Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο 1ο International Affairs Forum

DSC_1333

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 1ο INTERNATIONAL AFFAIRS FORUM

(25-11-2023)

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο ξεκίνημα μιας πρωτοβουλίας, που ελπίζω να καθιερωθεί και να γίνει μια σταθερή πλατφόρμα γνώσης, προβληματισμού προτάσεων και διαλόγου για ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και τα οποία άπτονται της λειτουργίας και της προοπτικής της πατρίδας μασ.

Είναι ασφαλώς προφανής στον καθένα η σημασία τον εξωτερικών σχέσεων, των διεθνών συμμαχιών, των διακρατικών συνεργασιών και της συμμετοχής της κάθε χώρας σε οργανισμούς και άλλα διεθνή σχήματα

Ήταν πάντοτε, όμως τις προηγούμενες δεκαετίες, τουλάχιστον κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, οι συσχετισμοί ήταν πιο ξεκάθαροι.

Από τη μια ο καπιταλιστικός δυτικός κόσμος, με ηγέτιδα δύναμη τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη η σοβιετική ένωση με το σοσιαλιστικό μοντέλο της. Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο δίπολο με σφαίρες επιρροής από τις οποίες δύσκολα μετατοπιζόταν τα κράτη.

Η πρόοδος της παγκοσμιοποίησης, μιας έννοιας όχι καινούργιας, η οποία όμως γνώρισε θεαματική πρακτική εξέλιξη τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως δηλαδή μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, περιέπλεξε τα πράγματα, αφού η διείσδυση μεγάλων επιχειρήσεων σε νέες αγορές γκρέμισε εθνικά τείχη και δημιούργησε ισχυρότατους δεσμούς αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις οικονομίες, ευρύτατους διαύλους επικοινωνιών, διάχυση της τεχνολογίας, και ακόμα μεγαλύτερους ανταγωνισμούς.

Παράλληλα, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η μετατόπιση της βιομηχανικής παραγωγικής βάσης στην ανατολή, οδήγησε σε ανακατατάξεις και αναθεωρήσεις.

Πρακτικά μπήκαν στο παιχνίδι νέοι παίκτες, που αναδιατάσσουν την γεωπολιτική σκακιέρα.

Με λίγα λόγια οι διεθνείς σχέσεις γίνονται πιο σύνθετες και η εξωτερική πολιτική για κάθε κράτος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο στο στρατιωτικό-αμυντικό σκέλος αλλά και σε άλλους κομβικούς τομείς της κρατικής λειτουργίας όπως είναι η εσωτερική ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανταγωνιστικότητα, η κυβερνοασφάλεια κοκ.

Η Ελλάδα, αν και γνώρισε μια περιδίνηση κατά τη διάρκεια της έτσι λεγόμενης αντιμνημονιακής περιόδου, παρέμεινε κατά βάση στους παραδοσιακούς προσανατολισμούς της στη δύση στην Ευρώπη στην Αμερική και στο ΝΑΤΟ.

Ιδίως όμως στην περίοδο των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η διεθνής εικόνα και θέση της χώρας αναβαθμίστηκε σημαντικά.

Με ξεκάθαρη κατεύθυνση, υπερασπιστήκαμε τον χαρακτήρα του προβλέψιμου συμμάχου, που κατά τη γνώμη μου ήταν ένας ευφυής επιθετικός προσδιορισμός, όσο και αν λοιδορήθηκε όσο και αν αμφισβητήθηκε, του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η χώρα σε ένα, αν όχι εύθραυστο, σίγουρα ρευστό περιβάλλον, που διαμορφώνεται παγκοσμίως σύμφωνα με τον εισαγωγικό μου συλλογισμό.

Με καλοσχεδιασμένες κινήσεις η κυβέρνηση προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα και ισχυροποιεί τη θέση της πατρίδας μας τόσο στο Αιγαίο, όσο στη Ν.Α. Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Από μια χώρα σχεδόν απομονωμένη τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, σήμερα η Ελλάδα, παράλληλα με την αναβάθμιση της οικονομίας και των προοπτικών της, έχει χτίσει αξιόπιστες σχέσεις, αμυντικές συμφωνίες, ενώ κατάφερε και άλλαξε τους στρατιωτικούς  συσχετισμούς στην περιοχή. Αοζ επέκταση της υφαλοκρηπίδας

Το πιστοποιούν οι αμυντικές συνεργασίες με το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ακόμα και οι συμφωνίες που υπογράψαμε με την Αίγυπτο είναι σημαντικής σημασίας, καθώς η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο κρατών στα ανατολικά της Κρήτης, κατήργησε στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Εξωτερική πολιτική ακομπλεξάριστη, επωφελής και πολυδιάστατη. Έλεγε ο αείμνηστος πατέρας μου, καθηγητής της νομικής, να πείσεις τον άλλο ότι αυτό που συμφέρει εσένα συμφέρει κι εκείνον.

Αυτό κάνουμε κι εμείς σήμερα, την εξωτερική πολιτική της θετικής ατζέντας. Ας μην συγχέουμε την πολιτική του κατευνασμού με την θετική ατζέντα, διατηρώντας την ξεκάθαρη θέση μας, καταφέρνουμε να αναδεικνύουμε πεδία κοινού ενδιαφέροντος και να  αξιοποιούμε  κατάλληλα τις δυνατότητες συνεργασίας.

Έχει ισχυρή φωνή στο εξωτερικό και στα διεθνή ζητήματα, θεμελιώνοντας την εξωτερική της πολιτική στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ενώ ανήκει στέρεα και αμετάθετα στη Δύση, συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, συνάπτει αναπτυξιακές συνεργασίες με άλλες χώρες στη βάση λειτουργικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Και όλα αυτά, ευρισκόμενη πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Είμαστε, δηλαδή, μια χώρα κύρους και επιρροής, η οποία πορεύεται με αυτοπεποίθηση, καθώς γνωρίζει ότι διαδραματίζει ηγετικό και σταθεροποιητικό ρόλο σε μια περιοχή που διαχρονικά ταλανίζεται από εθνοτικές έριδες και αναχρονιστικούς αλυτρωτισμούς.

έχει τεράστια σημασία να μπορούμε να διαβάζουμε σωστά τις επερχόμενες εξελίξεις. Γι’ αυτό συγχαίρω τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, του Τμήματος  Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και του Τμήματος Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το 1ο International Affairs Forum υπό την αιγίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ζούμε μια εποχή έντονων διπλωματικών ζυμώσεων και ανακατατάξεων. Μέσα σε αυτήν τη διαρκή κινητικότητα που παράγει αβεβαιότητα, είναι σημαντικό να μελετούμε την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, να αναλύουμε την αξία της ενεργειακής διπλωματίας και να εξειδικεύουμε τα οφέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αξιολογώντας διαρκώς  τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας.

Η πατρίδα  μας είναι το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και Ασίας. Ωστόσο, γεωγραφικά, ιστορικά, οικονομικά, πολιτιστικά, είναι ριζωμένη στο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που της προσδίδει μια τρισυπόστατη διάσταση: Ευρωπαϊκή, Βαλκανική και Μεσογειακή ταυτόχρονα.

Ευρωπαϊκή, γιατί είναι ο απαραίτητος, σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βαλκανική, διότι παραμένει δύναμη επιρροής στη βαλκανική χερσόνησο και Μεσογειακή γιατί οι ακατάλυτοι δεσμοί με την Κύπρο βοηθούν να οικοδομήσουμε μια γεωστρατηγική συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είμαστε, λοιπόν, ένα κομβικό κράτος, που αποτελεί σημαντική πύλη για το διεθνές εμπόριο μέσα από τα λιμάνια, το σιδηρόδρομο και το οδικό μας δίκτυο, καθώς συνδέουμε την Ευρώπη με μια αγορά περίπου 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Το γεωστρατηγικό κεφάλαιο που διαθέτουμε ως χώρα συνιστά γεωπολιτική πρώτη ύλη, προκειμένου  η Ελλάδα να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα.

Στην επίμονη προσπάθεια της πατρίδας μας για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας, της συνεργασίας και της θετικής αλληλεπίδρασης των λαών, η Βόρεια Ελλάδα κατέχει περίοπτη θέση.

Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν έτσι και αλλιώς ζυμωτήρι διεργασιών, γέφυρα πολιτισμών και πύλη εξωστρέφειας, πόσο μάλλον, τώρα που η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολυδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο που οδηγεί στη διαρκή οικονομική αναβάθμισή τους.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας, με τη βεβαιότητα ότι το 1ο International Affairs Forum θα εξελιχθεί σε θεσμό. Και φυσικά να συγχαρώ  την οργανωτική επιτροπή που αποδεικνύει ότι η νέα γενιά είναι πρωτοπόρα.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης! Εύχομαι Θεάρεστη και καλλίκαρπη Αρχιερατεία»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, στην ειδική έκδοση με τίτλο “Οικονομία” και την δημοσιογράφο Βάσω Βεγίρη