Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση και τη δημοσιογράφο Μαρία – Χρύσα Σταμπουλίδου

kalafatis_DELTA-TV

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση και τη δημοσιογράφο Μαρία – Χρύσα Σταμπουλίδου

Στ. Καλαφάτης: «Η Αλεξανδρούπολη μετεξελίσσεται σ΄έναν αναπτυξιακό πυλώνα σταθερότητας και διεθνών μεταφορών»

«Είναι πολύ σημαντικό γεγονός που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Ένα πρότζεκ του «έτρεξε» με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, με συχνή επικοινωνία των δύο Πρωθυπουργών και υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό αποδεικνύει και τη βούληση των δύο χωρών και των δύο Πρωθυπουργών να βάλουν μια ακόμη ψηφίδα στην ενεργειακή ασπίδα η οποία ορθώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την περιοχή με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε αναφερόμενος στα πρόσφατα εγκαίνια του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης και τη δημοσιογράφο Μαρία – Χρύσα Σταμπουλίδου.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει και ένας άλλος συμβολισμός και ένα μήνυμα που εκπέμπεται από τη συνεργασία  των δύο χωρών που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές φιλικές χώρες. Εκπέμπεται μήνυμα σταθερότητας, συνεχούς συνεργασίας, εξωστρέφειας και πρωταγωνιστικού ρόλου τελικά, στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος μετά την εισβολή  της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, τον Μάιο είχαμε ένα ακόμη εξαιρετικό γεγονός στην Αλεξανδρούπολη, το FSRU, μια επένδυση η οποία στην πλήρη της ανάπτυξη θα φθάσει τα 400 εκ. και ουσιαστικά αφορά ακόμα έναν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο για το LNG μετά από εκείνον της Ρεβυθούσας, που γίνεται στον πολύ ευαίσθητο χώρο της Αλεξανδρούπολης. Είναι επίσης ακόμα μια ψηφίδα σ΄αυτό που ονομάζουμε ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση και διασφάλιση τόσο της χώρας μας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Μ΄αυτό τον τρόπο από τη μια πλευρά θωρακίζουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα μας και παράλληλα, η Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και εν προκειμένω η Αλεξανδρούπολη μετεξελίσσεται σ΄έναν αναπτυξιακό πυλώνα σταθερότητας. Με συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ως ένας μεγάλος κόμβος, πυλώνας και σημαντικός σταθμός σε επίπεδο ενεργειακό, αναπτυξιακό, διπλωματικό, πολιτικό».

Όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις ο Σταύρος Καλαφάτης εξήγησε ότι:  Η κυβέρνηση δίνει οικονομικές ανάσες,  απέναντι στην κρίση η οποία έχει ταλανίσει τους Έλληνες πολίτες σ΄ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Διέθεσε 43 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζομένων και ανέργων για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας  και περίπου 8 δις ευρώ, τους τελευταίους μήνες, για την ανακούφιση από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Διαθέτει  το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό δείχνει τη βούληση της  να στηρίζει τους πολίτες ιδίως τους πιο ευάλωτους».

Για τις προτεραιότητες που αφορούν την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο όσο και σε εποπτικό όσον αφορά στα θέματα υποδομών. Είναι ο συνομιλητής με πιθανούς επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ενός σημαντικού εργαλείου, που ισχύει εδώ και λίγους μήνες και για το οποίο πραγματοποιήσαμε ημερίδα πρόσφατα στην Κομοτηνή για ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων και συνδέσμων για τις βασικές του κατευθύνσεις και ταυτόχρονα για ν΄αφουγκραστούμε τα ερωτήματα και τις απορίες τους ώστε να είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι και αποδοτικοί στη δουλειά μας τόσο όσον αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο όσο και μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή μας.

Ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης έχει υπό την εποπτεία του τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο όλα τα επενδυτικά πλάνα των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη, ύψους από ένα μέχρι τρία εκατομμύρια ευρώ, υποβάλλονται εδώ, αξιολογούνται, γίνονται οι έλεγχοι και εκταμιεύονται τα χρήματα στους επιχειρηματίες. Είναι σημαντικό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ουσιαστικά υπερδιπλασιάσαμε τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην αγορά σε αντίστοιχα επιχειρηματικά πλάνα, πράγμα που δείχνει ότι ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης έχει τη δυνατότητα και την πληρότητα να διεκπεραιώσει τον σημαντικό αυτό ρόλο που αφορά στην ανάπτυξη».

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την απώλεια του Νικόλαου Παπαγεωργίου
Επόμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου