Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. κ. Τζόρτζ Τσούνη

26-5-2022a-038

26-5-2022-035  26-5-2022a-052

26-5-2022a-065

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. κ. Τζόρτζ Τσούνη

Με τον νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Τζόρτζ Τσούνη συναντήθηκε, σήμερα, στο γραφείο του στο Διοικητήριο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, παρουσία της Γενικής Προξένου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κ. Ελίζαμπεθ Λι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Είναι τιμή μας, είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, που υποδεχόμαστε σήμερα τον Τζορτζ Τσούνη στη δεύτερη Πατρίδα του.

Ένας Έλληνας -που όπως εύστοχα ειπώθηκε είναι η προσωποποίηση του αμερικάνικου ονείρου- έχει τώρα την ευκαιρία να υπηρετήσει αυτό που πιστεύει και μπορεί όσο λίγοι. Να συμβάλει ώστε  οι δυο Πατρίδες του, οι ΗΠΑ  και η Ελλάδα, να έρθουν ακόμη πιο κοντά.

Στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια. Είναι, βέβαια, κοινή η πεποίθηση ότι σήμερα οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων και συμμάχων χωρών, είναι πιο δυνατές από ποτέ. Το πετύχαμε στο τελευταίο διάστημα και προσδοκούμε να γίνονται διαρκώς ακόμη πιο στενές.

Το αποδείξαμε με την πρόσφατη υπογραφή και έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Και είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος  πόλος διμερούς στρατηγικής  συνεργασίας, αλλά και ως  πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Το επικύρωσαν, αμέσως μετά, η υποδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Όπως και η ένθερμη επικρότηση της ιστορικής ομιλίας του στο Κογκρέσο, από τους Γερουσιαστές και τους Βουλευτής της φίλης χώρας. Ιδίως μάλιστα η επικρότηση των αναφορών του στη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου. Και των αναφορών του στις προκλήσεις στο Αιγαίο, που πέραν του αυθαίρετου αναθεωρητισμού, απειλούν -σε κρίσιμες ώρες- και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Και  των αναφορών του στην ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη του Ουκρανικού λαού.

Είναι, άλλωστε, η στάση μας αυτή, άλλη μια απόδειξη της προσήλωσης μας σε κοινές αρχές μας και της αξιοπιστίας μας ως σύμμαχοι, την ώρα που άλλοι επιλέγουν πολιτικές «επιτήδειου ουδέτερου».

Είμαστε βέβαιοι ότι ένας Αμερικανός και ταυτόχρονα Έλληνας δεν μπορεί παρά να είναι εγγύηση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην ταραγμένη γειτονιά μας. Θα μπορέσει, άλλωστε, να διαπιστώσει από κοντά τη βούλησή μας για συνεργασία με όλους τους γείτονες, με μόνη προϋπόθεση το σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες και το  Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις νέες δυνατότητες που αποκτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, γεγονός που απεικονίζεται τόσο στην προσέλκυση παγκόσμιων κολοσσών, όσο και στις προωθούμενες ενεργειακές υποδομές στην Αλεξανδρούπολη. Αλλά και να συζητήσουμε θέματα που αφορούν σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως της Ενέργειας, της Καινοτομίας,  του Πολιτισμού και Τουρισμού, των Νέων Τεχνολογιών και της Καινοτομίας. Ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα».

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. κ. Τζόρτζ Τσούνης, ανέφερε:

«Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, με τον φίλο μου τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης). Είχαμε μια πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνεργασία, για όλα τα πολύ ενδιαφέροντα και δυναμικά που γίνονται σε αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας. Μου έχουν πει εδώ και καιρό φίλοι, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, ότι η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες πόλεις όλης της Ευρώπης και προσελκύει, γρήγορα, επενδύσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού υπάρχουν, πλέον, δυναμικοί και οικονομικοί λόγοι να παραμένουν οι νέοι στην περιοχή, αλλά και επειδή η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτό έχει συγκεκριμένες ευθύνες. Ευθύνες που η περιοχή και η Ελλάδα αναλαμβάνει τόσο καλά  και τις υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά είμαι επίσης ευγνώμων που η Ελλάδα είναι ένας τόσο εποικοδομητικός και αξιόπιστος εταίρος. Τόσο σε περιφερειακά όσο και σε θέματα ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία.

Επίσης, ανυπομονώ να επισκεφτώ την Αλεξανδρούπολη που γίνεται πολύ σημαντικό κέντρο γεωπολιτικών και ενεργειακών θεμάτων. Οι ΗΠΑ αναζητούν εποικοδομητικούς και αξιόπιστους εταίρους για τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα -και οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα. Επειδή η Ελλάδα είναι τόσο καινοτόμος που είναι αξιέπαινη, βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και οι Έλληνες έχουν δείξει το δρόμο όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και τη διαχείριση των λαών με τιμή. Είμαι ευγνώμων ως πρέσβης των ΗΠΑ που οι δύο χώρες μας είναι οι φάροι της δημοκρατίας και συνεχίζουν να τηρούν τις δημοκρατικές αξίες με τόσο υψηλό σεβασμό».

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην ημερίδα – ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Δυτική Μακεδονία» στην Κοζάνη
Επόμενο άρθροΥποδοχή του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρο Καλαφάτη στο Διοικητήριο