ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ»

ypes press002
ypes press002

Σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στη Βόρεια Ελλάδα έχει αναλάβει και το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Ο Υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, ανακοινώνει ότι στον σχεδιασμό του είναι και η οργάνωση το φθινόπωρο του δεύτερου πανελλήνιου συνεδρίου προσκυνηματικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.


1) Κύριε Υπουργέ, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από το ΥΜΑΘ, ώστε να ενισχυθεί το ρεύμα των τουριστών από τις γύρω βαλκανικές χώρες προς την Ελλάδα;

«Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία και κινούμενοι πάντα εντός των αρμοδιοτήτων που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο επανίδρυσής του ΥΜΑΘ, αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλιών που αποκοπούν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα. Έτσι συμμετείχαμε στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις της Σόφιας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου, πραγματοποιήσαμε στο Διοικητήριο δυο τουριστικά φόρουμ με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού, η παρέμβαση μας ήταν καταλυτική για να γυρίσει σελίδα ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα “τρέχουμε”  πρόγραμμα αναμόρφωσης των πυλών εισόδου της χώρας στα όρια ευθύνης μας. Επίσης,  στα τέλη Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας, φιλοδοξούμε να πραγματοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού. Με αυτές τις απλές κινήσεις θέλουμε να κοινωνήσουμε καλύτερα το τουριστικό μας προϊόν, ενισχύοντας παράλληλα το brand name “Βόρεια Ελλάδα”». 


2) Υπάρχει εικόνα για την απόδοση που είχαν αυτές οι κινήσεις ή εκτιμήσεις-προβλέψεις για την αναμενόμενη διαμόρφωση του τουριστικού ρεύματος για τη φετινή χρονιά από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, ακόμη και τη Ρωσία;

«Φαίνεται ότι η προωθητική μας πολιτική απέδωσε καρπούς. Τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο 4μηνο του 2013 αναφέρουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία από 10 έως 15%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα υπάρχει σημαντική αύξηση τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία που φτάνει στο 80%».

3) Ωστόσο, οι τουριστικές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από αυτές δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο οργάνωσης με αυτές στα νησιά, όπως την Κρήτη ή τη Ρόδο.

«Σέβομαι την άποψή σας, αλλά διαφωνώ κυρία Στιβακτάκη. Οι τουριστικές υποδομές στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι άριστες. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ωστόσο το τουριστικό μας προϊόν και οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι υψηλότατου επιπέδου και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες των νησιών μας. Μη ξεχνάτε επίσης ότι η Κρήτη και η Ρόδος που αναφερθήκατε είναι δυο εποχικοί προορισμοί, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ο τουρισμός είναι 12μηνος, συνδυάζοντας πολλές θεματικές μορφές».


4) Το ΥΜΑΘ που παρακολουθεί στενά τα θέματα που άπτονται του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή έχει εισηγηθεί συγκεκριμένες κινήσεις στο υπουργείο τουρισμού για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα;

«Φυσικά. Με όχημα το Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ και κινούμενοι πάντα εντός της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, καταρτίζουμε προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης, μέσω των οποίων  αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής της Βόρειας Ελλάδας και αξιοποιούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης κάθε τοπικής κοινωνίας».


Προηγούμενο άρθροΣΤΕΝΟΤΕΡOΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΥΜΑΘ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροTO ΥΜΑΘ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ 12ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ MAXIBASKETBALL