Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

15-3-2022a-021

15-3-2022a-008  15-3-2022a-025

15-3-2022a-035

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

Καλαφάτης: «Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας»

«Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και σχεδόν 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας. Στις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος, οι τραγωδίες αυτές δεν μπορεί παρά να εμπνέουν εθνική ενότητα και εγρήγορση. Αυτό σημαίνει άλλωστε πατριωτισμός.  Να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας. Να πορευόμαστε με σύνεση και διορατικότητα. Να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινούς σκοπούς: Για την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Για την αξιοποίηση των δεδομένων και των προοπτικών που διαμορφώνονται στη γειτονιά μας και την Ευρώπη. Για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πατρίδας μας. Για την περηφάνια του Απανταχού Ελληνισμού», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα: «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι, 

Αποτελεί τιμή για την πόλη μας και γενικότερα για τη Μακεδονία να φιλοξενούμε σήμερα την κοινή συνεδρίαση το Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Οι Μακεδόνες, καλωσορίζουμε τους Έλληνες βουλευτές του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Πατρίδα. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για  τους αγώνες που δίνετε για τα εθνικά μας δίκαια. Για τη συμβολή σας στην αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις χώρες στις οποίες ζείτε και εκλέγεστε ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Για όσα προσφέρετε στην προώθηση των συμφερόντων του Ελληνισμού. Για την Ελλάδα που μας εμπνέει.

Θλιβερή συγκυρία φέρνει τη συνεδρίαση αυτή -που αφιερώνεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή- να συμπίπτει με την καταστροφή που προκαλεί, την ώρα αυτή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.   Με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας ενός κράτους από μια γειτονική του χώρα. Με τους βομβαρδισμούς αμάχων και την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Με μια ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση και το πρωτόγνωρο κύμα προσφυγιάς στην ήπειρό μας. Με εικόνες που βιώσαμε -και δεν λησμονούμε- πριν από εκατό χρόνια, στη Μικρά Ασία, αλλά και πιο πρόσφατα στην Κύπρο.

Οι Έλληνες -ακολουθώντας αρχές και αξίες που διέπουν σταθερά την πολιτική μας- συμπορευόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ενάντια στον επεκτατισμό και τον αναθεωρητισμό. Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό στον άνισο αγώνα που δίνει και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής. Υποδεχόμαστε ταυτόχρονα με ανυπόκριτη αλληλεγγύη τους πρόσφυγες του πολέμου που φτάνουν στην Πατρίδα μας. Ξέρουμε, άλλωστε, πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά. Όπως ξέρουμε και τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις προσφυγικά  κύματα και να μην βρίσκεις ανταπόκριση στην ανάγκη κατανομής των βαρών. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται τώρα και οφείλει αντίστοιχη αντίδραση  σε απειλές που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας και κύματα μετανάστευσης που δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν στο μέλλον.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και σχεδόν 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και δεν διαγράφουμε πικρές σελίδες της ιστορίας μας. Στις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος, οι τραγωδίες αυτές δεν μπορεί παρά να εμπνέουν εθνική ενότητα και εγρήγορση. Αυτό σημαίνει άλλωστε πατριωτισμός.  Να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας. Να πορευόμαστε με σύνεση και διορατικότητα. Να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινούς σκοπούς: Για την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Για την αξιοποίηση των δεδομένων και των προοπτικών που διαμορφώνονται στη γειτονιά μας και την Ευρώπη. Για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πατρίδας μας. Για την περηφάνια του Απανταχού Ελληνισμού.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, που ξεριζωμένοι έφτασαν στη μάνα Πατρίδα, έκαναν πράξη σ΄αυτά τα 100 χρόνια εκείνο που ο Κωστής Παλαμάς προέτρεπε τονίζοντας πως «μία των Ελλήνων η ψυχή». Εκείνο που -στο «Τραγούδι των Προσφύγων- για νέα ριζώματα, νέα δημιουργία και σπόρο εθνικού ξαναγεννημού. Κατάφεραν να ριζώσουν, να ευημερήσουν πάλι και να γίνουν ένα σώμα, μια ψυχή στη γη της Μακεδονίας, στη γη της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Όσοι καταγόμαστε από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο μπορεί να δακρύζουμε σαν σκεφτόμαστε τι χάσαμε. Σίγουρα, όμως, περηφανευόμαστε που η Πατρίδα μας σήμερα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Αυτό το στόχο υπηρετεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση. Με αισιοδοξία και φιλοδοξία για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μια Ελλάδα που διασφαλίζει συνθήκες συλλογικής προόδου και ατομικής προκοπής για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Μια Ελλάδα που μας κάνει περήφανους.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: “Σχολική Διαμεσολάβηση”
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: «Εγνατία των Λιμένων – Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός Ρόλος»