(Video) Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο γεύμα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την έλευση της νέας χρονιάς

DSC_8594

ΓΕΥΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ (12-01-2024)

Αξιότιμε Πρόεδρε του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Καπνοπώλη,

Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

εύχομαι σε όλες και όλους καλή χρονιά, υγεία, χαρά και εκπλήρωση στόχων και προσδοκιών.

Το 2024 να είναι καρποφόρο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Έχω σήμερα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, να βρίσκομαι ανάμεσα στους γνήσιους εκφραστές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,        και να αποχαιρετούμε όλοι μαζί μία χρονιά που σήμανε την οριστική αναβάθμιση της χώρας.

Το 2023 μπορεί να σκιάστηκε από δυσάρεστα γεγονότα και εξωγενείς κρίσεις, την επιβράδυνση της ευρωζώνης, τη γεωπολιτική αστάθεια, τον επίμονο πληθωρισμό και γεωπολιτικούς εντάσεις, εντούτοις, η ελληνική  οικονομία αποδείχθηκε δυναμική και ανθεκτική.

Μέσα σε αυτές τις δυστοπικές συνθήκες, η Ελλάδα αναρριχήθηκε και αποτέλεσε πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο Economist μας ανέδειξε χώρα της χρονιάς,  στοιχειοθετώντας αυτήν την ασυνηθίστη πρωτιά σε επιτεύγματα όπως:

οι ρυθμοί ανάπτυξης που υπερβαίνουν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και άρα η βελτίωση της πιστοληπτικής μας θέσης,

η μείωση της ανεργίας,

η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος,

η τόνωση της καταναλωτικής δύναμης,

η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Κι όλα αυτά αποτυπώνονται στη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνη που παίρνει η  χώρα από τους διεθνείς οργανισμούς, ως αποτέλεσμα της αξιοπιστίας, της υγείας και της μεταρρυθμιστικής εικόνας  που εκπέμπουμε.

Καθώς, λοιπόν, η Ελλάδα επιστρέφει στις αξιόπιστες και προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης και η ανάπτυξη αποκτά βιώσιμα χαρακτηριστικά, υποστηριζόμενη από δημόσιες και ιδιωτικές -ημεδαπές και ξένες- επενδύσεις, με κολοσσιαίες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, το 2024 διαθέτει όλα τα εφόδια να είναι έτος προόδου.

Κι έτσι, με την υποχώρηση των εξωτερικών πιέσεων, να καταστήσουμε τον κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης, κύκλο ευημερίας, που θα διακρίνεται από ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, μία ανάπτυξη με ποιότητα και διάρκεια.

Που στηρίζεται στην παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη γνώση και ταυτόχρονα είναι κοινωνικά δίκαιη και δυναμική, παράγοντας πλούτο για τους πολλούς, και κάνοντας την καθημερινότητα των πολιτών πιο φωτεινή, πιο ασφαλή, πιο ανθρώπινη.

Προφανώς δεν έχουν εξαλειφθεί όλες οι παθογένειες που μας κληροδότησε η κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας.

Το υψηλό αλλά καλά κατανεμημένο εξωτερικό χρέος, η έλλειψη σε ειδικευμένο και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, το μεγάλο κόστος της ενεργειακής μετάβασης και οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αποτελούν δομικά και διαρθρωτικά ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αναιρούν τους πολλούς λόγους που έχουμε για να αισιοδοξούμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Αρκεί να προχωρήσουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα και θάρρος.

Σε αυτό το εξωστρεφές, βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο που εφαρμόζουμε, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν κομβικό ρόλο.

Καθώς η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται, αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται, είναι η στιγμή να τολμήσετε το άλμα μπροστά, διεκδικώντας τη θέση που σας αξίζει στη διεθνή αγορά. Να αξιοποιήσετε τα πολλά προγράμματα που εκπονούνται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών σας.

Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία.

Με όραμα, συνέπεια, πολλή δουλειά, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα τα καταφέρουμε.

Γιατί στην εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χάρη στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση που συμβαδίζει με την κοινωνική απαίτηση «να μην χαθεί η μεγάλη αυτή ευκαιρία για τη χώρα», η επιχειρηματικότητα αποτελεί τον βασικό μοχλό. Και φυσικά τα επιμελητήρια, όπως το βιοτεχνικό, σταθερό μας εταίρο και συνεργάτη.

Δυο λόγια για τη διοίκηση και τη Θεσσαλονίκη

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε καλό σε εσάς, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σας.

Το 2024 μπορεί να είναι και θα είναι η χρονιά της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Η Ελλάδα ανάμεσα στις αξιόπιστες και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, με οδηγό την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία»
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Η ελληνική οικονομία εκπέμπει σταθερότητα και αξιοπιστία»