Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και το όραμά μας για την Βόρειο Ελλάδα.
του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα
Υφυπουργού Εσωτερικών,
αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός εθνικός εκθεσιακός φορέας στη χώρα μας και ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στην Ελλάδα. Ταυτισμένη με την Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα, λειτουργεί ως διεθνές κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και πολιτισμού, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο συμμετοχές πολλών ξένων κρατών, χιλιάδες επισκέπτες και εκθέτες, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών. Από το 1926 έως σήμερα, μέσω της ΔΕΘ, κάθε Σεπτέμβριο, η Θεσσαλονίκη γίνεται τόπος διαλόγου και συνεργασίας των δυνάμεων δημιουργίας που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου, του πολιτισμού και όχι μόνο. Γι’ αυτό, οι Θεσσαλονικείς καυχόμαστε ότι κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, η “καρδιά” της Ελλάδας χτυπά στην πόλη μας.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όμως, δεν αφορά μόνο στην εγχώρια επιχειρηματική, εμπορική και οικονομική κοινότητα, αλλά είναι ένας θεσμός με διεθνή εμβέλεια, που τροφοδοτεί το σήμερα με τις εξελίξεις του αύριο, αναδεικνύοντας την Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Μακεδονία και την Θράκη, σε σημείο αναφοράς για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και συνολικά της Ν.Α. Ευρώπης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, αυτόν τον θεσμό να τον αναγάγουμε σε “όχημα” για να υπηρετήσουμε την οδηγία που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να σηκώσουμε την Βόρεια Ελλάδα πιο ψηλά. Εξάλλου, η Θεσσαλονίκη νομοτελειακά θα πρωταγωνιστήσει δυναμικά λόγω των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, όπως είναι η εγγύτητα με τις πρωτεύουσες των γύρω χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό στο ΥΜΑΘ επιδιώκουμε η ΔΕΘ-Helexpo να αναδειχθεί στον σημαντικότερο εκθεσιακό φορέα στην Ν.Α. Ευρώπη, με ενεργό τοπικό, περιφερειακό και διεθνή ρόλο στα εκθεσιακά δρώμενα και μέσω αυτής, η Θεσσαλονίκη να καθιερωθεί ως κέντρο επιχειρηματικότητας, που θα συνδέει επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ένα έργο πνοής τόσο για την ΔΕΘ όσο και για την Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζει τον θεσμό, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι πιο σύγχρονες, πιο λειτουργικές, πιο ανταγωνιστικές και θα αντανακλούν τόσο τον διεθνή χαρακτήρα του θεσμού όσο και την δυναμική που εκπέμπει. Με αυτόν τον τρόπο η νέα ΔΕΘ-HELEXPO θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και, ειδικότερα, για την Μακεδονία και την Θράκη. Παράλληλα, περίπου το 60% της έκτασης που καλύπτει σήμερα θα αναβαθμιστεί σε μητροπολιτικό πάρκο και θα αποτελέσει «πνεύμονα πρασίνου» για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Νέες σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις σημαίνουν ότι η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενεί μεγαλύτερες εκθέσεις και συνέδρια και κατ’ επέκταση θα προσελκύει περισσότερους επισκέπτες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό βήμα στο ολιστικό σχέδιο που υλοποιεί η Κυβέρνηση προκειμένου τα επόμενα χρόνια η πόλη μας να είναι «πόλη-στρατηγείο» για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Να γίνει και να λειτουργεί, δηλαδή, ως «πρωταγωνίστρια», αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, δημιουργώντας υπεραξία όχι μόνον για την ίδια, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης είναι οι εξής:
Η Θεσσαλονίκη Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού: Τα πανεπιστήμιά της, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στην Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.
Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής: Θα αποτελεί την έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών.
Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο: Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν, με αφετηρία την Θεσσαλονίκη, αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Αυτό που άργησαν πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν να καταλάβουν αναφορικά με την στρατηγικής σημασία γεωπολιτική θέση της Βόρειας Ελλάδας, το αντιλήφθηκαν σημαντικές ξένες εταιρίες – κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Microsoft κ.α, οι οποίες επενδύουν στο δυναμικό της, αλλά και στο γεγονός ότι γειτνιάζει με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Ασία.
Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το όραμα και η βασική μας επιδίωξη για την Μακεδονία και την Θράκη, όπως το έχουμε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εντολή του είναι να «τρέξουμε» γρηγορότερα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις του τόπου μας, διότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι συλλογική.