Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης Λαιμού

laimos_DSC_2602

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης Λαιμού

 Καλαφάτης: «Οι Έλληνες θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας»

«Οι Έλληνες θέλουμε να ζούμε πλάι – πλάι με τους γείτονές μας. Θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά και σεβασμός στα δίκαια και στην ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική τους για να συναντήσουν την προοπτική του μέλλοντός τους. Θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις και έργα που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, αλλά και για εκείνους. Ό,τι καλό θέλουμε για μας, το θέλουμε και για τους γείτονές μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση Kick Off του έργου διάνοιξης της συνοριακής διάβασης Λαιμού, στη Δυτική Μακεδονία.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Καλαφάτη:

«Επιθυμία της τοπικής κοινωνίας ήταν η διάνοιξη του συνοριακού σταθμού του Λαιμού. Το ακούσαμε, το είπαμε, το κάνουμε. Και ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμμετείχε ενεργά. Υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή, την προσπάθεια, οργάνωσε και συντόνισε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο. Τις επιμέρους συναντήσεις στην ελληνική πλευρά, αλλά και εκείνες που χρειάστηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες. Πραγματοποιήσαμε επιτόπιες αυτοψίες. Συντονίσαμε τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg. Συνεχίζουμε: Εξασφαλίζουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις και προχωράμε, ως ενεργός εταίρος του έργου, στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή του  σταθμού.

Η Μακεδονία και η Θράκη θέλει να είναι ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της. Να υποδέχεται τους επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Να βοηθά, σε ό,τι μας φέρνει πιο κοντά.

Επιδιώκουμε συνεργασίες στην εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία.  Στον  πρωτογενή τομέα, το εμπόριο και βέβαια στον τουρισμό στον οποίο το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει πολλά.

Ήδη, οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη -για το φυσικό της κάλλος- περιοχή. Οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα στα ανατολικά, του Σφήκα στα νότια, του Ξεροβουνίου στα βόρεια και της Γκαλιτσίτσας είναι πανέμορφες περιοχές που μπορούν να υποδέχονται επισκέπτες, από όλες τις γειτονικές χώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και η Δυτική Μακεδονία καθώς αναζητά έναν άλλο, πιο πράσινο ρόλο, μπορεί με τη συμβολή της  διόδου του Λαιμού να αποκτήσει Τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.

Οι Έλληνες θέλουμε να ζούμε πλάι – πλάι με τους γείτονές μας. Θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά και σεβασμός στα δίκαια και στην ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική τους για να συναντήσουν την προοπτική του μέλλοντός τους. Θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις και έργα που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, αλλά και για εκείνους. Ό,τι καλό θέλουμε για μας, το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Και το έργο αυτό ανοίγει το δρόμο για  ένα καλύτερο  αύριο».

Προηγούμενο άρθροΈγκριση της με αριθ. πρωτ. 1338/21.03.2022 εισήγησης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού και ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης μελέτης με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων στο κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης» στα πλαίσια του έργου BENEFIT “Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings” – “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια”, του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014- 2020» (υπ’ αρ. 3724/31.08.2021 διακήρυξη με ΑΔΑΜ: 21PROC009132875 2021-08-31) (Α.Π.: 2952/17-06-2022).
Επόμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έντυπη «Voria.gr»