Η Βόρεια Ελλάδα στο Δρόμο της Ανάπτυξης (εφημερίδα Voria)

ypes press002
ypes press002

Άρθρο της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στην οικονομική εφημερίδα VORIA.GR

 

Η Βόρεια Ελλάδα στο Δρόμο της Ανάπτυξης
της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά

Η Κυβέρνησή μας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν δύο χρόνια, έχοντας ένα όραμα και μια δέσμευση: Ότι θα ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά κυριαρχίας και δίκαιης ανάπτυξης από άκρη σε άκρη της επικράτειάς της. Αυτή τη δέσμευση κάνουμε βήμα-βήμα πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα προβλήματα που είναι επί δεκαετίες συσσωρευμένα και θέτοντας τις βάσεις για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων της περιφέρειας, που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν με αδιαφορία.

Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν στην προσπάθειά μας κεντρικά σημεία αναφοράς, καθώς διαθέτουν μια σειρά από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: τη γεωπολιτική θέση, τον φυσικό πλούτο και την ύπαρξη σημαντικών υποδομών, οδικών αξόνων, αεροδρομίων και λιμανιών, τα οποία συνδυάζονται με την παρουσία αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και υψηλού επιπέδου και κατάρτισης ερευνητικού και επιστημονικού προσωπικού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια ιδιωτική επιχειρηματικότητα με μακρόχρονη παράδοση, που κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αντέξει, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τη δημιουργία ενός κακού κλίματος για την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό, που δημιούργησε η κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων.

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στις προοπτικές που δημιουργούν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και εστιάζει στη δυνατότητά τους να δρουν με εξωστρέφεια, δημιουργώντας συμμαχίες και προσελκύοντας συνεργασίες και επενδύσεις από τα εξωτερικό. Για αυτό και δίνει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση του περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και εξωστρεφούς πολιτικής που αναδεικνύει τη χώρα μας σε πόλο σταθερότητας και δημοκρατίας και δημιουργεί επιπλέον γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής.

Οι τομείς του Τουρισμού, της Ενέργειας και του Διαμετακομιστικού Εμπορίου είναι οι τομείς που αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν στο εύρος των εξελίξεων, καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλη η κινητικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και την ανάδειξη των προοπτικών που δημιουργούν τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου που εξελίσσονται, όπως και αργότερα του αργού πετρελαίου.

Θα πρέπει να μην εξαιρέσουμε επίσης το παραδοσιακό οικονομικό θεμέλιο της Βόρειας Ελλάδας, την πρωτογενή της παραγωγή, που στήριξε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο μας, και οργανωμένα και προσανατολισμένα πια μπαίνει και αυτή σε μια νέα εποχή, προσαρμοσμένη στις διεθνείς απαιτήσεις.

Οι πρωτοβουλίες ανάδειξης της Θεσσαλονίκης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέσα από διεθνείς συναντήσεις που γίνονται στην πόλη μας, αλλά και με η θεσμοθέτηση της παρουσίας του πρωθυπουργικού γραφείου, καταδεικνύουν και αποδεικνύουν όχι μόνο τις προθέσεις μας,  αλλά και την εξέλιξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θέτει τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο ρόλο «ατμομηχανής» για την ανάπτυξη της χώρας.

Προηγούμενο άρθροΗ 82η ΔΕΘ στο Δρόμο του Μεταξιού (Εφ. Μακεδονία)
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη της ΥΜΑΘ στην ΕΡΤ3