Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για τις δράσεις και το έργο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης στη διετία 2021-2022

kalafatis_apol1

kalafatis_apol2kalafatis_apol3kalafatis_apol4

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για τις δράσεις και το έργο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης στη διετία 2021-2022

Στ. Καλαφάτης: «Είμαστε ό,τι κάνουμε όχι ό,τι λέμε. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του»

«Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε, να λογοδοτούμε!», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, σε ομιλία του, στην πρώτη εκδήλωση απολογισμού του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης αναφορικά με τις δράσεις και το έργο που έχει επιτελέσει στη διετία 2021-2022. Και πρόσθεσε: «Είμαστε ό,τι κάνουμε όχι ό,τι λέμε». Αυτό είναι το ακράδαντο πιστεύω μου. Οφείλουμε όμως να λέμε και τι κάνουμε όταν είμαστε σε θέση πολιτικής ευθύνης. Και αυτό κάνουμε σήμερα στον τομέα Μακεδονίας – Θράκης Υλοποιούμε ένα βασικό μέρος της θεσμικής μας αποστολής. Λογοδοτούμε στους πολίτες».

Ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε με την ανάθεση της ευθύνης για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ευχαριστίες απηύθυνε στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους κ.κ. Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα. Ευχαρίστησε επίσης τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα αλλά τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες της περιοχής ευθύνης του για τη συνεργασία, όπως και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους υπόλοιπους Δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, ευχαρίστησε τους πολίτες για την παρουσία τους στην εκδήλωση και στο πρόσωπό τους όλους τους συμπολίτες στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και στη Θράκη, γιατί όπως ανέφερε, «αυτοί είναι ο πρωταγωνιστής των μαχών που δόθηκαν και δίνονται στον στίβο της ζωής. Γιατί με αυτό τον τρόπο αποτελούν πηγή δύναμης, έμπνευσης και δημιουργίας. Μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, οφείλουμε να κάνουμε απέναντί σας. Να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε σας και στις επόμενες γενιές. Με ευθύνη και ενσυναίσθηση».

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «Τα τελευταία χρόνια, η Πατρίδα μας αντιμετώπισε πολλές και πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Πανδημία, Υβριδική απειλή στον Έβρο, Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, Διεθνή ενεργειακή κρίση, Παγκόσμιο πληθωρισμό και ακρίβεια. Είχαμε -όπως έχει ολόκληρος ο Κόσμος- σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα καταφέραμε, όμως, καλύτερα από μεγάλες χώρες. Συνεχίσαμε, ταυτόχρονα, τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.  Και το αποτέλεσμα είναι ήδη απτό: Κάναμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, επισήμανε ότι: «τα τελευταία χρόνια, έχει τη δική του συμμετοχή. Προχωρά τις δικές του μεταρρυθμίσεις και τη δική του αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική». Για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο υπογράμμισε ότι «ήδη, ολοκληρώσαμε τρία καθεστώτα: Πρωτογενής Τομέας – Τουριστικές Επενδύσεις – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Υποβλήθηκαν 109 επενδυτικά σχέδια με Επιλέξιμο κόστος 198.254.894,19 €.». Μέσα από το Έργο «ΣΤΗΡΙΖΩ», ανέφερε, «συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζοντας το έργο συλλογικών φορέων προσβασιμότητας των συμπολιτών μας με αναπηρίες σε κάθε δραστηριότητα».

«Προωθούμε τη διακρατική συνεργασία», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «με την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων LOC FOOD (στον τομέα του αγροτουρισμού) και BENEFIT (στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης). Με την εκκίνηση του προγράμματος ALTER TRIP (για τον τουρισμό ΑμεΑ). Με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα TERRAVINO με θέμα τον οινοτουρισμό  και HELP με θέμα την πολιτική προστασία. Όπως και με τη διοργάνωση των 3ου και 4ου Βαλκανικού Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην μετά Covid εποχή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα Βαλκάνια», τόνισε ο Υφυπουργός. Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς, υπενθυμίζοντας ότι: «Το Τμήμα Παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτιρίων τη διετία 2020-2021 εξέδωσε 67 αποφάσεις εγκρίσεων μελετών αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων, 18 αποφάσεις χαρακτηρισμού κτιρίων ως διατηρητέων και 5 Προεδρικά Διατάγματα για τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων σε παραδοσιακούς οικισμούς».

Σχετικά με τη βελτίωση των συνοριακών διαβάσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «Με το πρόγραμμα BORPRES προχωράμε στη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό – αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την ενίσχυση του τουρισμού στις Πρέσπες. Το στρατηγικό αυτό έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 700.000€ (για τις μελέτες) και χρηματοδοτείται από τη διαχειριστική αρχή του Interreg. Χάρη στη συμβολή του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 8.500.000€ (για την κατασκευή) από τη διαχειριστική αρχή του Interreg στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027».

Προτεραιότητα η Μακεδονία και η Θράκη

«Η Μακεδονία και η Θράκη μπήκαν στο δρόμο για να πάρουν τη θέση που δικαιούνται στο χάρτη του μέλλοντος. Η περιοχή εξελίσσεται ήδη σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Αποκτά νέα δυναμική, νέα προοπτική», τόνισε ο κ. Υφυπουργός Εσωτερικών. Και εξήγησε ότι: «Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και τον Ε-65, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη καθίσταται Ενεργειακός κόμβος, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Και στην Κεντρική Μακεδονία Πυλώνας είναι η Θεσσαλονίκη με την Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2030».

Όπως ανέφερε: «Η πόλη μας απέκτησε συγκροτημένο σχέδιο εξέλιξης, σε όλους τους τομείς – το οποίο μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό. Λύθηκαν προβλήματα που διαιωνίζονταν για χρόνια. Μπήκαν στις ράγες 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Πάμε σε μια πόλη που χαίρεσαι να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι. Με βάση έναν σκοπό, να επανα-τοποθετήσουμε την πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Δύο Στόχους, την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων. Τρεις άξονες: Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Κοινωνία και τέσσερα επίπεδα: Έργα υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια, στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, στις Αναπλάσεις και τις Επεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής».  

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη που αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες: Τις Υποδομές, όπως το Μετρό, την Υγεία και Πρόνοια, όπως το Νέο Ογκολογικό.  Την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία όπως το ThessIntec. Τις Αναπλάσεις και Επεμβάσεις όπως τα γήπεδα των ομάδων. Έργα συνολικού Προϋπολογισμού: 9 δισ. 351 εκ. €. Κάποια από τα έργα αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, κάποια είναι στα σκαριά και κάποια είναι σε φάση εξέλιξης. Όπως ανέφερε: «Ολοκληρώθηκαν: Παραδόθηκαν το Αεροδρόμιο Μακεδονία, η Γέφυρα του Αλιάκμονα, ο δρόμος προς τη Χαλκιδική. Στα σκαριά: Προχωρά το ThessIntec και η ανάπλαση της Δυτικής Εισόδου. Σε φάση εξέλιξης: Συμβασιοποιήθηκε το flyover».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε σειρά έργων υποδομής και τη συμβολή του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος όπως τόνισε «υλοποίησε οριζόντιες δημόσιες πολιτικές με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα της διετίας για τα οποία υπογράμμισε ότι είναι «έργα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του». Ειδικότερα, έκανε λόγο: Για τη συμβολή στη Χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου. Τη Συμβολή στην Κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Τον συντονισμό της προσπάθειας για νέα γήπεδα με αναπτυξιακό πρόσημο. Την Καινοτομία και τον κυρίαρχο ρόλο του ThessIntec. Την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ. Τα έργα στη Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης. Τη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της περιοχής Μετεώρων που αφορά 400 οικογένειες. Τη συμβολή στην εύρεση χρηματοδότησης για το Αλιευτικό Καταφύγιο. Τη συμβολή και τη συνεργασία για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Την ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τη μόνιμη λύση που δόθηκε για καθαρό Θερμαϊκό. Την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Λαχαναγορά – Καλαμαριά. Και τη διασύνδεση του Σέιχ Σου με το θαλάσσιο μέτωπο».

Στις δράσεις του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης και στο παραγόμενο έργο των Διευθύνσεων αναλυτικά, αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος. Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά γίνεται η παρουσίαση των δράσεων διετίας του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης με ένα οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο. Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την αναπτυξιακή κοιτίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, της εξωστρέφειας, των διακρατικών συνεργασιών και δικτυώσεων, της κοινωνικής συνοχής και του πολιτισμού, της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, της προστασίας των καταναλωτών και των επαγγελματιών από το μη συμμορφούμενο βιομηχανικό προϊόν, είναι αυτό που αναφέρεται στη  αποστολή μας στον Οργανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε, ότι ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης είναι η πρότυπη μονάδα περιφερειακής ανάπτυξης της κεντρικής διοίκησης στη Μακεδονία και Θράκη.  Και αναμφισβήτητα είναι βέβαιο ότι και το 2023 ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης θα παράγει το ανάλογο έργο χάρη στο αξιόλογο προσωπικό που διαθέτει το οποίο ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειες που καταβάλει».

Στον αναπτυξιακό ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης. Όπως επισήμανε: «Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στη διάρκεια των 12 χρόνων διαχειρίστηκε σε 2 επενδυτικούς νόμους περισσότερα από 660 επενδυτικά σχέδια, υπήγαγε 536 από αυτά με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 3,5 δις. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 75 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 380 εκατ. €  και χορηγήθηκαν ενισχύσεις συνολικού ύψους 148 εκατ. €. Αυτή τη στιγμή άλλα 42 επενδυτικά σχέδια βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Το σύνολο των μέχρι στιγμής χορηγήσεων ενισχύσεων όλων των επενδυτικών σχεδίων ξεπερνάει τα 193 εκατ. €. Τέλος η συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης είναι σημαντική με δημιουργία άνω των 1095 νέων θέσεων εργασίας μόνο για τον ν. 3908». «Νέες προοπτικές, όπως ανέφερε ο κ. Ταχταλίδης, ανοίγονται με την ψήφιση και θέση σε υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΑΝ), η θεματοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης, ο εξορθολογισμός των περιόδων προκηρύξεων και άλλες καινοτομίες αναμένεται να βελτιώσουν το περιβάλλον εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου. Περιμένουμε την εκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης για να έχουμε το απαραίτητο feedback για να εξάγουμε τα πρώτα συμπεράσματα».

Στην έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων