(VIDEO)Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο 15ο OTS Forum, με θέμα “Ψηφιακός μετασχηματισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση”

DSC_3879

DSC_3850

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

η τρίτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου της open technology services μιαs από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λογισμικού στη χώρα μας, συμπίπτει μια ημέρα ο ορόσημο για την πατρίδα μας, η οποία μετά και από την χθεσινοβραδινή αναβάθμιση του αξιόχρεού μας από έναν ακόμα οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον τέταρτο κατά σειρά, ανέκτησε πανηγυρικά και οριστικά την επενδυτική της βαθμίδα και τη διεθνή οικονομική αξιοπιστία της

Γεγονός που από τη μια πιστοποιεί την τεράστια πρόοδο που συντελέστηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια και από την άλλη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και επενδυτική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της

Αποτελεί παράλληλα την αναγνώριση της βελτίωσης που έχει καταγράψει το ελληνικό κράτος σε μια σειρά από τομείς και δραστηριότητές της λειτουργίας του, βελτίωση η οποία εξάλλου πιστοποιείται από την άνοδο της χώρας στις οικείες κατατάξεις, ως προϋπόθεση για να αποδειχθεί το κατόρθωμα αυτό ανθεκτικό και βιώσιμο.

Αναγκαίος όρος για να συμβεί αυτό, για να εκπληρωθούν δηλαδή οι θετικές προβλέψεις για την πατρίδα μας, είναι να οικοδομήσουμε μια δημόσια διοίκηση, ουσιώδες μέρος της οποίας αποτελεί η τοπική αυτοδιοίκηση, έξυπνη, διορατική, λειτουργική, προσβάσιμη, λιγότερο σπάταλη, ενεργειακά πιο αυτόνομη, λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο παραγωγική.

Βασικό όπλο για να το πετύχουμε αυτό στη σύγχρονη εποχή είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και φυσικά του τμήματος εκείνου που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, κι αυτό δεν είναι άλλο από τις δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες και αρχές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, της ψηφιακής δηλαδή αναβάθμισης, η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, κατάφερε μια αλματώδη πρόοδο στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, πιεζόμενη είναι η αλήθεια από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, πρωτίστως όμως γιατί αυτό αποτελούσε μια δέσμευση και είχε την υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης.

Σε ένα τόσο μυημένο και καλά ενημερωμένο ακροατήριο δεν θα αναφερθώ στα τομεακά επιτεύγματα της προηγούμενης και της τρέχουσας θητείας, είναι εξάλλου αρμόδιος και ειδικότερος ο παριστάμενος υπουργός για να αναδείξει αυτές τις διαστάσεις, πρέπει όμως να καταγράψω την τεράστια ωφέλεια που αυτή η βελτίωση προκάλεσε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Δεν εφησυχάζουμε, αφενός μεν γιατί παρά την σημαντική βελτίωση στην ψηφιακή διακυβέρνηση η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις συγκριτικα με τις υπόλοιπες χώρες, και αφετέρου διότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις 2 στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Άλλα και απειλές στα ζητήματα της τεχνοηθικής, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της κυβερνοασφάλειας.

Το υπουργείο εσωτερικών, ευρισκόμενο εξ αντικειμένου σε μεγαλύτερη εγγύτητα και συνάφεια στην υπόθεση αυτή, πρωτοπορεί και ενσωματώνει τις εφαρμογές που του διαθέτει ο κλάδος αλλά και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, ως βασικό εργαλείο για  την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, για την εξοικονόμηση πόρων, για μία καλύτερη δημόσια διοίκηση, για μια καλύτερη δημοκρατία.

Για να θυμηθούμε και την μόλις εχθές ανακοινωθείσα από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, σύγχρονη και καινοτόμα για τα ελληνικά πολιτικά ήθη, εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στην εκλογική διαδικασία, σε πρώτο χρόνο για τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου, σιγά σιγά και για τις υπόλοιπες, η οποία και αυτή φυσικά εμπεριέχει την αναβάθμιση του ψηφιακού χώρου, των εφαρμογών και του ψηφιακού εξοπλισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

 Είναι γνωστός στους εκπροσώπους των διοικητικών αρχών, ιδίως σε εκείνους που υπηρέτησαν κατά την τρέχουσα θητεία τον θεσμό, ο βαθμός στήριξης που δόθηκε από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους και στις περιφέρειες τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό αφορούσε και σε θεσμικές λειτουργικές διευκολυντικές παρεμβάσεις αλλά και σε χρηματοδότησης που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί.

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Οικοδομούμε μια τοπική αυτοδιοίκηση έξυπνη, διορατική, λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο παραγωγική»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στον city 106,1 Fm και την εκπομπή “Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα”, με την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά