Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Mynews.gr”

Stauros-Kalafatis_-5-1

 

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Mynews.gr

Στ. Καλαφάτης: «Καμιά τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη»

«Δεν ανησυχούμε. Επαγρυπνούμε και ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας» τονίζει σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “Mynews” και την Παναγιώτα Απέργη. Και προσθέτει: «Ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατηγικές συμμαχίες που έχουμε συνάψει, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε τις τουρκικές προκλήσεις ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό ζήτημα, η ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι δεν θα μείνει αναπάντητη καμιά τουρκική πρόκληση κόβουν τις ορέξεις των γειτόνων μας. Ο Ερντογάν, ωστόσο, παραμένει απρόβλεπτος. Κυρίως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα του, της δημοσκοπικής κατάρρευσής του, του φόβου που τον κατέχει καθώς βλέπει το πολιτικό του τέλος και τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας  για επαναπροώθηση μεταναστών, ο Υφυπουργός Εσωτερικών τονίζει: «Αντί να απολογηθούν, παριστάνουν τους καταγγέλλοντες, με τελείως ανυπόστατους και ψευδείς ισχυρισμούς ενταγμένους στο ευρύτερο σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της χώρας μας. Απόλυτα υπεύθυνη για τραγικά περιστατικά  με θύματα μετανάστες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα ασκεί αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Για τις σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας, ο Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνει: «Οφείλουν να καταλάβουν ότι το μέλλον τους δεν βρίσκεται στο σφετερισμό της ιστορίας, αλλά στο σεβασμό των γειτόνων τους. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν αυτό που ξέρουν, αλλά δυσκολεύονται να πουν: Ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, ο σχεδιασμός για τα έργα στην πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη, προχώρησε και όλες οι διαδικασίες κινούνται στα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί. Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν βαλτώσει, όπως ο Ε65, δρομολογήσαμε σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δ. Μακεδονίας, προωθούμε σημαντικές υποδομές στην πόλη μας και όχι μόνο». Επισημαίνει ακόμη τις  παρεμβάσεις που προωθούνται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το νέο Αντικαρκινικό νοσοκομείο, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων των Μετεώρων και καταλήγει: «Στόχος μας είναι να επανατοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο χάρτη της γειτονιάς, στο χάρτη του μέλλοντος. Και αυτό ήδη γίνεται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Σας ανησυχεί η ένταση των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Δεν ανησυχούμε. Επαγρυπνούμε και ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατηγικές συμμαχίες που έχουμε συνάψει, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε τις τουρκικές προκλήσεις ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό ζήτημα,  η ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι δεν θα μείνει αναπάντητη καμιά τουρκική πρόκληση κόβουν τις ορέξεις των γειτόνων μας. Ο Ερντογάν, ωστόσο, παραμένει απρόβλεπτος. Κυρίως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα του, της δημοσκοπικής κατάρρευσής του, του φόβου που τον κατέχει καθώς βλέπει το πολιτικό του τέλος και τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει. Βλέπουμε ταυτόχρονα, την προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με γείτονες -την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- ενώ την ίδια ώρα εντείνει τις προκλήσεις του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ επιμένει στο casus belli, ακούμε κραυγές ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ενώ απειλεί με πόλεμο απαιτεί να εγκαταλείψουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας των νησιών. Έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών με τον ισχυρισμό ότι δόθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατικοποίησης. Δεν θα τα καταφέρει. Δεν θα περάσει ο παραλογισμός. Είμαστε αποφασισμένοι και το ξέρει.

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική ηγεσία- ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Υπουργός Εσωτερικών- κατηγορούν την Ελλάδα για επαναπροώθηση μεταναστών… 

Αντί να απολογηθούν, παριστάνουν τους καταγγέλλοντες, με τελείως ανυπόστατους και ψευδείς ισχυρισμούς ενταγμένους στο ευρύτερο σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της χώρας μας. Απόλυτα υπεύθυνη για τραγικά περιστατικά  με θύματα μετανάστες είναι η Τουρκία. Ποιός ξεχνάει την επιχείρηση που έστησε στον Έβρο; Ποιός δεν βλέπει τις ευθύνες της για τα σαπιοκάραβα και βάρκες Τούρκων διακινητών, που ξεκινούν από τις ακτές της και βυθίζονται στο Αιγαίο; Η Ελλάδα ασκεί αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων θα εφαρμόσει πλήρως και πιστά τα συμφωνηθέντα με τη χώρα μας;

Οι γείτονές μας οφείλουν να καταλάβουν ότι το μέλλον τους δεν βρίσκεται στο σφετερισμό της ιστορίας, αλλά στο σεβασμό των γειτόνων τους. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν αυτό που ξέρουν, αλλά δυσκολεύονται να πουν: Ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική.

Σε πολλές περιοχές της χώρας το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να πείσει τους ανεμβολίαστους ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τόσο για την προστασία της δικής τους υγείας όσο και για εκείνης του συνόλου της κοινωνίας;

Η κυβέρνηση οργάνωσε την επιχείρηση την «Ελευθερία» που λειτούργησε κι λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. Οργάνωσε κινητά συνεργεία εμβολιασμού για απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Εφαρμόζει σχέδιο κατ΄οίκον εμβολιασμών για συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Ανέπτυξε ενημερωτική εκστρατεία πειθούς με επιστημονικά επιχειρήματα. Ξεκίνησε και συνεχίζει τακτική επίσημη ενημέρωση τόσο για την πανδημία όσο και για τους εμβολιασμούς, με τη συνδρομή των εμπλεκόμενων επιστημόνων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πολλές φορές παράκληση στους συμπολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν το ταχύτερο δυνατό επισημαίνοντας τα επιστημονικά στοιχεία που επιβάλλουν τον εμβολιασμό όλων και  τονίζοντας πόσο άδικο είναι να χάνονται ζωές  επειδή δεν αξιοποιείται το όπλο που μας χάρισε η επιστήμη. Το ίδιο έκανα κατά τις επισκέψεις μου στον Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες, την Πιερία, ζητώντας ταυτόχρονα τη σύμπραξη όλων: Κομμάτων,  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας.  Μετά τη διαπίστωση ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, ότι 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και ότι 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, η Κυβέρνηση προχώρησε στη δύσκολη απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των εξήντα ετών. Έκτοτε  περίπου 250.000 από αυτούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι έκαναν την επιλογή να εμβολιαστούν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πειθούς, ενθάρρυνσης και διευκολύνσεων και συνεχίζουμε με τη βοήθεια των επιστημόνων. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να ακούσουν τους ειδικούς. Πρόσφατη έρευνα των κυρίων Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα έδειξε ότι ο εμβολιασμός έσωσε περίπου 20.000 συμπολίτες μας. Η προσπάθειά μας είναι εκεί: Να ακούσουμε όλοι τους επιστήμονες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε δει, παρά την πανδημική κρίση, μια σειρά έργων υποδομής για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μελλοντικά, θα υπάρξουν, «κορονοϊού επιτρέποντος», επιπρόσθετα έργα;

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, ο σχεδιασμός για τα έργα στην πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη, προχώρησε και όλες οι διαδικασίες κινούνται στα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί. Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν βαλτώσει, όπως ο Ε65, δρομολογήσαμε σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δ. Μακεδονίας, προωθούμε σημαντικές υποδομές στην πόλη μας και όχι μόνο.  Δεν μείναμε, όμως, στις αρχικές εξαγγελίες, καθώς προστέθηκαν σημαντικές επεκτάσεις, αλλά και νέα έργα. Στόχος μας είναι να επανατοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο χάρτη της γειτονιάς, στο χάρτη του μέλλοντος. Και αυτό ήδη γίνεται.

Όλο και περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ως τόπο γυρισμάτων. Ποιον ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης σε νέες κατηγορίες επενδύσεων; 

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης είχε τη δική του συνδρομή σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Ιδίως μάλιστα στο συντονισμό Υπουργείων και υπηρεσιών για να βρεθεί λύση σε στεγαστικά θέματα. Δίνουμε έμφαση στο καινούριο που μπορεί να υπάρξει στην πόλη μας και τη Β. Ελλάδα. Είμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση κάθε νέας δυνατότητας, κάθε νέας ιδέας. Και δεν είναι μόνο οι κινηματογραφικές παραγωγές. Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα επενδύουν κολοσσοί, όπως η Cisco, η Deloitte και η Pfizer. Και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Έρχονται ύστερα από συστηματικές προσπάθειες αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εξωγενείς προκλήσεις στις οποίες πρωτοστατεί η πανδημία εγείρουν φόβους για περιορισμένες «πράσινες» επενδύσεις. Υπάρχει χώρος για πράσινα έργα, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν ως το 2023 στη Βόρεια Ελλάδα;

Οι εξωγενείς, οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή, αλλά και κλιματική κρίση, όχι μόνο δεν αποθαρρύνουν, αλλά καθιστούν πιο επιβεβλημένη την στροφή στις πράσινες επενδύσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι βασικό πυλώνα του σχεδίου ανάταξης αποτελεί η πράσινη μετάβαση.  Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας στη βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Παράλληλα, επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου. Στο μεταξύ εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον επενδυτών από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ για επενδύσεις που αφορούν στο  υδρογόνο. Ταυτόχρονα προωθούμε ουσιαστικές λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα όπως ο διαρκής καθαρισμός του Θερμαϊκού.

Πολλές φωνές κάνουν λόγο για διαχρονική ισχνή μέριμνα των κυβερνήσεων προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως πρόκειται για τον «φτωχό συγγενή» της πόλης. Τι θα απαντούσατε σε αυτή την κριτική; 

Στα βορειοδυτικά της περιφερειακής ενότητας θα δημιουργηθεί το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Το γερασμένο Θεαγένειο, είναι ανάγκη να βγει από το σύστημα Υγείας και να δημιουργηθεί ένα νέο, πολύ μεγαλύτερο νοσοκομείο γι αυτήν την ασθένεια, που θα εξυπηρετεί γρήγορα περισσότερους ασθενείς, από όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Το Στρατόπεδο Παύλου Μελά, που βρίσκεται στα δυτικά, μετατρέπεται σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που θα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, αλλά και σημείο επίσκεψης κι αναψυχής για χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την πρόοδο των εργασιών στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοχή. Λύθηκε, με προσωπική μου παρέμβαση, το πρόβλημα των Μετεώρων, μετά από 47 χρόνια. Άνθρωποι του μεροκάματου, που δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις των σπιτιών τους, ούτε να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, βρήκαν λύση. Αυτές είναι λίγες, μόνον, από τις παρεμβάσεις που γίνονται -και δεν είναι υποσχέσεις- στα βορειοδυτικά της Περιφερειακής Ενότητας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., νομικού προσώπου εποπτευόμενου από το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο της ενδοϋπουργικής κινητικότητας (Α.Π.: 690/15-02-2022).