Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην εκδήλωση ΤΜΕΔΕ MICROFINANCE SOLUTIONS-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα

DSC_5593

DSC_5574 DSC_5581

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΜΕΔΕ MICROFINANCE SOLUTIONS-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 (26-09-2023)

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι,

χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση που διοργανώνουν το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προοπτικές που δημιουργεί το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, στο εφαρμοστικό του πλέον επίπεδο.

Η πρωτοβουλία του ΤΜΕΔΕ να παρουσιάσει το νέο σχήμα μικροχρηματοδοτήσεων, το ΤΜΕΔΕ microfinance solutions, που αποτελεί τον πρώτο θεσμικό φορέα αυτής της κατηγορίας στην πατρίδα μας, που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας, αλλάζει το τοπίο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Πραγματικά, ξημερώνει μια νέα εποχή, όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης, η οποία σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αφού οι μικροπιστώσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επί της ουσίας μιλάμε για χρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ, για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή και δάνεια επενδυτικού σκοπού, σε επιχειρήσεις, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο αποκτούν ρευστότητα και κατ’ επέκταση στηρίζουν και συνεχίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Δημιουργούνται, συνεπώς, οι προϋποθέσεις για τη σύσταση-έναρξη νέων επιχειρήσεων, καθώς και για την ενίσχυση, αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη υφισταμένων.

Ποιά είναι τα οφέλη;  Στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που πολλές φορές λέμε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ενισχύεται ο οικονομικός κύκλος τοπικών κοινωνιών, η προώθηση της καινοτομίας, η ανθεκτικότητα οικονομικών οντοτήτων.

Παρότι η δραστηριότητα των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2010 και στην Ελλάδα το 2014, μόλις το 2020  έχουμε τη θεσμοθέτηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 4701 του 2020, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Καλής Πρακτικής.

Η νομοθετική αυτή παρέμβαση ήρθε να ανταποκριθεί σε μια πραγματική ανάγκη, σε ένα αίτημα της αγοράς που αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν κυρίως οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή που θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και που κατά κανόνα δεν έχουν την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Ο νέος αυτός πυλώνας λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά ως προς τις τράπεζες, ενισχύει τον ανταγωνισμό, περιορίζει την παραοικονομία, δημιουργεί ηθικής επιχειρηματικής νοοτροπίας και  ενισχύει την βιωσιμότητα της ανάπτυξης.

Θέλω να συγχαρώ πραγματικά τον Πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνο Μακέδο, και όλους εσάς, για την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι λειτουργία του σχήματος απαντά στις ανάγκες της εποχής.

Χτίζει γέφυρες συνεργασίας και οικοδομεί στέρεες βάσεις για τον κλάδο των μηχανικών. Αυτή, άλλωστε, είναι η αποστολή τους.

Τείνει χείρα βοηθείας στον τεχνικό κόσμο, οι επιχειρήσεις του οποίου δραστηριοποιούνται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και εκ των πραγμάτων απαιτείται να διαθέτουν ροή χρηματοδότησης, ιδίως στην παρούσα χρονική συγκυρία που οι οικονομικές, γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις γεννούν νέες αυξημένες απαιτήσεις στον κλάδο, αλλά και προκλήσεις.

Ένα άλλο στοιχείο που μου προξένησε θετική εντύπωση είναι ότι τα επόμενα χρόνια ο φορέας σκοπεύει να διευρύνει τους πελάτες του και σε άλλους κλάδους, γεγονός  που δείχνει τόλμη.

Επίσης, διάβασα με ενδιαφέρον ότι το ΤΜΕΔΕ Microfinance solutions θα μπορεί να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εγγυοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλα συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι οι μικροπιστώσεις κερδίζουν έδαφος στη χώρα, κατ’ αντιστοιχία, θα έλεγε κάποιος με την ευρωπαϊκή τάση. Το βλέπουμε αυτό και σε μελέτη του Δικτύου Ευρωπαϊκής Μικροχρηματοδότησης (European Microfinance Network) που εκπονήθηκε το 2022, από τις οποίες προκύπτει ότι το 80% των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων αξιολογούν την κατάστασή τους ως καλή ή πολύ καλή και το 71% των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων πιστεύει ότι η επιχειρηματική τους κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα δε, με στοιχεία του 2021, η αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου μικροχρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη εκτιμάται σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, δηλαδή μια αύξηση περίπου του 10%.

Αναγκαία συνθήκη, βέβαια, για την ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων είναι η πρόσβαση σε μηχανισμούς χρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων.

Τέτοιοι μηχανισμοί παρέχονται, μεταξύ άλλων, από φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων γίνεται πιο εύκολη μετά την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής  βαθμίδας. Μια είδηση που υποχώρησε στην επικαιρότητα λόγω της πρωτοφανούς κλιματικής έκρηξης με τις πυρκαγιές στον Έβρο και την καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία.

Η ωφέλεια από την αναβάθμιση της χώρας θα γίνει φανερή στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς συνεπάγεται νέες δουλειές, μεγαλύτερο ρυθμό προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών, αύξηση της ρευστότητας και των εισοδημάτων.

Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει φθηνότερο δανεισμό, καθώς ανοίγει νέες πηγές χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, πιστοποιεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία τετραετία.

Είναι, αν θέλετε, η έμπρακτη απόδειξη, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Ειδικότερα για τη Μακεδονία και τη Θράκη, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής και επιταχυντής επενδυτικών σχεδίων.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων  παρέχει στήριξη σε επαγγελματίες που χρειάζονται την ευκαιρία να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες και τις δραστηριότητες τους.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί μας κάνετε ακόμα πιο αισιόδοξους για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, στα Επιχειρηματικά Βραβεία 2023 που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, στην ημερίδα “Thessaloniki Data Economy Day”.