ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
(01-11-2020)
“ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ”
“Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μικρές θυσίες για να κερδίσουμε το μεγάλο και σημαντικό στοίχημα της διαφύλαξης της υγείας μας”. Αυτό τονίζει απευθυνόμενος προς τους Βορειοελλαδίτες που δοκιμάζονται ιδιαίτερα εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων στην περιοχή ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Θεόδωρος Καράογλου.
Σημειώνει, επίσης, ότι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας, αλλά πρωτίστως ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, ενώ για την επόμενη ημέρα στην οικονομία επισημαίνει ότι όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα η διαδικασία θα είναι δυναμική.
Τέλος, για την προκλητικότητα του Ερντογάν αναφέρει ότι απέναντι στο παραλήρημά του και τις ωμές απειλές αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας η κυβέρνηση απαντά με ενεργητική διπλωματία, μετατρέποντας μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά.
- Κύριε Καράογλου, η επιδημιολογική έξαρση ανεβαίνει και κτυπά ιδιαίτερα εδώ και αρκετές ημέρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη. Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας και φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
“Δεν είναι ώρα να πούμε τι έφταιξε, αλλά να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του επικίνδυνου ιού. Πράγματι, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το ιικό φορτίο είναι αυξημένο. Οι ημέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες, άρα οφείλουμε να μείνουμε ψύχραιμοι, δυνατοί και να τηρούμε με σχολαστικότητα τα υγειονομικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες και τα οποία θα μας επιτρέψουν να βγούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο ξέφωτο. Φοράμε μάσκα παντού, πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις και κλείνουμε τα αυτιά μας στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που τροφοδοτούν τη χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάκτυλο σε κανέναν… Γι’ αυτό, ακόμη μια φορά, απευθύνω έκκληση προς όλους τους Βορειοελλαδίτες να κρατήσουν στάση ευθύνης και με τη συμπεριφορά τους να συμβάλλουν ενεργά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μικρές θυσίες από όλους μας για να κερδίσουμε το μεγάλο και σημαντικό στοίχημα της διαφύλαξης της υγείας μας”.
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες νέα αυστηρότερα μέτρα για συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη. Ήταν απαραίτητα;
“Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιθετικό όπως μαρτυρά η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Τα έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα που λαμβάνουμε έχουν ως σκοπό να αποφύγουμε τα χειρότερα. Να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown που είναι η έσχατη λύση και την οποία κανείς δεν επιθυμεί, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ανακουφίσουμε το Σύστημα Υγείας που δέχεται έντονες πιέσεις. Συγκριτικά με άλλες χώρες είμαστε πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας, όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό”.
- Υπάρχει πάντως μια κριτική που λέει ότι η αστυνόμευση των μέτρων θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή από τη μεριά της πολιτείας και της κυβέρνησης. Τι λέτε επ’ αυτού;
“Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας, αλλά πρωτίστως ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Της συλλογικής ευθύνης που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία και την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας δείχνει ότι τα μέτρα όπου τηρούνται αποδίδουν. Άρα, η δική μας υπευθυνότητα ως πολίτες και η αίσθηση καθήκοντος προς τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας και τη χώρα γενικότερα, αποτελούν την ισχυρότερη άμυνα απέναντι στην πανδημία. Όσα μέτρα και αν ληφθούν, εάν η κοινωνία δεν κατανοήσει τις διαστάσεις που προβλήματος και δεν ακολουθήσει τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, δεν μπορεί να κερδηθεί η μάχη αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού”.
- Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εσχάτως κριτική προς τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι με τα λεγόμενά του στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Το σχόλιό σας;
“Το να κατηγορούν τον Σωτήρη Τσιόδρα οι κατ’ επάγγελμα “ευαίσθητοι” του ΣΥΡΙΖΑ οτι με τα λεγόμενά του στηρίζει την κυβερνητική πολιτική είναι προσβολή για τον καθηγητή που με τη στάση του, όπως παραδέχθηκε δημόσια και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, άφησε αποτύπωμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας στην αντιμετώπιση και ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ευθύτητα και η εντιμότητά του δεν αμφισβητούνται. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, είναι επιστήμονες υψηλού κύρους που εκπροσωπούν την πολιτεία και όχι την κυβέρνηση. Το να τον στοχοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό του διαχρονικού φθόνου που διατρέχει την Αριστερά για την αριστεία και τους καταξιωμένους συμπατριώτες μας”.
- Την ίδια στιγμή η οικονομία παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αρκούν τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει ή θα χρειαστούν και περαιτέρω;
“Πάγια αρχή της Κυβέρνησης είναι ότι κανένας συμπατριώτης μας δεν μένει μόνος απέναντι στην πανδημία. Το εφαρμόσαμε στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης, την ίδια αδιαπραγμάτευτη θέση θα κρατήσουμε και τώρα. Έχουμε αναλύσει και εντοπίσει ποιές οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιές όχι. Αυτό σημαίνει ότι στα τοπικά lockdown θα προσαρμόσουμε το σχέδιο μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εν τω μεταξύ τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στηρίζει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα”.
- Μήπως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος με επιπλέον ενισχύσεις για τις περιοχές που πλήττονται από τα τοπικά lockdown;
“Από τις αρχές Οκτωβρίου τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ειδικά μέτρα οικονομικής στήριξης των περιοχών κινδύνου επιπέδου 4. Η μείωση ενοικίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και δανείων, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για τη στήριξη όσων πλήττονται οικονομικά. Όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα η διαδικασία θα είναι δυναμική. Υπάρχει όμως και μια σημαντική διαφορά. Στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού η εθνική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί, μιας και το λιανεμπόριο παραμένει ανοιχτό διατηρώντας δραστήρια την οικονομική “αλυσίδα”. Με αυτόν τον τρόπο η οικονομία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την κοινωνία και την υγεία”.
- Τι απαντάτε στην επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν;
“Ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί ξεκάθαρα επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Οι απειλές του δεν μας φοβίζουν. Ούτε η υπεροψία του και ο μεγαλοϊδεατικός ναρκισσισμός του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιρροή που ασκούσε στην τουρκική κοινή γνώμη δεν είναι ίδια όπως παλιά γι’ αυτό, ακολουθώντας πρακτικές άλλων αυταρχικών ηγετών, δημιουργεί εχθρούς ώστε να κερδίσει σε λαϊκή απήχηση.
Απέναντι στο παραλήρημά του και τις ωμές απειλές αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας η Κυβέρνηση ασκεί μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Στην παραβατικότητα της Τουρκίας απαντούμε με ενεργητική διπλωματία, μετατρέποντας μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτα”.
- Μήπως τα… χάδια της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα δεν αποτελούν το σωστό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο;
“Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας… Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας κακομαθημένος ηγέτης που συνήθιζε να περνάει πάντα το δικό του. Είναι ένας υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος αδιαφορεί για τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεδομένου ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει εδαφικές αξιώσεις από την Τουρκία, η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό μας, τηρώντας την ιδρυτική της αρχή περί ανάπτυξης “αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών”.
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά εις βάρος του αφού η ακραία ρητορική του Ερντογάν φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμη και τους υποστηρικτές του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται εκτός ορίου, εφαρμόζοντας μια “τρομοκρατική” πολιτική”.