Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης

31-3-2022-004

31-3-2022-034

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης

Καλαφάτης: «Δίνουμε επιπλέον αξία στα ακίνητα και μειώνουμε το οικονομικό και διοικητικό βάρος»

«Προσπαθούμε να δώσουμε επιπλέον αξία στα ακίνητα και να διευκολύνουμε τις συναλλαγές. Να μειώσουμε και το οικονομικό και το διοικητικό βάρος. Οι ιδιοκτήτες  άλλωστε ακινήτων και γης είστε σύμμαχοι της Κυβέρνησης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στην αύξηση του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές, ενώ υπενθύμισε τις δράσεις που είχε εισηγηθεί για την Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που είναι σήμερα πραγματικότητα καθώς και το νόμο 4178/2013 για τα αυθαίρετα, που έλυσε προβλήματα δεκαετιών.

Ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού στην ιστορία της χώρας, το πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, έρχεται η εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλη τη χώρα, με θεσμικές γραμμές, όρους δόμησης και χρήσεις γης», τονίζοντας ότι «Όλη η Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, στα επόμενα 4 με 5 χρόνια θα έχει σχέδιο. Θα σταματήσει να υπάρχει η έννοια της εκτός σχεδίου περιοχής. Είμαι χαρούμενος που ένα θεσμικό εργαλείο που προβλέψαμε στην προηγούμενη θητεία μου στο ΥΠΕΚΑ σήμερα γίνεται πράξη, με διασφαλισμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να είμαι μαζί σας στην καθιερωμένη εκδήλωσή σας, σε μια δύσκολη για όλους περίοδο. Οι Έλληνες, ξέρουμε καλά από δυσκολίες και πώς να τις ξεπερνούμε. Δίπλα στους Μακεδόνες και σε όλους τους Έλληνες στέκεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέδειξε έμπρακτα ότι στηρίζει όσους έχουν ανάγκη σήμερα, είτε επειδή πλήττονται από τη πανδημία είτε τους επηρεάζουν περισσότερο οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στέκεται δίπλα και σ’ αυτούς που υπέφεραν κατά την οικονομική κρίση, και όσους στήριξαν την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της.

Αναγνωρίζουμε ότι η μεσαία τάξη στήριξε για χρόνια τις προσπάθειες. Σε αυτήν που ανήκουν και οι ιδιοκτήτες γης και ακινήτων. Γι΄ αυτό, παρά τις φωνές άλλων, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Γι΄ αυτό μειώνουμε συνεχώς τους φορολογικούς συντελεστές. Για αυτό μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Γι΄ αυτό μειώνουμε -όπως υποσχεθήκαμε- τον ΕΝΦΙΑ. Γι΄ αυτό αυξήσαμε δραστικά το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές.

Προσπαθούμε να δώσουμε επιπλέον αξία στα ακίνητα και να διευκολύνουμε τις συναλλαγές. Να μειώσουμε και το οικονομικό και το διοικητικό βάρος. Επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων και γης είστε σύμμαχοι της κυβέρνησης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, θεσμικές τομές που ξεκίνησα από την περίοδο 2012-2014 στο τότε ΥΠΕΚΑ, ως αναπληρωτής υπουργός, είναι σήμερα πραγματικότητα. Έγινε πιο εύκολη, πιο διαυγής και πιο αποτελεσματική όλη τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων.

Ο νόμος 4178 του 2013 που εισηγήθηκα για τα αυθαίρετα, έλυσε προβλήματα δεκαετιών. Ο μόνος νόμος αυθαιρέτων, μετά από εκείνον του 1983 του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, που κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ. Οι διατάξεις του επαναλήφθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Με το νέο πλαίσιο που δημιουργούμε, τους ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και τα μητρώα ιδιωτών επιστημόνων για τις γεωτεχνικές μελέτες και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, διευκολύνουμε τις επενδύσεις στα ακίνητα και ειδικά την αδειοδότηση.

Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού στην ιστορία της χώρας, το πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, έρχεται η εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλη τη χώρα, με θεσμικές γραμμές, όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Όλη η Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, στα επόμενα 4 με 5 χρόνια θα έχει σχέδιο. Θα σταματήσει να υπάρχει η έννοια της εκτός σχεδίου περιοχής. Είμαι χαρούμενος που ένα θεσμικό εργαλείο που προβλέψαμε στην προηγούμενη θητεία μου στο ΥΠΕΚΑ σήμερα γίνεται πράξη, με διασφαλισμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλη μια ιδέα που είχαμε με τους συνεργάτες μου, την περίοδο 2012-2014 στο ΥΠΕΚΑ, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, λαμβάνει σάρκα και οστά σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Για να διευκολύνει όλους, μηχανικούς, επιχειρήσεις, πολίτες και δημόσια διοίκηση να έχουν πλήρη και ασφαλή εικόνα σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε οικόπεδο, για το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται. Και να τα έχουμε όλοι αυτά διαθέσιμα μέσα από τον υπολογιστή μας με λίγα κλικ.

Αλλά και το τεράστιο έργο της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, που η δική μας κυβέρνηση επέλεξε να το οδηγήσει στην ψηφιακή εποχή, ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Βοηθήσαμε να ανακαινισθούν και να γίνουν τα ακίνητα ενεργειακά αποδοτικά και ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για κατοικίες. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με περισσότερους από 100.000 ενδιαφερόμενους. Θα σας αποκαλύψω, ότι η περιοχή που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πανελλαδικά είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης. Και ακολουθούν πιο πίσω, μαζί με την Αττική φυσικά λόγω μεγέθους, οι άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: Κεντρική, Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Περιμένουμε σύντομα αποτελέσματα από το ΥΠΕΝ.

Ανοίγει η προθεσμία για τις αιτήσεις ολόκληρων πολυκατοικιών στο νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Και σύντομα έρχονται και προγράμματα Εξοικονομώ, ειδικά για επαγγελματικά ακίνητα.

Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει επιπλέον αξία στη γη και τις ιδιοκτησίες μέσα από μεγάλα έργα. Σε όλη τη χώρα αλλά ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Έργα δρομολογημένα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα οποία είναι, όλα, εντός χρονοδιαγραμμάτων. Από το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και το Μετρό, ως τη διασύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα ως την ανάπλαση της ΔΕΘ και την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου.

Καμία άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τόσες αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Κι όμως, κινηθήκαμε και θα συνεχίσουμε με γνώμονα να διασφαλίσουμε σταθερά την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.

Παρά τις δυσκολίες, έχει ξεκινήσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική και για τη χώρα αλλά και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες. Το δείχνουν οι ξένες επενδύσεις: Cisco, Deloitte, Microsoft, Pfizer, βρίσκονται, ήδη, εδώ. Σύμμαχος μας η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας. Και όπλο οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Κοινή φιλοδοξία μας, είναι να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για το άλμα που μπορεί να κάνει η Πατρίδα μας, για το άλμα που είναι έτοιμη να κάνει η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη