(Video) Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο γεύμα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την έλευση της νέας χρονιάς

IMG_0991

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ  (13-01-2024)

Αξιότιμε Πρόεδρε του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ζορπίδη,

Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

καλή χρονιά, με υγεία, χαρές κι επιτυχίες οικογενειακές και επαγγελματικές.

Φίλες και φίλοι,

η κοπή της βασιλόπιτας δεν προσφέρεται για πολιτικούς διαξιφισμούς.

Σηματοδοτεί από την άλλη την αφετηρία μιας νέας χρονιάς και υπ΄ αυτή την έννοια δικαιολογείται η σκιαγράφηση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στη χώρα, όταν μάλιστα συμβαίνει σε μια εκδήλωση ενός επαγγελματικού επιμελητηρίου.

Ψύχραιμα λοιπόν και αντικειμενικά, μακριά από προσπάθειες εξιδανίκευσης ή έστω ωραιοποίησης της πραγματικότητας, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε «στώμεν καλώς».

Δεν είναι αυτονόητες ούτε δεδομένες οι αναβαθμίσεις της χώρας σε μια σειρά από τομεακούς δείκτες.

Δεν είναι τυχαία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από συνεχείς διψήφιες θετικές αποτίμησης το προοπτικών της χώρας από τους διεθνείς αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης.

Δεν είναι συμπτωματικά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών, του τουρισμού, και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν πρόκειται για μαγική εικόνα ότι ενώ ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης -και όχι μόνο- έχουν μπει στον γύψο (απειλούνται με ύφεση), η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βρίσκεται στο ΖΕΝΙΘ της αξιοπιστίας της.

Ενώ την ίδια ώρα …θωρακίζει την άμυνα της, αποκαθιστά πρωτοφανείς καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζει τις επώδυνες συνέπειες διεθνών κρίσεων (ενέργεια, πληθωρισμός) και ταυτόχρονα καταφέρνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια να δώσει γενναίες αυξήσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλες οικονομικές και κοινωνικές παροχές σχεδόν σε κάθε κατηγορία συμπολιτών μας.

Επιπλέον δε, να εξυγιαίνει το τραπεζικό και να διασφαλίζει κολοσσιαία χρηματοδοτικά εργαλεία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, που αφενός εγγυούνται την σημαντική αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και αφετέρου τη διατήρηση μία βιώσιμης ανάπτυξης.

Μίας ανάπτυξης συμπεριληπτικής, που μας (σας) αφορά όλους, που δίνει μέρισμα σε κάθε πολίτη, κυρίως όμως διαμορφώνει ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους, ακόμα και για εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν μία επαγγελματική προοπτική στο εξωτερικό και βλέπουν πλέον παγκοσμίου εμβέλειας επιχειρήσεις να εγκαθίστανται στη χώρα, γεγονός που τους κάνει να σκέπτονται τον επαναπατρισμό.

Και δε σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε με νέες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, όπως θα είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια,

Αλλά και η παροχή κινήτρων για την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, προκειμένου να οικοδομήσουμε μία παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία.

Φίλες κ φίλοι, η  νέα χρονιά ξεκινά ευοίωνα ως συνέχεια της θετικής πορείας που κατέγραψε η χώρα το 2023.

Η επενδυτική βαθμίδα φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τα διεθνή κεφάλαια.

Είμαστε η χώρα της χρονιάς, εκπέμπουμε υγεία και εμπιστοσύνη.

Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, κάτι πολύ σημαντικό, αν δει κανείς τη διεθνή πολιτική αστάθεια.

Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τομές και να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία και τη Δικαιοσύνη.

Εμβληματικά νομοσχέδια έχουν ήδη πάρει το δρόμο για το κοινοβούλιο και σύντομα θα γίνουν νόμοι του κράτους.

Οι επόμενοι μήνες θα διακρίνονται για την παραγωγή αποτελεσμάτων.

Συνεπώς, πάμε καλά και θα πάμε ακόμα καλύτερα.

Μην ακούτε εμένα. μην ακούτε τους οίκους αξιολόγησης. Μην βλέπετε τους οικονομικούς δείκτες.

Συμβουλευτείτε μόνο το επιχειρηματικό και επαγγελματικό ένστικτο το συμπολιτών μας. χιλιάδες περισσότερες νέες ενάρξεις και χιλιάδες λιγότερες νέες διακοπές δραστηριοτήτων το 2023.

Όμως πρωτεύον στόχος για εμάς, είναι η διάχυση της ανάπτυξης και η κοινωνική συνοχή.

Πώς θα περιλαμβάνει, δηλαδή, περισσότερες οικονομικές οντότητες και δραστηριότητες, και πολίτες.

Εχθροί μας η αισχροκέρδεια και τα ολιγοπώλια, η βία και η εγκληματικότητα,

Προφανώς δεν είναι όλα ιδανικά και μέσω των επιμελητηριακών οργάνων έχουν εκφραστεί και εύλογες ανησυχίες, ωστόσο, ενεργοποιούμε νέα εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα ούτως ώστε η εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να κινείται με σχέδιο, όραμα και κίνητρα.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Η ελληνική οικονομία εκπέμπει σταθερότητα και αξιοπιστία»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση συνεργασίας του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας