Η 82η ΔΕΘ στο Δρόμο του Μεταξιού (Εφ. Μακεδονία)

ypes press002
ypes press002

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Μακεδονία (10 Σεπτεμβρίου 2017)

Η 82η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης έχοντας ως τιμώμενη χώρα την Κίνα, τη μεγαλύτερη σήμερα αγορά του κόσμου, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της Ελλάδας και να γίνει η χώρα μας επίκεντρο διεθνών εξελίξεων και επαφών.

Η περσινή διοργάνωση της ΔΕΘ τίμησε αντίστοιχα τη Ρωσία, δημιουργώντας έτσι μια επιπλέον βάση για την αύξηση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η οποία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι επετεύχθη.

Η φετινή επιλογή, φέρνει  την Ελλάδα πιο κοντά σε μια χώρα που περνάει σε μια επόμενη φάση και εκδηλώνει πλέον σημαντικό ενδιαφέρον για συνεργασίες και όχι μόνο για εξαγωγές. Η Ελλάδα αποτελεί εξάλλου για την Κίνα σημαντική πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πεδίο επιχειρηματικότητας και επενδυτικών δράσεων, κάτι που επιβεβαιώνει και η συμμετοχή στη 82η ΔΕΘ της China Development Bank, ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου.

Η παρουσία της CDB στη φετινή Έκθεση αποκτά ιδιαίτερο νόημα, καθώς η κινεζική οικονομία μετατοπίζεται από τις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων και προς άλλους τομείς, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον των κινέζων καταναλωτών για προϊόντα του εξωτερικού, κάτι που γίνεται φανερό και από την προβλεπόμενη υποχώρηση του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος από το 4.4% του ΑΕΠ στο 3% μέχρι το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καθώς μας συνδέει μια κοινή νοοτροπία, που βασίζεται στη βαθιά ιστορική παρακαταθήκη, οτιδήποτε ελληνικό ενδιαφέρει τον κινέζο καταναλωτή ενώ η ελληνική Κυβέρνηση έχει ως στόχο της τα ελληνικά προϊόντα να μην αποτελέσουν εξαίρεση.

Η 82η ΔΕΘ πάνω σ’ αυτό το πεδίο αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων στο ευρύτερο πεδίο της επιχειρηματικής δράσης και για την ενίσχυση του δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγών, που θα επιτρέψει στον Έλληνα παραγωγό και επιχειρηματία πρόσβαση στην τεράστια κινέζικη αγορά.

Πολλές χώρες του εξωτερικού συμμετέχουν επίσης στη φετινή διοργάνωση, ενισχύοντας και κατοχυρώνοντας το διεθνή της χαρακτήρα. Ενδυναμώνεται έτσι η πρόθεσή μας ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής και ολοκληρώνεται, σε ένα ακόμη επίπεδο, το πολιτικό πλαίσιο που δημιουργούν οι διασκέψεις Κορυφής και οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες που διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες.

Το 2018, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα τιμήσει αναλόγως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συνεχίζοντας να αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία αιχμής στην υλοποίηση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση της Ελλάδας στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη ΔΕΘ καθίσταται προνομιακό πεδίο διεθνών εξελίξεων και επαφών, αναβαθμίζοντας συνολικά τη Μακεδονία και τη Θράκη ως γεωπολιτικό επίκεντρο των Βαλκανίων. Μια υπόσχεση του παρελθόντος που δεν κρατήθηκε, αλλά η σημερινή κυβέρνηση επαναφέρει και πραγματοποιεί.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στη Ναυτεμπορική
Επόμενο άρθροΗ Βόρεια Ελλάδα στο Δρόμο της Ανάπτυξης (εφημερίδα Voria)