Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ημερίδα της Voria.gr με θέμα: «Ενεργειακή Κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές»

28-11-2022-058

28-11-2022-061 28-11-2022-004

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ημερίδα της Voria.gr με θέμα: «Ενεργειακή Κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές»

Στ. Καλαφάτης: “Η ενόχληση εκείνων που καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας”

«Όραμα όλων των Μακεδόνων και των Θρακιωτών ήταν να επανατοποθετήσουμε την Μακεδονία και τη Θράκη  στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον χάρτη του μέλλοντος. Να αλλάξουμε την εικόνα και την προοπτική της Βόρειας Ελλάδας. Να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής. Αυτή ακριβώς ήταν και η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιλογή και η απόφαση της Κυβέρνησης. Να γίνει η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, κέντρο εκπαίδευσης, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Εκθεσιακός και συνεδριακός πόλος. Μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος. Με προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού έχουμε ήδη επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών στις νέες τεχνολογίες που προσβλέπουν και στην βαλκανική ενδοχώρα. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων σε ολόκληρη την περιοχή και επιπλέον τριάντα έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην έναρξη της Ημερίδας της Voria.gr με θέμα: «Ενεργειακή Κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας θεμελίωσε τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ,  και την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μακεδονίας και της Θράκης και ενισχύει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή τους προοπτική.  Αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Αρκεί, άλλωστε, για την επιβεβαίωση της αλήθειας αυτής η ενόχληση εκείνων που εποφθαλμιούν και καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Κυρίες και Κύριοι,

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr προσθέτει σήμερα στην καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που μας παρέχει μια εξαιρετικά σημαντική σελίδα. Γιατί  η ημερίδα αυτή  είναι πράγματι μια σελίδα ενημέρωσης, μια σελίδα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για το ρόλο που αποκτά η  Μακεδονία και η Θράκη στον  ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Μια σελίδα που ζητά να  δούμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα.  Και για όλα αυτά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχαριστίες στους επικεφαλής της Voria.gr, στους διοργανωτές της εκδήλωσης. Και βέβαια σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας.

Κυρίες και κύριοι

Όραμα όλων των Μακεδόνων και των Θρακιωτών ήταν να επανατοποθετήσουμε την Μακεδονία και τη Θράκη  στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον χάρτη του μέλλοντος. Να αλλάξουμε την εικόνα και την προοπτική της Βόρειας Ελλάδας. Να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής. Αυτή ακριβώς ήταν και η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιλογή και η απόφαση της Κυβέρνησης. Να γίνει η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, κέντρο εκπαίδευσης, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Εκθεσιακός και συνεδριακός πόλος. Μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος.

Με προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού έχουμε ήδη επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών  στις νέες τεχνολογίες που προσβλέπουν και στην βαλκανική ενδοχώρα. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων σε ολόκληρη την περιοχή και επιπλέον τριάντα έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030.

Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας θεμελίωσε τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ,  και την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μακεδονίας και της Θράκης και ενισχύει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή τους προοπτική.  Αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Αρκεί, άλλωστε, για την επιβεβαίωση της αλήθειας αυτής η ενόχληση εκείνων που εποφθαλμιούν και καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας.

Στην πορεία αυτή, κι αφού αντιμετωπίσαμε σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις (την κατευθυνόμενη απόπειρα μαζικής εισβολής στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και την πανδημία), βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την  ενεργειακή κρίση, που οδήγησε την Ευρώπη στην απόφαση σταδιακής, αλλά πλήρους απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα.

Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε την ορθότητα των επιλογών μας για το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και κατέστησε αναγκαία την επιτάχυνση. Τα βήματα που ήδη είχαμε κάνει μας είχαν ήδη οδηγήσει στο δρόμο που απαιτούσαν οι καιροί. Μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία για να πάμε πιο γρήγορα, πιο μπροστά.

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη είναι ήδη στο δρόμο του μέλλοντος.

– Η Αλεξανδρούπολη με την λειτουργία του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, με τους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου LNG, θα μπορεί, όχι μόνο να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκειά της χώρας αλλά και να καταστεί κόμβος διοχέτευσης  υγροποιημένου φυσικού αερίου, προς τα βόρεια, για τις ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Πατρίδας μας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, την επόμενη διετία αναμένεται η επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ με την κατασκευή και δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες και το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσήμβρια της Θεσσαλονίκης  προς το Νεγκότινο.

Έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα τα έργα της δεύτερης διασύνδεσης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα αυξήσουν τη συνολική μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών στα 1400 ΜW από Ελλάδα προς Βουλγαρία και 1700 MW από Βουλγαρία προς Ελλάδα.

Στη Δυτική Μακεδονία εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το γιγαντιαίο -για τα ελληνικά δεδομένα- Φωτοβολταϊκό Πάρκο που αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνω ακόμη το ξεμπλοκάρισμα του Βόρειου τμήματος του Ε65 που βγάζει τη Δυτική Μακεδονία από την απομόνωση και δημιουργεί νέες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ως ιδιαίτερης σημασίας για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, σημειώνω τους κάθετους άξονες που σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό μας φέρνουν πιο κοντά στις γειτονικές χώρες Και το σχέδιο αναβάθμισης που προωθούμε για τις πύλες εισόδου στη χώρα μας. Και τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου. Και η  χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών. Και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης μέσω Καβάλας.

Στην πορεία αυτή χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα διασφάλισε κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και από τους πόρους αυτούς έχει το δικό της μερτικό η Μακεδονία και η Θράκη. Οι επενδύσεις άλλωστε εδώ συμβάλλουν στην περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Αναβαθμίζουν τον ρόλο, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Δυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Πατρίδας μας. Πάνε την Ελλάδα πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ.»

Προηγούμενο άρθροΠρόταση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη για να αναγορευθούν οι Αντώνης Τσαπατάκης και Χρήστος Γαρέφης σε πρεσβευτές Be Active
Επόμενο άρθροΈγκριση του υπ’ αρ. 10/2022 πρακτικού της τριμελούς επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης διαγωνισμών και κατακύρωση του αποτελέσματος για το Τμήμα 1 του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού κάτω των κοινοτικών ορίων που διενεργήθηκε με την με αριθ. 1562/07-04-2022 (22PROC010350689 2022-04-07) διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών συμβούλου διαχείρισης και υλοποίησης του έργου “Εναλλακτική Τουριστική Εμπειρία (Alternative Touristic Experience)”, με ακρωνύμιο ALTER TRIP το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”, INTERREG IPA CBC Programme»