Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στα εγκαίνια του νέου σταθμού κρουαζιέρας στον Ο.Λ.Θ.

DSC_2149

 

DSC_2126

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΘ  (16-11-2023)

Στάθης Κωνσταντινίδης «Ο νέος Σταθμός Κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι, ώστε να φτάσουμε τον τόπο εκεί που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε.»

Κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΟΛΘ Α.Ε.,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Καθώς η Θεσσαλονίκη αλλάζει επίπεδο και διανύει μια γόνιμη και δημιουργική περίοδο, το λιμάνι της αναβαθμίζεται σε φορέα διεθνούς εμβέλειας.

Αναδεικνύει τη γεωπολιτική του σημασία, αξιοποιεί τη στρατηγική του θέση, παράγει προστιθέμενη αξία σε τοπικό επίπεδο και πολλαπλά οφέλη σε περιφερειακό, δημιουργεί  γύρω του ευκαιρίες ανάπτυξης, συμβάλλει ενεργά στην μεγέθυνση της τουριστικής βιομηχανίας, γεννά θέσεις εργασίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του δυναμισμού και των ευοίωνων προοπτικών της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά.

Το αποδεικνύουν ο δεκαπλασιασμός των αφίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρας συγκριτικά με το 2019, οι περίπου 70 προσεγγίσεις από 22 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια το 2023 και η σύνδεσή του με 15 διαφορετικά λιμάνια την τρέχουσα χρονιά.

Αλλά και οι συνεργασίες με άλλους φορείς στο πεδίο των διατροπικών μεταφορών και μετακινήσεων, που διευκολύνουν και βελτιώνουν δραστικά τις αντίστοιχες διαδικασίες για τους χρήστες των μέσων.

Όμως, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προϋποθέτουν υψηλού επιπέδου υποδομές και εγκαταστάσεις.

Και πλέον, με τον νέο σταθμό κρουαζιέρας, που σήμερα τυπικά εγκαινιάζουμε, αφού έχει ήδη διατεθεί στο κοινό προς χρήση, η Θεσσαλονίκη μπορεί δικαίως να περηφανεύεται ότι όχι μόνο πλησιάζει αλλά ξεπερνάει τα διεθνή στάνταρτς.

Με έναν σταθμό συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ, πλήρως εξοπλισμένο, ικανό να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit, δυο πλοία ταυτόχρονα εντός ή εκτός Σένγκεν και συνολικά περισσότερους από 6.000 επιβάτες και πληρώματα, καθημερινά.

Το γεγονός ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης λογίζεται από το 2022 ως homeport, δηλαδή λιμάνι επιβίβασης ή αποβίβασης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι με αυτόν τον τρόπο η κρουαζιέρα καθίσταται μοχλός τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Θα αναφέρω ενδεικτικά δυο παραδείγματα…

Σύμφωνα με ετήσια μελέτη της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας, που βασίστηκε σε στοιχεία της περιόδου πριν την πανδημία, ο homeporting επιβάτης δαπανά στην πόλη 4 φορές περισσότερα χρήματα από τον transit, διότι συνήθως καταφθάνει νωρίτερα από την ημέρα του προγραμματισμένου ταξιδιού του, προκειμένου να επισκεφθεί και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Και εδώ, η προσφορά είναι ανεξάντλητη, αφού, σε κοντινή περίμετρο υπάρχουν τουλάχιστον 15 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και περισσότερα από 30 μουσεία.

Επίσης, βάσει της ίδιας μελέτης, όταν ένα κρουαζιερόπλοιο καταπλέει στο λιμάνι, απασχολούνται 22 διαφορετικά επαγγέλματα, από καταστήματα και εστιατόρια, μέχρι ξενοδοχεία, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ναυτιλιακά γραφεία.

Συνεπώς, αν κάνουμε την άσκηση, θα βρούμε το πολλαπλασιαστικό ευεργετικό αποτέλεσμα.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας αποτελεί μία μεγάλη τουριστική πηγή για την περιοχή.

Από την πλευρά του, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αποτιμώντας ασφαλώς τα θετικά αποτελέσματα και τις ευοίωνες προοπτικές, της χώρας, της περιοχής και της ίδιας της δραστηριότητάς του, οφείλει να αξιοποιήσει την πλήρη αναπτυξιακή του δυναμική και είναι βέβαιο θα το κάνει, όχι μόνο στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων αλλά κυρίως δεσμευόμενο από τον  νευραλγικό του ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης και της Μακεδονίας που είναι προορισμένο να διεκδικήσει, για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή του υπέροχου αυτού σταθμού, στο χτίσιμο ενός ακόμα σκαλοπατιού, προκειμένου να φτάσουμε τον τόπο εκεί που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε.

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Ο νέος σταθμός κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι ώστε να φτάσουμε τον τόπο μας εκεί που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε»
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: Στόχος μας η βέλτιστη συνεργασία των μερών στο Οικοσύστημα Καινοτομίας και Τεχνολογίας»