Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εκδήλωση με θέμα “Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”

DSC_8727

DSC_8730DSC_8740

“ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ”

Κύριε Υφυπουργέ Περιβάλλοντος και ενέργειας,  Κυρία Υφυπουργέ,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

αν η σημερινή και κάθε άλλη αντίστοιχη συζήτηση γινόταν στο πλαίσιο μίας ακαδημαϊκής αναζήτησης, ή των περιβαλλοντικών ανησυχιών κάποιων πολιτών, ή έστω αφορούσε τη χάραξη πολιτικών του μέλλοντος, ασφαλώς θα είχε και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν θα είχε όμως τον επίκαιρο για να μην πω επείγοντα χαρακτήρα που έχει σήμερα, ενόψει των δραματικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης -και όχι πλέον απειλής, και των ζητημάτων της ενεργειακής επάρκειας και του ενεργειακού κόστους.

Με αποτέλεσμα το θέμα της κλιματικής ουδετερότητας να τρέπεται από ζήτημα αειφορίας σε ζήτημα βιωσιμότητας για να μην πω επιβίωσης.

Κατά συνέπεια, είναι μεγάλη η χαρά μας να φιλοξενούμε στη Θεσσαλονίκη, μια από τις έξι ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030, μία ημερίδα που πραγματεύεται τόσο κρίσιμα ζητήματα, και φυσικά όλους εσάς, τους πλέον επιδραστικούς εκπροσώπους της πολιτικής και της επιστήμης στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η Θεσσαλονίκη που μαζί με την πατρίδα μου την Κοζάνη, την Αθήνα, την Καλαμάτα, τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα, επιλέχθηκαν από 377 ευρωπαϊκές πόλεις  για να αποτελέσουν το υπόδειγμα της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

Να γίνουν, δηλαδή, αειφόρες, ανθεκτικές και να πετύχουν συνθήκες κυκλικής οικονομίας, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές που θα τις καταστήσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και στους κατοίκους τους

DSC_8820

Η Κυβέρνηση, από τον Ιούλιο του 2019, ασκώντας μία υπεύθυνη και φιλόδοξη πολιτική, ευθυγράμμισε την εθνική μας στρατηγική με τους ευρωπαϊκούς στόχους, αποτυπώνοντάς την στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και στις πολιτικές που υλοποιούνται για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευόδωση του σχεδίου για κλιματικά ουδέτερες πόλεις αποτελεί εθνική πρόκληση που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική και αξιοποιεί τα εργαλεία και τους πόρους των αντίστοιχων ευρωπαικών ταμείων.

Βεβαίως, η ένταξη των έξι ελληνικών πόλεων θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή και ο πιλότος και σύντομα θα πρέπει να περάσουμε στην μεθοδική υλοποίηση καλών πρακτικών για τον εκσυγχρονισμό και την αναζωογόνηση όλων των αστικών συγκροτημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση, υποστήριξη και καθοδήγηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών δήμων στο συγκεκριμένο σχεδιασμό, αφού όπως είπαμε, η διαμόρφωση κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, είναι πλέον μία πιεστική πραγματικότητα που υπαγορεύεται από πάρα πολλούς φυσικούς και άλλους παράγοντες, και πιθανότατα στο κοντινό μέλλον θα αποτελεί και κριτήριο για το που ένα νέο ζευγάρι θα επιλέξει να εγκατασταθεί και να μεγαλώσει τα παιδιά του.

Κι αυτό γιατί μετατρέποντας τις πόλεις σε κοιτίδες καινοτομίας και πρωτοπορίας, δεν βελτιώνουμε μονάχα αισθητικά την ποιότητα του αστικού τους χώρου, αλλά τις βοηθούμε να αποκτήσουν πολλαπλάσια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία,  το περιβάλλον και φυσικά τις υποδομές τους.

Καταληκτικά, το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 δεν πρέπει να χαθεί. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που θα οδηγήσει την Ευρώπη και τη χώρα μας σε ένα βιώσιμο αύριο.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας, όντας σίγουρος ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στον δημόσιο διάλογο.

Σας ευχαριστώ.

DSC_8779DSC_8789

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για την απώλεια του δασκάλου της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη
Επόμενο άρθροΣτο 99% ο δείκτης ασφάλειας εφοδιασμού της Θεσσαλονίκης με νερό