Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με θέμα “ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

DSC_8668

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

(01-11-2023)

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι,

φίλες και φίλοι,

Κάθε βιομηχανική επανάσταση υπήρξε ένα τεράστιο άλμα για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Με τη ραγδαία εξέλιξη που συντελείται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών, στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής ασύλληπτα υψηλών τεχνολογικών ταχυτήτων και ενός τεράστιου εύρους καινοτομιών που ενώνουν τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο, διαμορφώνοντας νέες αγορές.

Με τις επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής να αποτελούν αναγκαία συνθήκη μετάβασης στο νέο παραγωγικό πρότυπο, η εκδήλωση της Gizelis Robotics μας δείχνει το μέλλον.

Μας ανεβάζει στο άρμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος να το πράξει από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η σημερινή εκδήλωση προσφέρει πολύτιμη γνώση για το πως η ρομποτική μπορεί να μεταβάλλει τη ζωή και τις εργασιακές μας πρακτικές. Να διαμορφώσει το μέλλον της επιχειρηματικότητας, να αυξήσει το επίπεδο της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας, να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσω της αντιστροφής του φαινομένου του brain drain.

Η έξυπνη αυτοματοποίηση και παραγωγή, η κάθετη ολοκλήρωση, η επιστήμη των δεδομένων είναι έννοιες που εδράζονται στις νέες τεχνολογίες, χάρη στην αλματώδη εξέλιξη των οποίων επιλύονται πολλά και σημαντικά προβλήματα.

Τα πλεονεκτήματα που μας παρέχουν είναι σημαντικά: Απλοποιείται η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία, δημιουργείται νέα δυναμική στη συνεργασία ατόμων και βιομηχανικών μονάδων, βελτιώνεται η οικονομική παραγωγικότητα. Και όλα αυτά με τον άνθρωπο πάντα στο επίκεντρο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που καλούμαστε να ανεβάσουμε τεχνολογική ταχύτητα προκειμένου να μπούμε δυναμικά στην ψηφιακή εποχή της σύγχρονης ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των big data. Και για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν όλα τα νέα διαθέσιμα, επενδυτικά και αναπτυξιακά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση προόδου, διότι δημιουργεί αξία για το παρόν και το μέλλον, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο όσον αφορά στον ρυθμό βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.  Σε έναν χρόνο ανέβηκε 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, έχοντας να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί παγκόσμιες εξωγενείς κρίσεις.

Τα κατάφερε, γιατί μαθαίνει, ερευνά, καινοτομεί και επιχειρεί. Γιατί η ελληνική βιομηχανία τολμά, γίνεται ολοένα πιο ανταγωνιστική και κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μεγεθύνοντας την εθνική μας οικονομία, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των συμπατριωτών μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι τα καλύτερα στην εκδήλωσή σας, η οποία υπενθυμίζει ότι η ρομποτική συμβάλλει στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της συνεργασίας και παράλληλα καταδεικνύει ότι οι ευκαιρίες απορρέουν από τις μεταβαλλόμενες καταστάσεις.

Η εμπειρία διδάσκει ότι επωφελούνται τα μέγιστα εκείνοι που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες και όχι εκείνοι που ανησυχούν για τις αλλαγές που αυτές δύναται να επιφέρουν.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο SOUTHEAST CONNECTIVITY FORUM
Επόμενο άρθροΟμιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με τίτλο νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους