Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντίνιδη στην ειδική έκδοση του myportal.gr “Πανόραμα της αυτοδιοίκησης-πρόσωπα και προοπτικές”

aytodioikisi-2023

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”

(07-09-2023)

«Η ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Αυτοδιοίκηση είναι η κοινωνία και κοινωνία είναι οι άνθρωποι. Γι΄ αυτό, κυρίαρχη αποστολή κάθε δημοτικής αρχής είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες υπηρεσίες και τα αντίστοιχα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να υποστηρίξει με επάρκεια τους παραπάνω στόχους. Μέσα από αυτές, τις άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες πράξεις, αποτυπώνεται στους δημότες ο αντίκτυπος και η ουσία της πολιτικής παρεμβατικότητας των δήμων, επιβεβαιώνοντας στο πεδίο ότι δυνατή τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται ισχυρές και συνεκτικές τοπικές κοινωνίες.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί άμεσο θεσμό παρέμβασης στην καθημερινότητα του πολίτη και είναι βασικός πυλώνας του Κράτους, η πορεία που χαράσσει πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία σταθερότητας, ευημερίας, ανάπτυξης και προοπτικής που ακολουθεί η πατρίδα μας. Ως εκ τούτου η σχέση Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας πρέπει να είναι συναγωνιστική και σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική, όπως εξυπηρετεί συγκεκριμένους κύκλους να την παρουσιάζουν. Η αντίληψη που θέλει  δήμους και περιφέρειες να περιχαρακώνονται σε στενά τοπικά όρια είναι παρωχημένη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί ως μοντέλο διοικητικής οργάνωσης στη σύγχρονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Απεναντίας, στη δική μας λογική, όπως αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που αποτελεί νόμο του Κράτους, ο τοπικός και περιφερειακός σχεδιασμός διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή ταυτότητα της ελληνικής περιφέρειας, διότι κινητοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις των περιοχών τους συνδιαμορφώνουν το παραγωγικό αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε την Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά, διότι η καλύτερη πατρίδα για την οποία εργαζόμαστε προϋποθέτει ισχυρή αυτοδιοίκηση, θεσμικά και οικονομικά θωρακισμένη, η οποία θα εξελίσσεται μέσα από το τρίπτυχο ανάπτυξη, ανθεκτικότητα, κυβερνησιμότητα.

Σε ό,τι με αφορά, ως Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησα με τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισήμανα ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας θα βοηθήσουν ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να λύνονται άμεσα και αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.

Και όλα αυτά, εφαρμόζοντας ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων μέσω του οποίου στηρίζουμε εμπράκτως τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην τοπική διακυβέρνηση με σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών,  στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, την πράσινη λειτουργία των πόλεων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Άλλωστε, κάθε δήμος  είναι ο “καθρέφτης” της τοπικής κοινωνίας.

 

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Η παρουσία του Μιχάλη Μπεκίρη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Μακεδονία και τη Θράκη»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Βραδυνή” και την δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή