ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

kalafatis1

DSC_5585  kalafatis2 kalafatis3

DSC_5585

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ)                             κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εξοχότατε Υπουργέ Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από φίλες χώρες,

Κυρίες και κύριοι,

Οι Μακεδόνες, σας καλωσορίζουμε στην 86η ΔΕΘ.

Περήφανοι γιατί -παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις- η Πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή: Οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά.

Αισιόδοξοι γιατί στις δύσκολες αυτές μέρες κυβερνούν τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Ξέρουμε ότι -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Ότι σοβαρές προκλήσεις και αβεβαιότητες σκοτεινιάζουν τον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Ξέρουμε όμως ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Εξαντλώντας -αλλ΄όχι παραβιάζοντας- τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ήδη, άλλωστε -όπως εκτιμά η Κομισιόν- η χώρα μας διαθέτει (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το μεγαλύτερο πακέτο έκτακτης στήριξης.

Ξέρουμε, ταυτόχρονα, ότι η οικονομία μας -χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε και τις δράσεις που αναπτύξαμε- έχει σήμερα αυξημένες αντοχές και ισχυρή δυναμική.

Καταγράφουμε ιστορικά ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών. Είμαστε πολύ πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στην αύξηση του ΑΕΠ που φτάνει το 7,7%. Έχουμε μειώσει κατά έξι μονάδες την ανεργία. Και συνεχίζουμε.

Μπορούμε λοιπόν, εύκολα να φανταστούμε πόσο πιο ψηλά, πιο γρήγορα και πιο μπροστά θα έτρεχε σήμερα η Πατρίδα μας αν δεν είχαμε τις επιπτώσεις της φρικτής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, η Ελλάδα αλλάζει. Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από το Καστελόριζο έως τους Παξούς. Οφείλουμε  όμως ιδιαίτερα οι Μακεδόνες, να αναγνωρίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα.

Πάνω από 30 έργα προδιαγράφουν σήμερα την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Εξελίσσεται ήδη ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό σχέδιο (που συνολικά ξεπερνά τα 9,3 δις ευρώ) με έργα, αναπλάσεις και επενδύσεις σε τέσσερα επίπεδα:

– Τις Υποδομές

– Την Υγεία και την Πρόνοια

– Την Επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

– Τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, το Πράσινο.

Είναι σπουδαίο και είναι αισιόδοξο ότι στην υλοποίηση του σχεδίου προχωρούμε όλοι μαζί: Η Κυβέρνηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.  Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγικοί φορείς, τα Επιμελητήρια και πάνω από όλα οι πολίτες.

Στη σκέψη όλων μας φωλιάζει και αναπτύσσεται ένας κοινός στόχος:

– Να είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 μια σύγχρονη πόλη, με κυρίαρχο ρόλο στην Ν.Α. Ευρώπη. Λειτουργική, εξωστρεφής και δυναμικά αναπτυσσόμενη.

– Να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

– Να δώσει στους ανθρώπους της νέες υπηρεσίες, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες.

– Να πετύχει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την έκτασή της.

– Να επανατοποθετηθεί στο χάρτη του μέλλοντος.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνησή μας, εντείνεται και συμπληρώνεται με διαρκή επίβλεψη του Πρωθυπουργού. Και το συμπέρασμα είναι πλέον κοινό: Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει στην πράξη πως ό,τι είπαμε γίνεται. Ό,τι λέμε το κάνουμε.

– Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και το όραμα για ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο πλαισιωμένο από μια όαση πρασίνου μετουσιώνεται σε πράξη.

– Ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 85% το Μετρό.

– Ολοκληρώθηκαν τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

– Παραδόθηκε ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας.

– Λύθηκε το πρόβλημα 400 οικογενειών στα Μετέωρα.

– Λύθηκε το πρόβλημα καθαρισμού του Θερμαϊκού.

– Προχωρούν οι εργασίες για το Πάρκο Παύλου Μελά.

– Μπαίνουν σύντομα ανάδοχοι στο Flyover και τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο.

– Τρέχουν οι διαδικασίες για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου

– Υπογράφηκε η σύμβαση για την οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.

– Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού.

– Χωροθετήθηκε το Ογκολογικό Νοσοκομείο και προχωρά ο σχεδιασμός για το νέο Παιδιατρικό.

-Εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ το Π.Δ. για το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ.

-Δόθηκε λύση για τις εγκαταστάσεις του Ηρακλή ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τον Άρη.

-Και για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Την ίδια στιγμή, επενδύουν στην πόλη μας παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Pfizer, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture. Οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων μας βρίσκουν πλέον δουλειές. Και τα παιδιά που έφυγαν, γυρίζουν στην Πατρίδα.

Άνοιξε πια ο δρόμος της συλλογικής προόδου και της ατομικής προκοπής.

Αναγεννιούνται οι χαμένες προσδοκίες.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο δείπνο για την έναρξη των εργασιών του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς