Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

DSC_1332

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

(24-12-2023)

ΣΥΝΕΣΗ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ KAI ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η άσκηση υπεύθυνης, ρεαλιστικής και αποδοτικής οικονομικής πολιτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει σχέδιο, σύνεση, σταθερότητα, διαρκή και αξιόπιστη προσήλωση στο στόχο της ανάπτυξης, αλλά και επιμονή στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας από έναν ακόμα διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, πιστοποιεί την τεράστια πρόοδο που συντελέστηκε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την πολλοστή επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας, που μας ξαναβάζει οριστικά στον επενδυτικό χάρτη, παρά τις αβεβαιότητες που έχουν προκληθεί από τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες.  Συνιστά, αναμφίβολα, μια μεγάλη εθνική επιτυχία, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και επενδυτική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές μας. Παράλληλα, αποτελεί αναγνώριση της βελτίωσης που καταγράφει το κράτος σε μια σειρά από τομείς και δραστηριότητες, που αποτυπώνονται με αυξημένες προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2024.

Είναι, ασφαλώς, εξαιρετικά θετικό ότι πετύχαμε μείωση της ανεργίας τον Οκτώβριο στο 9,6%, τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη (+2,9%), δραστικό περιορισμό στον πληθωρισμό (2,6%), πραγματική μεγέθυνση του ΑΕΠ 2,4% για το 2023, αύξηση των εξαγωγών σε ιστορικά υψηλά και ραγδαία ψηφιακή πρόοδο. Όπως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο πήχης των τουριστικών εσόδων μπαίνει ακόμα ψηλότερα, καθώς διαμορφώνεται στα 19 εκ. ευρώ φέτος και υπολογίζεται στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμα ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις για 2η χρονιά, ότι ξεπαγώνουν  οι τριετίες των μισθωτών και ότι αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Ότι από την πρώτη κιόλας χρονιά της νέας θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεδιπλώνεται το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, συνολικού ύψους περίπου 9,1 δισ. ευρώ.

Έχουμε, όμως, ακόμα να αντιμετωπίσουμε δομικά και διαρθρωτικά ζητήματα, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της αειφορίας. Τη μειωμένη παραγωγικότητα, το υψηλό αλλά καλά κατανεμημένο εξωτερικό χρέος, το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την έλλειψη σε ειδικευμένο αλλά και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, καθώς και προκλήσεις, όπως είναι το μεγάλο κόστος της ενεργειακής μετάβασης και οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.

Τα καύσιμα για τη συνέχιση της ανάπτυξης, με άξονες τις δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την κατάρτιση και την απασχόληση, την ευφυή γεωργία, την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, μας τα παρέχουν τα πρωτοφανή κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΔΑΜ, του Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 και του Ταμείου Ανάκαμψης, που εξασφάλισε ήδη η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο

Πρέπει, συνεπώς, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν ακόμα πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.

Ναι, οι προοπτικές προδιαγράφονται ευοίωνες. Ναι,  πετύχαμε πολλά στο ευμετάβλητο και δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Όμως, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο της προόδου, χρειάζεται σύνεση και αποφασιστικότητα. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφάλισε η χώρα στις εθνικές εκλογές, αποτελεί εχέγγυο και για τα δύο.

Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και Αεροπορίας. Τα χαρμόσυνα μηνύματα των ημερών επισκιάζονται από τις τραγικές απώλειες νέων ανθρώπων κατά την άσκηση του καθήκοντος»