Θεσσαλονίκη 11 Φεβρουαρίου 2021
Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΘΕΜΑ 104.6 και τον δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη
Στ. Καλαφάτης: Οι μεταλλάξεις του ιού πρέπει να μας κάνουν ακόμη πιο προσεκτικούς
«Στη μάχη με την πανδημία είναι συγκεκριμένος ο τρόπος που λειτουργούμε: Συλλογή και επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων. Εισήγηση της επιστημονικής κοινότητας προς την Κυβέρνηση. Απόφαση από την Κυβέρνηση. Στη διαδικασία αυτή, τα κυβερνητικά στελέχη, οφείλουμε να μιλάμε όσο γίνεται λιγότερο και να δρούμε, να ενεργούμε όσο γίνεται περισσότερο. Αναμένουμε και εμείς τις εισηγήσεις των επιστημόνων σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία. Ό,τι και να λέμε μετά, για τα πριν, δεν βοηθάει. Και αν θέλετε, και ο παθός μαθός.
Αν επιχειρήσουμε μια συνολική επισκόπηση από τότε που άρχισε αυτή η πανδημία θα δούμε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Βλέπουμε περιοχές σε όλη την Ελλάδα ακόμη και ολόκληρους νομούς οι οποίοι ήταν στο κόκκινο και μετά από δεκαπέντε μέρες βρέθηκαν σχεδόν στο πορτοκαλί ή στο πράσινο. Αντίστοιχα, περιοχές που ήταν εντελώς ασφαλείς, ξαφνικά χωρίς να το περιμένει κανείς, βρέθηκαν στο κόκκινο. Και οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οι μεταλλάξεις του ιού, κάνουν πιο επιθετική τη συμπεριφορά του, πρέπει να μας κάνουν ακόμη πιο προσεκτικούς. Να ακούμε την επιστημονική κοινότητα και να μιλάμε ακόμα λιγότερο οι πολιτικοί. Τώρα φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε ότι θα βγούμε από αυτό το τούνελ το συντομότερο δυνατό. Έκανε και σχετική τοποθέτηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη.
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία
Στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή ο χώρος της εστίασης αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας και βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση. Το εμπόριο και το λιανεμπόριο παίρνει μικρές ανάσες. Η αγορά της πόλης πήρε ανάσες μέσα από το click away και τα άλλα μέτρα που εφαρμόσθηκαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, η κατάσταση και στο λιανεμπόριο παραμένει δύσκολη.