Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια της Έκθεσης «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Γ΄ κύκλος: Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα»

kalafatis1

3-12-2022-100  3-12-2022-074

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια της Έκθεσης «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Γ΄ κύκλος: Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα»

Στ. Καλαφάτης: «Δέσμευση και απόφαση της Κυβέρνησής μας η δημιουργία και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατό, του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης»

«Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με τον ακρωτηριασμό της ταυτότητας της πόλης μας. Γι΄ αυτό είναι δέσμευση και απόφαση της Κυβέρνησής μας η δημιουργία και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατό, εδώ στην πόλη μας, του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Για να κρατά άσβεστη τη μνήμη για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αδελφών μας, που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Για να εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που, ως Υφυπουργός Εσωτερικών, είχα κι έχω τη χαρά να συμμετέχω στην επιτάχυνση της προόδου του έργου», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας την Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Γ΄ κύκλος: Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Χριστιανοί και Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, έζησαν αρμονικά, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, συμβάλλοντας στην οικονομική ζωή, την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης. Τα κοινά σημεία αναφοράς, όπως αναδεικνύει η Έκθεση, υπερίσχυαν των όποιων διαφορών και εμβάθυναν την ειρηνική συνύπαρξη αλλά και την ευημερία τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Κυρίες και Κύριοι,

Με συγκίνηση ξαναζούμε, μέσα από την Έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε, την ατμόσφαιρα της οικονομικής και εμπορικής ζωής της Θεσσαλονίκης, στα τέλη του 19ου αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού το οποίο ξεκίνησε από το Εβραϊκό Μουσείο με αναφορά στον Πολιτισμό και την Κοινωνία, συνεχίστηκε με την Παιδεία και τον Αθλητισμό, στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Εμπόριο και την Επιχειρηματικότητα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας δίνουν να γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τα έγγραφα, τις ανέκδοτες φωτογραφίες, τα αντικείμενα και τα ιστορικά τεκμήρια, την εικόνα που αναδύεται για την οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη του χθες, τη ζωή της αστικής της τάξης αλλά και τη μεγάλη επίδραση που είχαν στην οικονομία της πόλης μας, η Χριστιανική και η Εβραϊκή κοινότητα.

Η οικονομία της Θεσσαλονίκης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο στηρίχθηκε στις διεθνείς ανταλλαγές αλλά και το εμπόριο. Η πόλη τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τη μακεδονική ύπαιθρο, ενώ αποτελούσε και την εξαγωγική πύλη των αγροτικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της μακεδονικής ενδοχώρας. Χριστιανοί και Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, έζησαν αρμονικά, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, συμβάλλοντας στην οικονομική ζωή, την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης. Τα κοινά σημεία αναφοράς, όπως αναδεικνύει η Έκθεση, υπερίσχυαν των όποιων διαφορών και εμβάθυναν την ειρηνική συνύπαρξη αλλά και την ευημερία τους.

Οι επισημάνσεις αυτές αποκτούν στις μέρες μας ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό και ιστορικό βάρος υπό το πρίσμα των δραματικών ιστορικών εξελίξεων που ακολούθησαν και όλα όσα δραματικά βίωσε αργότερα ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με τον ακρωτηριασμό της ταυτότητας της πόλης μας. Γι΄ αυτό είναι δέσμευση και απόφαση της Κυβέρνησής μας η δημιουργία και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατό, εδώ στην πόλη μας, του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Για να κρατά άσβεστη τη μνήμη για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αδελφών μας, που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Για να εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που, ως Υφυπουργός Εσωτερικών, είχα κι έχω τη χαρά να συμμετέχω στην επιτάχυνση της προόδου του έργου.

Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Και βέβαια συγχαίρω μια εξαίρετη προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, τον εκλεκτό προσωπικό φίλο, Γιώργο Κωνσταντινίδη, για την συνεισφορά του, μέσω του Αρχείου της Οικογένειάς του, στη διάσωση πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων που συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας. Καθώς και για τη γενικότερη κοινωνική, φιλανθρωπική και πολιτιστική συνεισφορά του μέσω του αρχαιότερου σωματείου της πόλης, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω την Έκθεση, που είμαι βέβαιος ότι θ΄αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, και εύχομαι καλή επιτυχία.»

 

Προηγούμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την εορτή της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας