Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Περίπτερο”, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτώβριος-Νοέμβριος 2020″

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤO ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ”

(01-11-2020)

 

«Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΩΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ»

Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη και δίχως περιθώρια για παρερμηνείες. Αντιμετωπίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες ως έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι ο θεσμός που εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και εκείνος που έβαλε… πλάτη στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δίνοντας καθημερινά πολύτιμες “μάχες” για τον περιορισμό των επιπτώσεών της.

Η συμβολή της Αυτοδιοίκησης όλα τα χρόνια ήταν καθοριστική. Και εξακολουθεί να είναι τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, στο Υπουργείο Εσωτερικών “χτίσαμε” μια “γέφυρα ασφάλειας” προκειμένου να στηρίξουμε τους Δήμους της χώρας που βρέθηκαν εξ’ αρχής στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον αόρατο και επικίνδυνο εχθρό.

Πρώτα από όλα ενισχύσαμε τη δυνατότητα των Δήμων να έχουν το κατάλληλο τεχνικό δυναμικό για να λειτουργούν αποτελεσματικά στις τεχνικές υπηρεσίες, στην προετοιμασία και την υλοποίηση έργων. Ειδικότερα για τους λεγόμενους “μικρούς” Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικό προσωπικό, νομοθετήσαμε την δυνατότητα αξιοποίησης των μηχανικών της ΕΕΤΑΑ και άλλων δημόσιων φορέων για τη σύνταξη τεχνικών μελετών με στόχο τη μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης, κάναμε πράξη μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα της ΑΑΔΕ ώστε από τις αρχές του 2020 να χρεώνουν τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε πολίτης στο Ε9. Παράλληλα ενισχύσαμε δομές που ισχυροποιούν το κοινωνικό κράτος, διασφαλίζοντας και αναβαθμίζοντας το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, ενώ όσον αφορά στον κορωνοϊό προχωρήσαμε στην οικονομική ενίσχυση των δημοτικών αρχών ανάλογα με τις δράσεις και τις ανάγκες τους έπειτα από λεπτομερή καταγραφή της υστέρησης εσόδων λόγω μείωσης των ανταποδοτικών τελών.

Εξίσου σημαντική καινοτομία, όμως, είναι η υλοποίηση του νέου προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη πολιτική πρωτοβουλία μέσω της οποίας δείχνουμε έμπρακτα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας, διασφαλίζοντας τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το νέο πρόγραμμα εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αλλάξουν αισθητά προς το καλύτερο. Στα θετικά του “Αντώνης Τρίτσης” δεν καταγράφονται μόνο οι τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για την υλοποίηση των νέων υποδομών, αλλά κυρίως ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο “εργαλείο” το οποίο τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν.

Ήδη, προ ημερών, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” σημαντικών έργων υποδομών, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

-έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην πόλη της Ορεστιάδας, ύψους 2.499.500 ευρώ,

-συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, ύψους 2.500.000 ευρώ,

-έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 12. 400.000 ευρώ,

-κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο Δήμο Παγγαίου, ύψους 2.500.000 ευρώ,

-διευθέτηση υδατορεμάτων Δήμου Αβδήρων, ύψους 2.499.366 ευρώ,

-κατασκευή κτιρίου αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού σχολείου Διομήδειας, ύψους 1.490.880,88 ευρώ,

-βελτίωση τοπικού δικτύου Χώρας-Αλωνίων, ύψους 713.000 ευρώ,

-προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης αναγνώρισης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας, ύψους 3.000.000 ευρώ

-και τέλος την κατασκευή δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας και την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου της πόλης της Καβάλας, ύψους 14.580.000 ευρώ.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού οι καίριες παρεμβάσεις του προγράμματος επεκτείνονται σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρωτοβουλίες ψηφιακής σύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές, θέματα παιδείας-τουρισμού και δράσεις που αφορούν την προστασία από τον Covid-19. Πρόκειται για πολιτικές οι οποίες ευθυγραμμίζουν κράτος-αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών, φέρνοντας μας όλους στην ίδια σελίδα της ιστορίας και καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο που οι Περιφέρειες και οι Δήμοι “απελευθερώνονται” αποκτώντας αυξημένες αρμοδιότητες και έχοντας τους απαραίτητους πόρους να παρέχουν στους δημότες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Με λίγα λόγια μετατρέψαμε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία εξέλιξης.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γιατί, σε τελική ανάλυση, ικανοποιημένος δημότης σημαίνει ενεργός πολίτης.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου (01-11-2020)
Επόμενο άρθρο02-11-2020 Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου, στον Παραπολιτικά Fm 90,1 και την εκπομπή “Επιστροφή στην κανονικότητα”