Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

DSC_0945

 

DSC_0986

DSC_0942

DSC_0952

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Καλαφάτης: “Οφείλουμε να υψώνουμε τείχος ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό”

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα στην τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Είναι η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που μας φέρνει σήμερα εδώ. Είναι το χρέος απέναντι στα αδέλφια μας, τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, σχεδόν το σύνολο της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας, που μαρτύρησαν φρικτά και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι το χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται.  Χρέος στην ιστορία μας. Γιατί η ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα είναι και δική μας. Η απώλεια είναι και δική μας. Και δεν μπορεί να λησμονείται.

Σβήνοντας, άλλωστε, ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι -όπως έγραψε ο Σεφέρης- σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Είναι δέσμευσή μας να μην το επιτρέψουμε ποτέ. Οφείλουμε, άλλωστε, να διδασκόμαστε  από την ιστορία, αλλά και να την διδάσκουμε στα παιδιά μας. Να υψώνουμε τείχος ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό. Να μην επιτρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τέτοιες θηριωδίες.

Μέρος του κοινού χρέους είναι και η απόφασή μας  – για την οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που υπήρξε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς και του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού.

Να δημιουργήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημείο ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς. Κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης κατά του αντισημιτισμού. Παγκόσμιο κέντρο συμβολής της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και στην ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας»

Σε δήλωσή του, προς τα μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, ο κ. Καλαφάτης τόνισε: 

«Τιμούμε σήμερα τη Μνήμη των αδελφών μας Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Σκύβουμε στη θυσία των χιλιάδων συμπολιτών μας που πλήγωσε κι΄ έκανε πιο φτωχή την πόλη μας.

Μοιραζόμαστε με τους Ισραηλίτες αδελφούς μας τις οδυνηρές στιγμές που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και άφησαν ανεξίτηλο το μαύρο χρώμα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Ανανεώνουμε ταυτόχρονα τη δέσμευσή μας να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης. Είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο».

 

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Επόμενο άρθροΟμιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για τις δράσεις και το έργο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης στη διετία 2021-2022