Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση υφιστάμενων και νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB»

StKalafatis1

StKalafatis2-1

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση υφιστάμενων και νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB».

Στ. Καλαφάτης: «Προτεραιότητες για την Κυβέρνηση η δημιουργία θέσεων εργασίας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων»

«Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση. Στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αποτελεί συνδετικό κρίκο στον οικονομικό κύκλο χρηματοδότησης μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Συμβάλει στη στήριξη και προώθηση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) με θέμα: «Παρουσίαση υφιστάμενων και νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB».

«Ολόκληρη η Ευρωζώνη, όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν μια διττή- πληθωριστική και υφεσιακή- πίεση», τόνισε ο Υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «Στο περιβάλλον, της διεθνούς αβεβαιότητας η ελληνική Οικονομία ακολουθεί ανοδική πορεία. Πρόσφατη έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, αναδεικνύει την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022». Όπως σημείωσε: «Η ανάπτυξη φέτος ακουμπά το 6% και είναι υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το 2023 εκτιμάται στο τριπλάσιο. Ο πληθωρισμός, τον Νοέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψε αποκλιμάκωση και βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  από το 20% του Α.Ε.Π το 2010 έχουν ανέλθει στο 40%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η ανεργία μειώθηκε ήδη πέντε μονάδες και συνεχίζει να μειώνεται». «Η Χώρα μας -χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στην Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, τονίζοντας ότι «με 30 και πλέον έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική». Αναφερόμενος στο ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, υποστήριξε ότι «μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στηρίζει επενδυτικά σχέδια σε καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ». Και τόνισε ότι «Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον Πρώτο Κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου.  Υποβλήθηκαν 48 επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου ύψους επένδυσης περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Αυξάνονται οι ρυθμοί δουλειάς, υπερδιπλασιάζοντας τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και Κύριοι,

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής. Εκφράζει την έγνοια για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Υπηρετεί την ανάπτυξη και τη δημιουργία, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε μια περίοδο όπως αυτή που ζούμε, που χρωματίζεται από σκούρα, αλλά και φωτεινά χρώματα.

Σκούρα χρώματα γιατί ολόκληρη η Ευρωζώνη, όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν μια διττή- πληθωριστική και υφεσιακή- πίεση. Πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων- εντείνουν τις υφεσιακές πιέσεις και ανακόπτουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης. Και προφανώς δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Χώρα μας.

Φωτεινά, επειδή σε αυτό το περιβάλλον, της διεθνούς αβεβαιότητας η ελληνική Οικονομία ακολουθεί ανοδική πορεία. Πρόσφατη έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, αναδεικνύει την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022. Ο έγκυρος Economist, μελετώντας το Α.Ε.Π., τον πληθωρισμό, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος, κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι η Ελλάδα  τα καταφέρνει καλύτερα από όλες τις χώρες, ακόμη και από οικονομικές υπερδυνάμεις.

Η ανάπτυξη φέτος ακουμπά το 6% και είναι υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το 2023 εκτιμάται στο τριπλάσιο. Ο πληθωρισμός, τον Νοέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψε αποκλιμάκωση και βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  από το 20% του Α.Ε.Π το 2010 έχουν ανέλθει στο 40%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η ανεργία μειώθηκε ήδη πέντε μονάδες και συνεχίζει να μειώνεται.

Η Χώρα μας -χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Καταφέραμε μάλιστα να είμαστε στους πρωτοπόρους των εκταμιεύσεων, ενώ  την τελευταία τριετία, περάσαμε από την 19η στην 1η θέση, στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Η Ελλάδα δρομολόγησε υποδομές για την ευρωπαϊκή απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, που την μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Στην πορεία αυτή πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Μετεξελίσσονται ήδη σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο και μετατρέπονται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή και άλλες όπως η Google, εκδηλώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με την Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική. Στο σχέδιο αυτό, ξεχωριστό πυλώνα αποτελεί η Επιχειρηματικότητα και η Καινοτομία, με έργα όπως: η Μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο,  η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec, το Εμπορευματικό Κέντρο στο Στρατόπεδο Γκόνου, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO και τα Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας που αφορούν στη Βιομηχανία, τη Μεταποίηση και τα logistics.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, στηρίζει επενδυτικά σχέδια σε καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον Πρώτο Κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου.  Υποβλήθηκαν 48 επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου ύψους επένδυσης περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Αυξάνονται οι ρυθμοί δουλειάς, υπερδιπλασιάζοντας τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Κυρίες και Κύριοι,

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας,  αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση.

Στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αποτελεί συνδετικό κρίκο στον οικονομικό κύκλο χρηματοδότησης μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Συμβάλει στη στήριξη και προώθηση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.»

 

Προηγούμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: «Συμβάλλουμε στο χτίσιμο μιας κοινωνίας που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες και όλους»
Επόμενο άρθροΜπάντες και χορωδίες έψαλαν τα κάλαντα στον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη