Χαιρετισμός στο συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τίτλο «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κ. Μακεδονία»

DSC_3020

DSC_2963

Αξιότιμοι διοργανωτές, προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι.

Η κλιματική αλλαγή, έγινε ήδη κρίση και τα αποτελέσματά της είναι οδυνηρά.

Τα βιώνει ολόκληρος ο κόσμος, και τα αντιλαμβάνεται και ο μη ειδικός, με τις ακραίες ταλαντώσεις του καιρού και τα έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Το μαρτυρούν πρωτοφανείς καταγραφές από ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, και οι εικόνες με τις τραγικές συνέπειες σε εγκαταστάσεις, υποδομές, μεταφορικά και άλλα δίκτυα, αλλά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.

Οι προβλέψεις για το μέλλον ακόμα πιο δυσοίωνες, υπερθέρμανση, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, συνθήκες ερήμωσης σε πρώην καλλιεργήσιμα εδάφη, αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις πληθυσμών και φυσικά τεράστια κόστη για αποκαταστάσεις.

Ο κόσμος άργησε, αργήσαμε! Κι ακόμα και σήμερα δεν είμαστε όλοι εναρμονισμένοι, όχι μόνο στις ταχύτητες, αλλά ούτε στην κατεύθυνση.

Στην κοντόφθαλμη θεώρηση κάποιων, το κόστος της προσαρμογής στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, των ελάχιστων-μηδενικών εκπομπών, είναι πολύ μεγάλο. Προφανώς και δεν υποτιμώ το πόσο στοιχίζει η Μετάβαση, όμως το κόστος της καθυστέρησης φαντάζει σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο.

Είναι, νομίζω, ενδεικτικό του που βρισκόμαστε και του πόσο αδήριτη είναι η ανάγκη για τη λήψη γενναίων μέτρων, ότι ακόμα και οι πιο φιλόδοξες πολιτικές στοχεύουν στην επιβράδυνση και όχι στην αναστροφή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η κλιματική ουδετερότητα, ως στόχος της Ενωμένης Ευρώπης, αφορά στη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της εφαρμογής  των επιμέρους πολιτικών της πράσινης  συμφωνίας, και την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Στους ειδικότερους στόχους των ολοκληρωμένων στρατηγικών για τις πόλεις, περιλαμβάνονται η βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της ανθεκτικότητάς τους, η αναβάθμιση των όρων διαβίωσης των πολιτών, η διατήρηση του φυσικού και η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος.

Η χώρα μας, ίσως για πρώτη φορά, διαθέτει και εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη στρατηγική και μάλιστα προηγείται σε ρυθμούς προσαρμογής σε επιμέρους δείκτες.

Αναγνωρίζοντας τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, υποστηρίζουμε ενέργειες για το μετριασμό και την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, εστιάζοντας:

  1. i) στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και την προώθηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας,
  2. ii) στην υποστήριξη φιλόδοξων αλλαγών στις μεταφορές,

iii) σε μια βιομηχανική στρατηγική για ανταγωνιστική, πράσινη και ψηφιακή οικονομία και

  1. iv) στην εκπόνηση πολιτικών για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας.

Η υλοποίησή τους, είναι φανερό, ξεπερνά τα όρια και τις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων, και αφορά στο σύνολο των κοινωνικών εταίρων, από τον ιδιωτικό τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, έως την Ακαδημαϊκή κοινότητα, και τις οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπράξουν για την επίτευξή τους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να συνδράμουμε όλοι στη μεγάλη αλλαγή που τρέχει για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας, προκειμένου να καταστήσουμε τις πόλεις μας ανθεκτικές, πιο πράσινες και πιο φιλικές για τους συμπολίτες μας.

Το συμπέρασμα του χαιρετισμού μου, συνοψίζεται, νομίζω στην παρότρυνση-αναγκαιότητα «να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη φθορά».

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην παρουσίαση έρευνας προφίλ και ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης από το Κιλκίς: «Μέλημά μας να προάγουμε κάθε περιοχή της Β. Ελλάδας αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει»