“H νέα ΔΕΘ-HELEXPO καταλύτης ανάπτυξης” Συνέντευξη του ΥΜΑΘ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στο περιοδικό Business news Magazine

business news

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΣΤΟ BUSINESS NEWS  MAGAZINE ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ

 

“Η ΝΕΑ ΔΕΘ-HELEXPO ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

 

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της 88ης ΔΕΘ αλλά και τα έργα ανάπλασής της. Μίλησε για το όραμα της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο παραδίδεται στο κοινό το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ επεσήμανε τη σημασία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Thess Intec για την τοπική κοινωνία, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας, αλλά και για την εθνική οικονομία, αφού υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Τέλος, περιέγραψε την κατάσταση του Fly Over, τις επενδύσεις των τεχνολογικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα μελλοντικά σχέδια για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος, καθώς τα επενδυτικά πλάνα, αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, των επιχειρήσεων ενέργειας στην περιοχή.

 

  • Η ΔΕΘ πρέπει να είναι το μοναδικό γεγονός του χρόνου που όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη. Που επικεντρώνεται η φετινή 88η ΔΕΘ; Γιατί φέτος είναι τιμώμενη χώρα η Γερμανία;

 

Με έμφαση στα νέα τεχνολογικά εργαλεία, την καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη, η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και σε βασικούς τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας.

 

Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Αυτή η συμμετοχή θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο – γερμανικών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων και, παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς οικονομικές κι εμπορικές συναλλαγές.  Οι περισσότερες από 100 γερμανικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην φετινή ΔΕΘ προέρχονται από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως η βιομηχανία, η τεχνολογία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία και η αγροτική τεχνολογία, όλα πρόσφορα πεδία για συνεργασία και συμπράξεις. Αυτή η μεγάλη παρουσία καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Έκθεση και την σημασία, που αποδίδει η μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα στην συνεργασία με την Ελλάδα.

 

  • Ποια είναι η συμβολή της Έκθεσης στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.

 

Η Διεθνής Έκθεση είναι ο μοναδικός εθνικός φορέας και, εντελώς δίκαια, έχει γραφεί ότι, κατά την περίοδο της λειτουργίας της, η καρδιά της οικονομικής Ελλάδος κτυπά στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένας θεσμός με διεθνή εμβέλεια, που οφείλουμε διαρκώς να τον αναβαθμίζουμε, όχι για λόγους τοπικιστικούς αλλά για λόγους εθνικούς. Η επαφή μεταξύ των κρατών αλλά και μεταξύ επιχειρηματιών από διάφορες χώρες διευκολύνεται, μέσα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αλλά και οι επισκέπτες ενημερώνονται για πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην τεχνολογία, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την πρωτοπορία. Η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να σηκώσουμε πιο ψηλά την Μακεδονία και την Θράκη. Κι αυτή η εντολή περνά μέσα και από τον θεσμό της HELEXPO ΔΕΘ. Εμείς, στο ΥΜΑΘ, έχουμε ως αποστολή να εξασφαλίσουμε στην Έκθεση να επιδιώκει, με τον καλύτερο τρόπο, τους σκοπούς της.

 

  • Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΘ-HELEXPO, ποιες είναι οι προοπτικές της για το μέλλον, ως προς τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες;

 

Επιδιώκουμε η ΔΕΘ-HELEXPO να αναδειχθεί στον σημαντικότερο εκθεσιακό φορέα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργό τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο στα εκθεσιακά δρώμενα και μέσω αυτής, η Θεσσαλονίκη να καθιερωθεί ως ένα κέντρο επιχειρηματικότητας, που θα συνδέει επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.  Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ένα έργο πνοής και για την ΔΕΘ και για την Θεσσαλονίκη, θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ΔΕΘ, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι πιο σύγχρονες, πιο λειτουργικές, πιο ανταγωνιστικές και θα αντανακλούν τόσο τον διεθνή χαρακτήρα του θεσμού όσο και την δυναμική που αυτός εκπέμπει. Με αυτόν τον τρόπο η νέα ΔΕΘ-HELEXPO θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και, ειδικότερα,  για την Μακεδονία και την Θράκη.

 

 

 

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο της Ανάπλασης της ΔΕΘ. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, τι θα προσφέρει στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή;

 

Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη του έργου, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο, έχει περάσει από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή ως ένα έργο στρατηγικής σημασίας και έχει εγκριθεί κρατική χρηματοδότηση ύψους έως 120 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2026 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Η ολοκλήρωση του έργου θα αναβαθμίσει την Θεσσαλονίκη. Περίπου το 60% της περιοχής θα μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο και θα αποτελέσει «πνεύμονα πρασίνου» για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η ΔΕΘ θα αποκτήσει, επιτέλους, σύγχρονες υποδομές κι εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν μεγαλύτερες εκθέσεις και συνέδρια και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα ενισχύσει το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως  μιας «πόλης – στρατηγείο» σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Όλος ο σχεδιασμός της ανάπλασης της ΔΕΘ συνδυάζεται και με το όραμά μας για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης και, φυσικά, της πρωτεύουσας του βορειοελλαδικού χώρου, της Θεσσαλονίκης.

 

Η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει, νομοτελειακά, τον ρόλο μιας πρωταγωνίστριας πόλης. Όσο πιο γρήγορα της δοθούν οι δυνατότητες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος, όχι μόνον για την Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

 

 

Υποερώτηση: Πως οραματίζεστε Θεσσαλονίκη?

 

Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

Η Θεσσαλονίκη Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα πανεπιστήμιά της, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στην Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.

Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μια «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών.

Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν από την Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρόνο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

 

 

  • Φέτος ξεκίνησαν και οι πρόδρομες εργασίες για το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec. Τι σηματοδοτεί αυτή η επένδυση και τι αντίκτυπο θα έχει στην περιφέρεια;

 

Το  Thess Intec έπαψε να αποτελεί ένα φιλόδοξο όραμα, καθώς περνά στο στάδιο της υλοποίησής του.  Με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, θα λειτουργεί ως φυσικός υποδοχέας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και, μέσα από την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της Βορείου Ελλάδος, δημιουργώντας 7.000  νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίες, οι οποίες θα στελεχωθούν από το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε στην Μακεδονία και την Θράκη. Παράλληλα θα συνεργάζονται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και οι φορείς της βιομηχανίας και των εξαγωγέων για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών και υπηρεσιών.  Θα αποτελέσει, όμως, και πόλο έλξεως για πολλά ικανά κι έμπειρα στελέχη, τα οποία είτε έχουν αναζητήσει μια καλύτερη θέση εργασίας κάπου αλλού είτε βρίσκονται σε κάποιο άλλο κράτος. Το ισχυρό αποτύπωμά του Thess Intec φαίνεται στην αύξηση 2% που υπολογίζουμε να επιφέρει στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και στο οικονομικό αποτέλεσμα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταγράψει τα επόμενα 10 χρόνια στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.

 

  • Ενώ βλέπουμε το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών να εντείνεται για την Βόρεια Ελλάδα, έγινε γνωστό πρόσφατα ότι η Cisco αποχωρεί από τη Θεσσαλονίκη μετά από τέσσερα χρόνια. Είναι συγκυριακό ή σηματοδοτεί μια τάση αποεπένδυσης;

 

Δημιουργούμε ευκαιρίες για επενδύσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και, ειδικότερα, στην Βόρειο Ελλάδα.  Αυτό αποδεικνύεται από την αναρρίχηση 28 θέσεων (από την 62η θέση  στην 34η), που κατέγραψε η Ελλάδα, από το 2019 έως σήμερα, μεταξύ 82  χωρών, στον δείκτη του Economist Intelligence Unit για τις χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.  Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου, συμβάλλουν, πέρα από την εγχώρια τοπική επιχειρηματικότητα εξίσου σημαντικές επιχειρηματικές επενδύσεις ξένων μεγάλων εταιρειών, όπως η Microsoft, η Pfizer και άλλοι, που «ανακάλυψαν» την Θεσσαλονίκη ως μια πολύ προνομιακή περιοχή, λόγω της εγγύτητάς της με τις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης και προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις και την δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά βοηθούν την Βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι η γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες. Η Θεσσαλονίκη απέχει ελάχιστα από τις υπόλοιπες βαλκανικές πρωτεύουσες, από την Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα, το Βελιγράδι και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα που δίνει ένα προβάδισμα στην Θεσσαλονίκη η οποία, νομοτελειακά, θα πρωταγωνιστήσει στο αμέσως προσεχές μέλλον.

 

  1. Τα έργα υποδομής αποτελούν προϋπόθεση ανάπτυξης αλλά στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μια ασυνήθιστη καθυστέρηση υλοποίησής τους. Τι γίνεται με το Flyover και την «παρέμβαση» του ΣτΕ; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Το μετρό της Θεσσαλονίκης πότε πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει;

 

Είναι αλήθεια ότι για δεκαετίες οι Θεσσαλονικείς ακούγαμε για μεγάλα έργα που θα άλλαζαν την εικόνα της πόλης, αλλά, δυστυχώς, οι υποσχέσεις παρέμεναν λόγια. Κάποιες κυβερνήσεις στο παρελθόν κορόιδεψαν τους Θεσσαλονικείς και τους βορειοελλαδίτες. Όλοι θυμόμαστε τους μουσαμάδες με τα ζωγραφισμένα εκδοτήρια εισιτηρίων, με τα οποία κάποιοι κυβερνώντες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα μεγάλα έργα προχωρούν. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει. Τα μεγάλα έργα υποδομών προχωρούν. Επιτέλους, το πολύπαθο Μετρό παραδίδεται σε κοινή χρήση τον προσεχή Νοέμβριο και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά, το οποίο προβλέπεται να παραδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Επίσης, ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός για την επέκταση του Μετρό στην δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι μελέτες για αυτήν την επέκταση προς εκείνη την πλευρά της πόλης, στην οποία κατοικούν περίπου τα 2/3 των συμπολιτών μας.

 

Όσον αφορά στο Fly Over, οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Πρόκειται για ένα έργο χρήσιμο και αναγκαίο για την πόλη, όπως αναγνωρίζεται σχεδόν από το σύνολο των φορέων της Θεσσαλονίκης, αφού από τη νέα περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης θα διέρχονται 10.000 αυτοκίνητα ανά ώρα, όταν σήμερα η υφιστάμενη περιφερειακή μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις 5.000 αυτοκίνητα.

 

Παράλληλα, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προχωρούμε σε μεγάλα έργα υποδομής. Στην κατασκευή του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και του κάθετου άξονα Δράμα-Αμφίπολη, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με τον  αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ.

 

Ειδικά για το Flyover, για τον καλύτερο συντονισμό των εργασιών του Flyover και την επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και για την βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, όσο διαρκεί και η κατασκευή του Flyover συγκαλέσαμε, ήδη, πριν από δεκαπέντε ημέρες μια ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να εξεύρουμε λύσεις που θα τις δουν στην καθημερινή ζωή τους οι Θεσσαλονικείς. Όπως ανακοινώσαμε, το Συντονιστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά κάθε δεκαπέντε ημέρες και, ήδη, εξετάζουμε κάποιες «έξυπνες λύσεις» για την καλύτερη λειτουργία των οδικών αρτηριών της πόλης, για την αποσυμφόρηση της Περιφερειακής Οδού και για την εξεύρεση κάποιων εκατοντάδων θέσεων πρόσκαιρης στάθμευσης, ώστε, σε  συνδυασμό με την πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από τα σημεία της πρόσκαιρης στάθμευσης προς τα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης να επιτύχουμε να βελτιώσουμε αρκετά τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Η Θεσσαλονίκη ζει σήμερα υπό συνθήκες κυκλοφοριακού εμφράγματος και μόνον με ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορεί να επέλθει μια σημαντική βελτίωση. Δεν χρειάζονται, όμως, άλλα λόγια. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.

 

  1. Ο κ. Σταϊκούρας στις αρχές του έτους έκανε λόγο για τη δρομολόγηση έργου που αφορά στην σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της Βορείου Ελλάδος, μέσω των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων, με την Κεντρική Ευρώπη. Ποια τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

Πρόκειται για μια προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών χωρών και έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας. Είναι μια σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης,  ιδιαίτερης βαρύτητας για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, διότι προωθεί την κάθετη δικτύωση της χώρας μας και την τριμερή συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία, καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο  εναλλακτικών διαδρομών για την μεταφορά προϊόντων και την μετατροπή των λιμένων του βορειοελλαδικού χώρου σε διαμετακομιστικά κέντρα από διάφορες περιοχές προς την Ευρώπη. Όπως έχει δηλώσει, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τους νέους, ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους.

Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε η συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής του Μηχανισμού για την Σύνδεση της Ευρώπης CEF, για τρία σπουδαία σιδηροδρομικά έργα που συμβάλλουν στην εκπλήρωση αυτού του στόχου: τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Ν. Καρβάλη – Τοξότες και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών Πύθιο – Ορμένιο και  Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας.

 

 

  1. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στον κλάδο της Ενέργειας στη Β. Ελλάδα. Υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο στον τομέα αυτόν; Η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει ή και να ενισχύσει τις επενδύσεις αυτές;

 

Είναι αλήθεια ότι στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλεπήβολα επενδυτικά εγχειρήματα άνω των 3 δισεκατομμυρίων σε ζητήματα ενέργειας, τα οποία δίνουν στην περιοχή μας πρωταγωνιστικό ρόλο. Πλωτοί σταθμοί στάθμευσης και διοχέτευσης LNG, νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα εξάγουν ενέργεια είναι ορισμένα από τα σχέδια που συζητούνται και αναμφίβολα καλλιεργούν ευοίωνες προοπτικές για την Μακεδονία και την Θράκη,   παρά το γεγονός ότι διανύουμε διάστημα γεωπολιτικής ανασφάλειας. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της κομβικής γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης που κατέχει η πατρίδα μας, η οποία αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό κέντρο  όσον αφορά στα θέματα ενέργειας, ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Η ΔΕΘ ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Θεσσαλονίκη” Άρθρο του ΥΜΑΘ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”
Επόμενο άρθρο“Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη Άρθρο του ΥΜΑΘ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στην εφημερίδα “Μακεδονία”