημμυρικά έργα στις Σέρρες και στο Κιλκίς, το νέο Πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, το ορφανό χιλιόμετρο στη Χαλκιδική αλλά και την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός η οποία θα εξελιχθεί με απαρέγκλιτη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που δεν θα δρομολογούνταν χωρίς την εξειδικευμένη γνώση και την καθοριστική συμβολή όλων εσάς, των μηχανικών στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε δύο ακόμη δύσκολους μήνες μπροστά μας. Απαιτείται σχολαστική τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί  από όλους μας ώστε να αποφύγουμε πισωγυρίσματα. Αλλά και καθολική συμμετοχή στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί και η οικονομία -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- ν΄ αρχίσει ν΄απελευθερώνεται. Προφανώς οι ανάγκες συνολικά της οικονομίας είναι μεγάλες μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας αυτής, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα, με απευθείας χορήγηση πόρων, όσους πλήττονται. Για να έχουν οι επιχειρήσεις μια στήριξη μέσα στη δυσκολία. Για να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους.

Παρά τις δυσκολίες, είναι ήδη περισσότερο από βέβαιο πως η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμμαχος μας η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Και οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Θα συμβάλει δραστικά η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που  έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. Ευρώ. Και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα.

Φίλες και φίλοι

Κοινή -πιστεύω – φιλοδοξία είναι να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό, με το βλέμμα στο αύριο, τις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Για το άλμα που μπορεί να κάνει η Πατρίδα μας μετά το τέλος της πανδημίας που πια δεν αργεί. Για το άλμα που είναι έτοιμη να κάνει η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη.

Καλή χρονιά με υγεία, συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή για όλες και όλους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την προμήθεια υγρών καυσίμων (αμόλυβδη βενζίνη,diesel) και υλικών συντήρησης – λιπαντικών, προϋπολογισμού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και εξήντα ευρώ (60,00€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. αντίστοιχα, για τις ανάγκες των υπηρεσιακών οχημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) για το έτος 2021.
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΘΕΜΑ 104.6 και τον δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη