Στέλιος Πέτσας και Σταύρος Καλαφάτης από τον Δήμο Παύλου Μελά: «Με συλλογική δουλειά, επιλύσαμε οριστικά ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε, επί δεκαετίες, τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων»

petsas_kalafatis-p_mela1

petsas_kalafatis-p_mela2 petsas_kalafatis-p_mela3

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2022

Στέλιος Πέτσας και Σταύρος Καλαφάτης από τον Δήμο Παύλου Μελά: «Με συλλογική δουλειά, επιλύσαμε οριστικά ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε, επί δεκαετίες, τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων»

 

Την οριστική επίλυση του ζητήματος του οικισμού των Μετεώρων που ταλάνιζε τους κατοίκους της περιοχής για περισσότερα από σαράντα χρόνια και τη  χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων ανακοίνωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την επίσκεψή τους στον Δήμο Παύλου Μελά.

Συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα,  οι κ.κ. Πέτσας και Καλαφάτης συναντήθηκαν με τον  Δήμαρχο Παύλου Μελά, κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη και συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με φορείς και τη διοίκηση του Δήμου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, αναλυτικά, στις διατάξεις του ν.4864/2021 (αρ. 95), ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης –έναντι τιμήματος– άρτιων οικοπέδων σε πολίτες, προκειμένου να νομιμοποιήσουν την κατοχή και ανέγερση πρώτης κατοικίας. Όπως υπογράμμισαν, από κοινού, οι κ.κ. Πέτσας και Καλαφάτης, πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια –αποτέλεσμα του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων– μέσω της οποίας αποκαθίσταται οριστικά το οικιστικό ζήτημα που αντιμετώπιζαν, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, περισσότερες από 400 οικογένειες στα Μετέωρα του Δήμου Παύλου Μελά. «Τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευση που δώσαμε, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στον Δήμο Παύλου Μελά, στα μέσα Οκτωβρίου», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Επί τάπητος βρέθηκαν, επίσης, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την υλοποίηση έργων που αλλάζουν την όψη της τοπικής κοινωνίας και βελτιώνουν, στην πράξη, το παρόν και το μέλλον των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την ένταξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, δύο ακόμη προτάσεων του Δήμου Παύλου Μελά, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

  • του έργου διαχείρισης απορριμμάτων, ύψους περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο –όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας– θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενισχύοντας την κουλτούρα ανακύκλωσης στους πολίτες και επιφέροντας, ταυτόχρονα, σημαντική μείωση στο τέλος ταφής που επιβάλλεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία και
  • του έργου για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών στις συναλλαγές τους.

Τα δύο αυτά έργα έρχονται να προστεθούν στην ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης»  της πρότασης αστικής αναζωογόνησης του Δήμου, συνολικού ύψους 4,405 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την πρώτη φάση αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου Α2 –ενός από τα εμβληματικότερα κτίσματα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά– όπως αυτή ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην περιοχή, στις 16 Οκτωβρίου 2021.

Ξεχωριστή μνεία έγινε, τέλος, στην πρόοδο των έργων αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων του Δήμου, που χρηματοδοτούνται επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Λεωφόρου Στρατού –που συνδέει την οδό Λαγκαδά με τον κόμβο Ευκαρπίας– για το οποίο, όπως ενημερώθηκαν οι κ.κ. Πέτσας και Καλαφάτης, έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης δήλωσε:

«Επισκεφθήκαμε, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να δείξουμε ότι μπορούμε και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Γιατί αυτό είναι, εξάλλου, το βασικό στοιχείο που εδραιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών. Λύσαμε ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε, επί δεκαετίες, τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων, με έναν τρόπο συλλογικό. Πολλοί υπουργοί της Κυβέρνησης συνέβαλαν σε αυτό, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδης και φυσικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε –σε συνεργασία με τον Δήμο και χτίζοντας πάνω στην πολύ καλή δουλειά που είχε γίνει από τον Σταύρο Καλαφάτη, εδώ και αρκετά χρόνια– να μπορέσουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα που δίνει μία οριστική λύση, σωστή και υπηρεσιακά έτοιμη, προκειμένου να μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα. Πρόκειται για το αρ.95 του ν.4864/2021 που δείχνει ότι, όπου υπάρχει καλή συνεργασία, υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, δήλωσε:

«Το 2014, έβαλα τις βάσεις για να λυθεί, οριστικά, το πρόβλημα της περιοχής των Μετεώρων. Για να σταματήσει η ταλαιπωρία 45 ετών, περίπου 400 οικογενειών ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου. Χάρη στη συμβολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών –του καλού φίλου, Στέλιου Πέτσα– το ζήτημα βρήκε, τελικά, οριστική λύση. Η παρουσία μας, εδώ, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφουγκράζεται τα προβλήματα, δίνοντας οριστικές λύσεις, προκειμένου να στηρίζει και να ανακουφίζει τους πολίτες».

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου