Χαιρετισμός του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην ενημερωτική εκδήλωση του ΕΒΕΘ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

0008

00110013

Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε και συζητούμε για αναπτυξιακά ζητήματα. Η κινητικότητα αυτή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια δυναμική, η οποία έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης εφαρμόζοντας τα διαρθρωτικά, μεταρρυθμιστικά νομοθετικά έργα, τις παρεμβάσεις εκείνες που ξαναέβαλαν τη χώρα στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης και όχι μόνο.

Και αυτό ξεκίνησε με έναν αποτελεσματικό τρόπο, από το 2019, γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει διλήμματα σε σχέση με τον ιδεολογικό προσανατολισμό για αυτά που μας απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα. Δεν έχει διλήμματα σε σχέση με τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας και αυτό δίνει ξεκάθαρα μηνύματα και στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και στους μεγάλους παίκτες του εξωτερικού. Στις επιχειρήσεις εκείνες που ψάχνουν ασφαλείς προορισμούς που εμφανίζουν δυναμική, που κρύβουν ευκαιρίες και που πάνε να επενδύσουν εκεί τα κεφάλαιά τους.

Επενδύοντας εκεί τα κεφάλαιά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ανατροφοδοτήσουν αυτό που επιδιώκουν να κάνουν, δηλαδή μια ανάπτυξη βιώσιμη και ανθεκτική, η οποία όμως θα διαχυθεί σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να ανακτήσουμε την οικονομική μας αξιοπιστία, αυτό τελικά που μας ξαναέφερε στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία δίνει χρηματοοικονομικές ανάσες στη χώρα, μειώνει το κόστος δανεισμού,  όχι μόνο για το δημόσιο αλλά και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και αν, βέβαια, οι μεγάλες επιχειρήσεις, άλλες με μεγαλύτερες και άλλες με μικρότερες δυσκολίες, είχαν πρόσβαση στον δανεισμό και επάρκεια κεφαλαίων να αντέξουν στην κρίση, υπάρχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη και σήμερα σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, που όμως και εκείνο απαιτούσε γενναίες παρεμβάσεις.

Σήμερα ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για τους services, σε συνέχεια προηγούμενων δύσκολων αποφάσεων, εκεί που δυστυχώς δεν είχαμε τη σύμπνοια που θα έπρεπε από το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις στο τραπεζικό σύστημα  να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του, δηλαδή τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Σήμερα είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο, το 2023 τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί, η ικανότητα των επιχειρήσεων στο αναπτυξιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί να παρακολουθούν τις υποχρεώσεις τους έχει αυξηθεί και από την άλλη πλευρά έχουμε έναν πολύ ενεργό ρόλο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που έρχεται να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Και την τετραετία που μας πέρασε, αν δεν κάνω λάθος, ενέκριναν δεκάδες  χιλιάδες δάνεια σε περίπου 45.000 επιχειρήσεις. Και ήδη έχουν δρομολογηθεί εργαλεία  ούτως ώστε τα πολλά κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της η χώρα και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την ΚΑΠ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οδηγεί στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, νέο ρεκόρ στον τουρισμό και έχουμε αυτήν τη δυνατότητα σήμερα να χρηματοδοτήσουμε την αγορά για να χρηματοδοτήσουμε την αγορά για να δημιουργήσουμε συνθήκες αειφορίας.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, η ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης  και της κρατικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής είναι μεγάλη, η πρόκληση της αλλαγής ενεργειακού μοντέλου και της απόκτησης ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα είναι και αυτή μεγάλη, αλλά νομίζω ότι έχουμε στη διάθεσή μας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μια πολιτική σταθερότητα πολύ κρίσιμος παράγοντας σε ένα διεθνές πολιτικό περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και γνωρίζει απειλές και προκλήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε διασφαλίσει μια οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική σταθερότητα.

Θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα στελέχη της για την πολύ καλή δουλειά που έχουνε κάνει το προηγούμενο διάστημα και εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος των επιμελητηρίων μας. Να μπορέσουν να περάσουν αυτήν την πληροφορία στις επιχειρήσεις, που πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητα ίσως να μην παίρνουν  τα ξεκάθαρα μηνύματα για αυτά τα εργαλεία.

Και θέλω να σας συγχαρώ για την αποψινή σας πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση που διαχέεται αυτήν τη γνώση στα μέλη σας  και τις επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτό το οξυγόνο.

Εύχομαι καλή επιτυχία.

Προηγούμενο άρθροΕθιμοτυπική συνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Serkan Gedik
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη και στην εκπομπή “Μεσημεριανό Μαγκαζίνο” με τους δημοσιογράφους Θεοδώρα Καρακιουλάχ και Ελένη Ποιμενίδου