Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 63ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του Τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Δράσης «Ο Μέγας Βασίλειος»

4-1-2023-061

4-1-2023-074

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 63ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του Τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Δράσης «Ο Μέγας Βασίλειος»

Καλαφάτης: «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της οικογένειας, της κοινωνίας, των παιδιών»

«Το παιδί, για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του, πρέπει να μεγαλώνει μέσα σε κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης, Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται -και αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα του Συνεδρίου σας- επαγρύπνηση, εγρήγορση, κινητοποίηση όλης της κοινωνίας, όλων μας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τον εναρμονισμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Για τη στήριξη της οικογένειας, της κοινωνίας, των παιδιών», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στο 63ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του Τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Δράσης «Ο Μέγας Βασίλειος» με θέμα: «Αναζητώντας τη χαμένη παιδικότητα στα σημερινά παιδιά».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Η καθημερινότητα δείχνει πως τα παιδιά μας δεν ζουν την παιδικότητα όπως τη βιώσαμε εμείς και οι πατεράδες μας. Γι΄αυτό και ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να φέρει τον θεσμό του Σχολικού Διαμεσολαβητή στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι, μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, τα παιδιά να λύνουν τις όποιες διαφορές τους με διάλογο. Να αναλάβουν ρόλους που θα τα φέρουν πιο κοντά, θα τα βοηθήσει να αναδείξουν δεξιότητες, αλλά και να ζήσουν την παιδική και την εφηβική ηλικία όλα μαζί, χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς βία που, καμία θέση δεν έχει, ούτε στα σχολεία, ούτε μεταξύ παιδιών και εφήβων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Σας συγχαίρω για την επιλογή του θέματος, όπως και για το πολύτιμο εθελοντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εθνικό έργο που εδώ και χρόνια επιτελείτε. Έργο που έχει στο επίκεντρο την έγνοια για τον Άνθρωπο και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Έργο που συμβάλλει στη στήριξη της οικογένειας και στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και την Πατρίδα.

Το θέμα του συνεδρίου σας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον. Η καθημερινότητα δείχνει πως τα παιδιά μας δεν ζουν την παιδικότητα όπως τη βιώσαμε εμείς και οι πατεράδες μας. Γι΄αυτό και ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να φέρει τον θεσμό του Σχολικού Διαμεσολαβητή στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός μας είναι, μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, τα παιδιά να λύνουν τις όποιες διαφορές τους με διάλογο. Να αναλάβουν ρόλους που θα τα φέρουν πιο κοντά, θα τα βοηθήσει να αναδείξουν δεξιότητες, αλλά και να ζήσουν την παιδική και την εφηβική ηλικία όλα μαζί, χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς βία που, καμία θέση δεν έχει, ούτε στα σχολεία, ούτε μεταξύ παιδιών και εφήβων.

Στην κυβέρνηση ενισχύουμε το θεσμό της οικογένειας. Πιστεύουμε ότι αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας μας.

Η υπογεννητικότητα και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, αποτελούν προβλήματα που μπορεί ν΄αντιμετωπιστούν  μόνο στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής. Και για μας -όπως έχει διαμηνύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- «η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Γι αυτό το λόγο, λοιπόν:

– Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

– Μειώσαμε τον Φ.Π.Α. στα βρεφικά είδη από το 24% στο 13%.

– Χορηγήσαμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, διευρύνοντας τα  εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καλύψουν το 90% των οικογενειών.

– Υλοποιήσαμε το θεσμό των «Νταντάδων της Γειτονιάς».

– Επεκτείναμε το ωράριο λειτουργίας σε ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.

– Εφαρμόζουμε, για πρώτη φορά, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Ειδικά σε αυτόν τον τομέα, το απόστημα έσπασε. Οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται. Οι ποινές αυστηροποιήθηκαν και οι τιμωρίες τους θα είναι σκληρές.

Αναγνωρίζουμε ότι το παιδί, για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του, πρέπει να μεγαλώνει μέσα σε κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης, Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται -και αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα του Συνεδρίου σας- επαγρύπνηση, εγρήγορση, κινητοποίηση όλης της κοινωνίας, όλων μας.

Γι΄αυτό συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τον εναρμονισμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Για τη στήριξη της οικογένειας, της κοινωνίας, των παιδιών.

Γνωρίζετε ότι είμαι σταθερά κοντά στις προσπάθειές σας.

Καλή επιτυχία! Καλή Χρονιά σε όλες και όλους».

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην προσωπική του σελίδα στο Facebook
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και τέως πρόεδρο του ΟΜΜΘ κ. Βασίλη Γάκη