Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στη διημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

11-5-2022-044

IMG-20220511-WA0002

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στη διημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Καλαφάτης: «Συνεχές και αυταπόδεικτο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δυτική Θεσσαλονίκη»

«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης -και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι συνεχές και αυταπόδεικτο. Σταδιακά, τα θέματα των δήμων της περιοχής προχωρούν. Ταυτόχρονα προχωρούν και λύσεις για την ευρύτερη περιοχή. Με σκεπτικό την επόμενη μέρα και το περιβάλλον. Επειδή, στο τέλος, αυτό που μετρά, είναι τι θα αφήσουμε πίσω μας, για το αύριο, για τα παιδιά μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην έναρξη της Διημερίδας που οργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά, με θέμα «Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά – Μία Λύση βασισμένη στη φύση – Η Επόμενη Μέρα».

Ειδικά για το έργο της ανάπλασης, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μιλάει με έργα. Και η υλοποίηση του πρότζεκτ “Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά”, είναι άλλη μια μεγάλη απόδειξη. Και μια ζωντανή μαρτυρία  για τη σημασία που δίνουμε στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σε περιοχές που έχουν ανάγκη τέτοιου είδους αναπλάσεις. Που χρειάζεται πράσινες παρεμβάσεις και έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων και αναβαθμίζουν την εικόνα του τόπου που ζούμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Καλαφάτη:

«Το είπαμε, το κάνουμε. Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μιλάει με έργα. Και η υλοποίηση του πρότζεκτ “Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά”, είναι άλλη μια μεγάλη απόδειξη. Και μια ζωντανή μαρτυρία  για τη σημασία που δίνουμε στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σε περιοχές που έχουν ανάγκη τέτοιου είδους αναπλάσεις. Που χρειάζεται πράσινες παρεμβάσεις και έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων και αναβαθμίζουν την εικόνα του τόπου που ζούμε.

Αισθανόμαστε όλοι -πιστεύω- ικανοποίηση όταν βλέπουμε να υλοποιείται ένα έργο πνοής, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Χαίρομαι που  στο συμμετείχα στον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, έτσι ώστε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Από τη σύμβαση του Δεκεμβρίου του 2021, βρισκόμαστε, πλέον, στο στάδιο των εργασιών: Αγωγοί αποχέτευσης και ομβρίων, η οριοθέτηση του χώρου με τις προσβάσεις για τους πεζούς, οι χώροι στάθμευσης, η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων, προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων. Οι χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μετά την έγκριση 4,4 εκατ. ευρώ για το εμβληματικό κτήριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά τρέχουν όπως έχει προβλεφθεί.

Σχηματίζεται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη. Ήδη κατασκευάζεται η περίφραξη και η κεντρική πύλη. Δύο στρατιωτικά κτίρια θα μετατραπούν σε μουσεία και θα συμβάλλουν στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας -με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η διαμόρφωση – ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν είναι το μόνο έργο στην περιοχή. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την ένταξη στο πρόγραμμα «Χωριστή συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης», έργα ύψους 1,81 εκατομμυρίων ευρώ, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε στην επίσκεψή του στο δήμο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Την οριστική λύση που δόθηκε με τα αυθαίρετα των Μετεώρων, προσπάθεια που άρχισα ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και ολοκληρώθηκε χάρη στις κοινές προσπάθειες συναρμόδιων υπουργών. Τα πέντε υποέργα στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Σύγκλιση», ύψους 1,51 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης -και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι συνεχές και αυταπόδεικτο. Σταδιακά, τα θέματα των δήμων της περιοχής προχωρούν. Ταυτόχρονα προχωρούν και λύσεις για την ευρύτερη περιοχή. Με σκεπτικό την επόμενη μέρα και το περιβάλλον. Επειδή, στο τέλος, αυτό που μετρά, είναι τι θα αφήσουμε πίσω μας, για το αύριο, για τα παιδιά μας».

Προηγούμενο άρθροΚαλαφάτης: «Συμπαραστάτες στις επενδύσεις στον τομέα του κινηματογράφου»
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης: «Ο πατέρας του Άλκη είναι πατέρας όλων των παιδιών μας»