Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδης στα Πρέσπεια 2023

IMG-3979-1

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ 2023

(26-08-2023)

 

Αξιότιμε Καλλιτεχνικέ Διευθυντά, κύριε Γιώργο Λιάνη,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

αποτελεί ξεχωριστή χαρά να βρίσκομαι απόψε σε έναν μεγάλο πολιτιστικό θεσμό, όπως είναι τα “Πρέσπεια”, που επί 43 χρόνια στέλνουν μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας μεταξύ των λαών. Ένα μήνυμα που ενισχύει τον καλλιτεχνικό και πολιτισμικό τουρισμό.

Η τέχνη έχει την ιδιότητα να ανανεώνεται και να εξελίσσεται ως προς το περιεχόμενό της. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το φεστιβάλ των Πρεσπών αλλάζει ρότα και γίνεται βαλκανικό φεστιβάλ, παρέχοντας την ευκαιρία σε 180 καλλιτέχνες να σμίξουν στη σκηνή του Αγίου Αχιλλείου, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα πολιτιστικό θέαμα που προωθεί την ειρήνη και τη συνύπαρξη των λαών.

Συγχαίρω τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Λιάνη και τους συνεργάτες του γιατί μέσα από τη διορατικότητά τους αναβαθμίζουν ένα πολιτιστικό γεγονός σε μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Αξιοποιούν τη μουσική, το σκοπό, το ρυθμό, για να ενώσουν ανθρώπους, γενιές, ψυχές και λαούς, σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία διακρίνεται για το πλούσιο και πολλές φορές έντονο ιστορικό φορτίο που κουβαλά.

Με αυτόν τον τρόπο ο πολιτισμός και οι τέχνες διευρύνουν τους ορίζοντές μας. Λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των κρατών, αλλά και μεταξύ των νέων ανθρώπων που ως φυσική μας συνέχεια αποτελούν το μέλλον και συνεννοούνται μεταξύ τους χάρη στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Αυτήν που συνδέει τους ανθρώπους και δεν θα σταματήσει ποτέ να το κάνει.

Όπως τους συνδέει, άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον, δεδομένου ότι οι δυο λίμνες των Πρεσπών γεφυρώνουν την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την κληρονομιά τριών λαών.

Ασφαλώς, κάθε χώρα έχει το δικό της κοινωνικό και ιστορικό περίβλημα, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η τέχνη. Όμως, στη μεγάλη εικόνα, λόγω των βιωμάτων μας, ένα ευρύ φάσμα των μουσικών ακουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης είναι το ανάπτυγμα πολλών αναστεναγμών.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να επισημάνω ότι κάθε δράση, όπως τα Πρέσπεια, αξίζει το ενδιαφέρον, της προβολής και της στήριξης.

Ιδίως όταν εμπνέει, συγκινεί, φιλοξενεί και ενώνει, λειτουργώντας ως πόλος φιλίας και καλής γειτονίας.

Σας ευχαριστώ

 

Προηγούμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στα Πρέσπεια 2023, το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, στο 1ο Βαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στη δεύτερη ενημερωτική συνάντηση για το Fly Over, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών